Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Handledare

Handledarna är nyckelpersoner i doktorandens tillvaro och ansvarar för att avhandlingsarbetet fortlöper på ett bra sätt. Till huvudhandledare utses den person som planeras ha det största löpande ansvaret för avhandlingsarbetet. Prefekt beslutar om utseende av handledare. Huvudhandledare eller biträdande handledare ska vara minst docent och tillsvidareanställd lärare. Varje handledare är skyldiga att informera sig om vilka regler som gäller for utbildning på forskarnivå. Information om regler för utbildning på forskarnivå finns på denna sida samt på hemsidor som drivs av Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet och Högskoleverket, se länkar till i högermenyn.
Det är obligatoriskt för handledare anställda vid institutionen för kulturvård att delta aktivt i kulturvårds handledarkollegium som träffas fyra gånger per år. Handledare förväntas även delta i andra aktiviteter kring utbildning på forskarnivå som arrangeras av institution, fakultet eller universitet.
Doktorander vid den Naturvetenskapliga fakulteten är berättigade till handledning motsvarande ett sammanlagt minimum av 340 timmar under studietiden. Handledningen inbegriper studieplanering, mötestid samt för- och efterarbete vid handledarträffar av huvudhandledare och biträdande handledare. Handledare och doktorand ska ha regelbundna och planerade möten, försök att alltid ha en rak dialog, och undanröj tveksamheter så fort som möjligt. Den individuella studieplanen (ISP) är i detta sammanhang ett viktigt instrument. Huvudhandledaren startar upp en ny ISP i det digitala systemet och initierar den årliga uppföljningen. Huvudhandledaren ansvarar tillsammans med doktoranden för att den individuella studieplanen är ett levande dokument och verktyg i det dagliga avhandlingsarbetet.

Huvudhandledaren ansvarar även för att:

  • Tillsammans med studierektor för utbildning på forskarnivå planera och upprätta en plan för introduktion av den nya doktoranden, se även Checklista för introduktion av nya doktorander.
  • Biträdande handledare och examinator får löpande information om avhandlingsarbetet
  • Diskutera relevanta kurser i dialog med doktorand och examinator
  • De för doktoranden obligatoriska seminarierna:    introduktionsseminarium, mittseminarium och slutseminarium genomförs.
  • Yrkesförberedande planering och diskussion om framtida karriärvägar både inom och utanför akademin genomförs med doktoranden.
  • Introducera doktoranden i att skriva ansökningar om finansiering för forskning

 

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2017-05-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?