Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Doktorand

Som doktorand i kulturvård är du ansvarig för att genomföra forskning som följer praxis inom kulturvårdsfältet. Du är också skyldig att informera dig om vilka regler som gäller for utbildning på forskarnivå och för tjänstgöring på din arbetsplats. Institutionstjänstgöring i form av undervisning eller administration under din utbildning på forskarnivå är en möjlighet men inte en rättighet, prefekten beslutar om detta i varje enskilt fall. Som doktorand förväntas du gå på arbetsplatsträffar och allmänna informationsmöten vid fakulteten och institutionen. På kollegiemöten deltar doktorander i relation till sin eventuella institutionstjänstgöring. Information om regler för utbildning på forskarnivå och anställning på Göteborgs universitet hittar du på denna sida samt på hemsidor som drivs av Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet och Universitets- och högskolerådet.

Relationen mellan doktorand och handledare är viktig och det är bra att ni redan från början klargör vilka krav och förväntningar som ni har på varandra. Du som doktorand kan inte förvänta sig att handledaren ska ställa upp när som helst och utan förvarning och vice versa. Däremot ska doktoranden till exempel kunna räkna med regelbundna möten, att få synpunkter på material inom rimlig tid och att handledaren informerar om längre frånvaro och liknande. Försök att alltid ha en rak dialog, och undanröj tveksamheter så fort som möjligt. Den individuella studieplanen (ISP) är i detta sammanhang ett viktigt instrument där du, din huvudhandledare och examinator tillsammans, åtminstone en gång per år, skall diskutera och fastställa tidsplan, kurser, avhandling, handledning och annat som rör utbildningen. Du ansvarar tillsammans med din huvudhandledare för att din ISP är ett levande dokument och verktyg i det dagliga avhandlingsarbetet. I dialog med din huvudhandledare och examinator ansvarar du för att en projektplan upprättas och att de obligatoriska seminarierna: introduktionsseminarium, mittseminarium och slutseminarium genomförs.

För doktorander är det obligatoriskt att rapportera aktivitetsnivå till administratör två gånger varje år (juli & januari). Du är själv skyldig att göra denna rapportering. Din kvarvarande tid i utbildningen baseras delvis på denna rapportering. Ett tips är att föra löpande anteckningar om eventuell sjukledighet, barnledighet och undervisningstimmar.

Varje doktorand har rätt till ett årligt utvecklingssamtal med studierektorn för forskarutbildningen. Detta samtal är ett bra tillfälle att diskutera vad som fungerar och vad som kan förbättras i din utbildning och anställning. Om du får problem eller känner att du vill diskutera med någon annan än dina handledare så tveka inte att prata med andra i ditt nätverk som t.ex. examinator, studierektor eller prefekt. Prefekt är ytterst ansvarig för utbildningen på forskarnivå i kulturvård.
 

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2017-05-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?