Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Periodvis intensiv, insiktsfull och strukturerad tid för muraren Mikel

Mikel har fullt uppDet har nu gått en tid sedan vi först fick ta del av Mikel Thorstensens förberedelser inför sitt examensarbete i Bygghantverksprogrammets murinriktning. Nu är han emellertid fullt sysselsatt med att regelbundet ta sina prover, samla in och dokumentera data. Parallellt med insamlingen av materialet lägger han en del av tiden till att söka efter referenslitteratur och har börjat att skriva på uppsatsen.

Metoder för dokumentation av provtagningarna

Tre dagar i veckan beger sig Mikel till Murhuset i Mariestad för att följa upp och dokumentera karbonatiseringsprocessen på sina åtta olika test ytor. Det är putsar, bestående av Gotländsk luftkalk som bindemedel som är det centrala i Mikels examensarbete. Redan nu så har han kunnat se vissa indikationer att ytorna skiljer sig i hur snabbt karbonatiseringen sker.

Varje provtagningstillfälle tar en halv dag att genomföra. Som Mikel förklarade i föregående artikel, så använder han en flytande pH-indikator bestående av fenolftalein och etanol. När han applicerar vätskan i borrhålen färgas de röda vid ett högt pH-värde.

- Det jag främst gör är att med hjälp av ett skjutmått mäta hur långt in i putsen som lösningen ger ett tydligt färgutslag, förklarar Mikel. Sen visualiserar jag detta genom bilder, dels med för att kunna ha med det i en presentation. Men även för min egen dokumentation, så att jag kan analysera vad som händer halvtimmen efter att jag applicerat fenolftaleinlösningen.

Till sin hjälp använder han sig av en speciell digitalkamera, fiffigt monterat på ett mikrofonstativ, för att kunna ta tydliga makrobilder. Inom spannet av en halvtimme tar Mikel en serie av bilder, till att börja med i intervaller av 5, 10 och 30 sekunder samt 1 minut. Därefter tar han en bild var femte minut på borrhålet.

DigitalkameraMobiltelefon och dator


 

 

 

 

 


- Det är riktigt spännande att jag har den här möjligheten, att på så här nära håll få se vart och när de första indikationerna uppenbarar sig, säger Mikel. Samtidigt hjälper det mig att få de exakta tider som jag behöver dokumentera och sen kunna jämföras med varandra. Först antecknar jag här på plats i min anteckningsbok, när jag kommer hem då skriver jag ner dem på datorn och gör en backup på en USB-sticka.

Forskning pågår i Murhuset

Mikel riggar sin utrustning

Efter den förra artikeln om Mikel är det här tredje gången vi ses i Murhuset igen. Det har hänt mycket sedan dess. Då hade han precis börjat ta prover på sina putsade ytor. Nu sitter det ytterligare två avstockade ytor på väggen. Mikels uppriggning och hans fokus på att metodiskt förhålla sig till varje fotos specifika tider, tillför lokalen en ny atmosfär. Samtidigt som han förklarar mellan varje fotografering vad han gör och varför.

- Jag mäter skillnaden mellan olika tekniker för att arbeta med puts. De här teknikerna har jag lärt mig under min tid på Bygghanverksprogrammet med inriktning på mur. Nu har jag upptäckt att de tre ytorna som har vattnats var tredje dag inte reagerat så som jag trodde, utan snarare tvärtom.

De två nyuppsatta och avstockade ytorna är för att samla in ytterligare data. Med hjälp av dem kan Mikel jämföra om eftervattningen sker, men med längre tid emellan gångerna.

- Det får inte vara för torrt och det får inte vara för fuktigt. Samtidigt som den relativa fuktigheten också har en inverkan, det behöver jag också ta hänsyn till, säger Mikel. Det syns också att han har hittat en bra metod för att samla in data.

Hur går det med den teoretiska delen av examensarbetet då?

- Ja, jag lägger just nu inte lika mycket tid på det, som med datainsamlingen. Men jag har börjat på introduktionsdelen. Men när jag är här så får jag många tankar. Som hur jag kan presentera och analysera mitt material och de skiljaktigheter som jag upptäckt på ett bra sätt i uppsatsen.

Mikael berättar att han nu repeterar en utvald del litteratur från tidigare kurser. Han söker också efter mer ämnesspecifik och relevant litteratur, dels i Kulturvårds bibliotek här på skolan, men också via universitetsbibliotekets sökmotor.

-  Jag känner mig rätt trygg med det teoretiska, det känns också bra att få göra en del repetitioner, men nu utifrån mer konkreta perspektiv, säger han.

Metodiskt, upprepande och nya insikter

Bilderna i Datorn- De kontinuerliga och tidsrytmiska provtagningarna kan i längden kännas ganska monotont, men varje gång jag ser tydliga förändringar känns lika roliga, berättar Mikel. Han visar på datorn hur snabbt det går att få sig en bra överblick på de olika processerna i förhållande till tidsspektrumet. Det är spännande att se de resultat som han hunnit samla på sig.

Det är självklart ett tidskrävande arbete att samla in material till en kandidatuppsats. Men minst lika tidsödande är att skriva en väldisponerad uppsats på 20 sidor maximum. Att formulera syftet och en bra frågeställning är nog så klurigt, men en ack så viktig del av uppsatsen.

Sista datumet för inlämning av uppsatsen är i april. Därför så sparar vi den tunga upptrappningen med uppsatsskrivandet och resultaten från de sista provtagningarna till nästa gång, missa inte det!

 

Läs första delen i artikelserien:Ingen anledning att pusta ut i puts och murhantverk

Vill du veta mer om Bygghantverksprogrammet och inriktningen mot puts och murhantverk besök: Bygghantverksprogrammets programbeskrivning.

Text och Foto: Henrik Thelin

Är du nyfiken och vill veta mer om våra utbildningar?

Tveka i så fall inte att kontakta vår studievägledare.

Här kan du läsa mer om vilket stöd du kan få av studievägledaren. Både inför och under dina studier.

Ansök till Bygghantverksprogrammets inriktning mur senast 16 april

Bygghantverksprogrammet

Mariestad

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2018-03-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?