Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Malin Augustson, läser masterprogrammet

Varför valde du att studera trädgård?

Jag har länge haft trädgård som intresse men när jag köpte en kolonistuga 2007 så blommade det upp igen. Några år senare sade jag upp mig från mitt jobb på en reklambyrå och startade eget, vilket öppnade upp mina tankar kring hur och med vad jag kunde arbeta.

Porträttbild på Malin Augustsson

Innan jag sökte till trädgårdsinriktningen funderade jag över om det verkligen var en god ide att göra min hobby till mitt

jobb, vad skulle jag då göra

på fritiden? Jag bestämde att jag kunde läsa programmet utan att tänka att det nödvändigtvis behövde leda till ett yrke.

När man väl börjar studera så startar många processer och saker blir oftast inte som man tänkt sig. När jag började på kandidatprogrammet så tänkte jag nog inte att jag skulle läsa mastern, och när jag började på mastern så tänkte jag nog inte att jag ville bli doktorand vilket jag vill nu.

Varför tycker du att hantverk är viktigt?

För mig personligen så handlar det om att jag vill ha en balans mellan hjärnan och kroppen och så gillar jag att lära mig genom kroppen och muskelminnet. Hantverk är ett sätt att påverka vår omgivning och skapa miljöer som vi trivs i. Sedan tycker jag att problemlösning är roligt och praktisk problemlösning är ju kärnan i hantverk.

Jag trivs även med tidsaspekten, när det gäller trädgård går det inte att skynda på förloppen. Ett frö gror i sin takt och det tar många år innan en äppelspaljé ger frukt

Hur kommer det sig att du valde att läsa en master i kulturvård?

I slutet av mitt kandidatprogram insåg jag hur mycket mer det fanns att lära sig på området. Grundutbildningen var även ganska bred och jag ville lära mig mer och fördjupa mig i det jag tyckte var intressant så som trädgårdshistoria, rumslighet, design och de teoretiska ramarna kring kulturvården. Sedan så njuter jag på ett personligt plan av att få lära mig nya saker.

Vad tycker du om mastersprogrammet hittills?

Har nu läst lite mer än ett och ett halvt år, av två år. Programmet är ganska fritt och efter några inledande grundkurser är det till stor del upp till dig själv att hitta intressanta och relevanta kurser eller skapa egna. I förlängningen blir kvaliteten på utbildningen till en stor del beroende på ditt arbete och upplägg. För mig har det fungerat bra hittills.

Vad skriver du om i din masteruppsats?

Jag skriver om miljonprogrammets småhusträdgårdar. Jag är intresserad av svensk trädgård, och även den vanliga människans trädgård snarare än parker och slottsträdgårdar. Jag är uppvuxen i trädgårdar från perioden och känner nog en viss nostalgi men det är även en kunskapslucka. De befinner sig i en sorts tidsmässigt glapp där det inte längre är nytt men ännu inte särskilt gammalt. Det finns också väldigt många sådana trädgårdar, uppskattningsvis 337 000 eller en tredjedel av miljonprogrammet var småhus med trädgård.

Vad vill du uppnå med din uppsats?

Jag vill komplettera trädgårdshistorien och dokumentera trädgårdarna medans de fortfarande är relativt intakta och det fortfarande går att hitta människor som var med och kan berätta. Det pågår just nu ett generationsskifte där många som bott i husen sedan de byggdes nu flyttar. Husen säljs nu till nya ägare som först renoverar kök och badrum innan de gör om trädgården.

Dagens småhusträdgårdar liknar till stor del miljonprogrammets i funktion och format även om växtmaterialet är annorlunda, man vill ha en uteplats, en gräsmatta till barnen och så vill man att det skall vara lättskött, framsidan visas upp medan baksidan är mer privat. Tankarna nu och då har i grunden ganska stora likheter.

Vad vill du göra i framtiden?

Jag vill ju massa saker hela tiden men en sak jag vill är att doktorera för då får jag fortsätta läsa. Sedan vill jag ju även rita trädgårdar och jobba med trädgård och så tycker jag att det är roligt att vara lärare och det är man ju ibland som doktorand så det passar ganska bra ihop.

Har du några råd till andra som funderar på att läsa en master?

Försök hitta ett ämne och en plan för vad du vill skriva om redan innan så att du kan ha en ide om vilka kurser du är intresserad av. Tänk även på att om du skall jobba med trädgård och göra undersökningar så behöver du kanske förbereda det och planera så att du kan göra det på sommarhalvåret medan det växer och är grönt.

Man lär sig också mycket av varandra och får mer av en holistisk syn på kulturvård genom att de andra studenterna kommer ifrån andra inriktningar. Det är värt att ha Mariestad i åtanke inför masterprogrammet, här finns mycket resurser så som lokaler, bibliotek och lärare vilket kan underlätta undersökningar.

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2018-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?