Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Maja Berneman, Masterprogrammet i kulturvård

Varför valde du att studera traditionellt mureri?

När jag började på Bygghantverksprogrammet var det med inriktning trä. Efter att klassen i introduktionskursen fick prova att kallmura och slå valv gjorde jag ett inriktningsbyte. Jag blev förvånad över hur mycket tanke det ligger bakom ett murverksförband och tyckte att mureri verkade spännande och utmanande.

Varför tycker du att hantverk är viktigt?

Jag tycker att traditionellt hantverk är viktigt ur många olika aspekter; byggnadstekniskt, kunskapsmässigt, antikvariskt, arkitektoniskt estetiskt med mera. Han

tverkare som har kunskapen att utföra traditionellt hantverk har varit och är fortfarande en bristvara.

Bild på masterstudenten Maja Berneman

Mycket kunskap har gått förlorad från början av andra världskriget men sedan 1990-talet har vissa insatser gjorts för att återuppta, bevara och överföra traditionella hantverkskunskaper till yngre generationer.

Kunskapen man får när man praktiskt utövar ett hantverk skiljer sig från att bara studera det i teorin. En hantverkare tittar på byggnader och tekniska detaljer ur ett annat perspektiv än en antikvarie, byggingenjör eller arkitekt. Denna kunskap borde uppskattas och värderas högre än den hittills har gjorts.

Hur kommer det sig att du valde att läsa en master i kulturvård?

Efter att ha arbetat som murare i lite mer en ett år bestämde jag mig för att läsa vidare och utöka mitt kunnande.

Vad tycker du om mastersprogrammet hittills?

Det första halvåret har varit intensivt med högt tempo. Kurslitteraturen och föreläsningarna är oftast på engelska vilket har varit en utmaning men nu i efterhand känner jag att det har varit väldigt givande. Klassen består av studenter från de andra utbildningarna inom institutionen för kulturvård samt studenter från liknande utbildningar inom Europa. Detta bidrar till en dynamisk klass med många intressanta diskussioner.

Vad kommer du att skriva om i din masteruppsats?

Just nu undersöker jag möjligheten att skriva om hantverklig medverkan i upphandlingsprocessen med avseende på reparationer eller restaureringar av byggnader som är byggnadsminnesförklarade, samt hur detta kan påverka handlingarna så att en mer korrekt bild av skadeläget redovisas. I dagsläget rapporteras det om brister och missförstånd mellan olika aktörer i denna process.

Har du nått drömjobb eller drömprojekt?

I nuläget känner jag att vill jobba inom projektering som byggsamordnare eller liknande med antikvarisk inriktning.

Har du några råd till andra som funderar på att läsa en master?

Det underlättar om du vet vad masteruppsatsen ska handla om redan när du börjar. Alla kurser som hålls utgår ifrån ditt personliga ämnesval. Jag hade dock ingen klar idé om vad jag skulle skriva men det gick ändå förhållandevis bra att genomföra kurserna.

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2018-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?