Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studieuppehåll - Ansökan

Med studieuppehåll avses ett uppehåll i studierna som anmälts till universitetet av studenten. Om det finns särskilda skäl får universitet i enskilda fall besluta att en student får fortsätta med studierna efter studieuppehåll. Beslutet ska avse en bestämd tidsperiod och får vara förenat med villkor om anmälan inför den tidpunkt då studierna ska fortsätta (HF 7 kap § 33 samt UHRFS 2013:3 §§ 3,4,5).

Lokala regler
Den som avser att göra ett studieuppehåll ska anmäla detta till ansvarig institution. Berörd institution ska vid anmälan om studieuppehåll besluta om studenten får fortsätta sina studier efter studieuppehållet. Beslutet kan avse studier inom program eller i kurs.

Beslutet ska innehålla besked om vid vilken tidpunkt studierna får återupptas samt när och hur anmälan till fortsatta studier ska göras. Om studenten inte medges rätt att fortsätta studierna efter studieuppehållet, ska beslutet innehålla information om att det kan överklagas.

När beslut fattas om fortsatta studier efter studieuppehåll (platsgaranti) ska hänsyn tas till i första hand sociala och medicinska skäl, vård av barn, studentfackligt uppdrag, värnplikts- eller civilpliktstjänstgöring eller tidsbegränsad provanställning eller tjänstgöring i Försvarsmakten enligt 12§ i lagen om vissa försvarsmaktsanställningar.

  • Sociala - styrks med personligt brev samt intyg som styrker åberopat skäl.
  • Medicinska - sjukdomstillstånd hos den sökande. Styrks med läkarintyg. Barns födelse - bifoga intyg om beräknad födelse.
  • Vård av barn - enligt Föräldraledighetslagen. Styrks genom personlig redogörelse samt personbevis för den sökande och barnet.
  • Studentfackliga uppdrag - respektive studentkår skall styrka uppdraget och dess omfattning.
  • Tidsbegränsad provanställning eller tjänstgöring i Försvarsmakten – intyg från arbetsgivare

 
För platsgaranti krävs alltid intyg. Studenter som inte anmält studieuppehåll eller inte beviljats rätt att fortsätta studierna efter studieuppehållet kan få återuppta studierna i mån av plats.

Den som önskar förlänga sitt studieuppehåll ska anmäla detta innan det beviljade studieuppehållet löper ut och få ett nytt beslut.

Ansök om studieuppehåll via blanketten nedan: 

Blankett - ansökan om studieuppehåll 

Innan du ska börja studera igen efter uppehållet behöver du ansöka om återupptagande av studier i god tid innan start. 

Läs mer om återupptagande av studier här.
 

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2017-06-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?