Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Intervju med Isak Blomster - bygghantverkstudent, inriktning trä

Varför valde du bygghantverksprogrammet - inriktning trä?

Jag har alltid uppskattat att jobba med trä och precis innan jag började på utbildningen jobbade jag med ett projekt som bland annat innebar en del byggnadsvård. Jag gick en del kurser och läste på om traditionella tekniker, material och förhållningssätt. Det jag läste intresserade mig och jag såg en möjlighet för det traditionella att bidra till ett mer hållbart byggande.

Hur ser en typisk vecka ut för dig?

Det är ungefär lika mycket teoretiska kurser som det är praktiska, vilket är det fina med en universitetsutbildning i hantverk. När det är praktiska kurser är vi på plats mellan kl 8-17 och lär oss hantverket. Vi jobbar mest med nyproduktion med traditionella metoder, främst stolpverk och timring. De teoretiska kurserna bygger på föreläsningar och eget arbete, hur fördelningen ser ut är olika från kurs till kurs.

Vad tycker du om utbildningen?

Jag tycker den är bra! Teori och praktik går hand i hand. Jag utvecklas hela tiden och det finns mycket kunskap samlad på skolan. För den som är kunskapstörstande inom traditionellt bygghantverk finns det väldigt mycket att hämta här.

Vad vill du jobba med efter examen?

Jag jobbar nu med att sammanställa och identifiera det traditionella hantverkets möjligheter och svårigheter att bidra till ett mer hållbart byggande. Det arbetet vill jag fortsätta med och även söka samarbete med andra yrkeskategorier för att tillsammans hitta lösningar på dagens problem. Här finns det mycket att göra och att lära.

Varför är traditionellt hantverk och kulturvård viktigt för dig?

Jag tror vi har mycket att lära från historien. Historien är som ett globalt jätteexperiment vilket vi ständigt genomför. Det vore synd att inte ta tillvara resultaten från det experimentet. Jag tror historien kan hjälpa oss idag när vi tagit på oss att skapa ett mer hållbart samhälle för våra barn.

Tips till dig som ska börja plugga

Vare sig du har jobbat med hantverk innan eller inte, kan du tillgodogöra dig utbildningen. Såklart är det en fördel om du har tidigare erfarenheter men det är inget måste. Det är oftast lättare att hitta svaren om du har en fråga, så fundera på vad din fråga/drivkraft är? Den kommer kanske/förmodligen ändras under tidens gång men det tankesättet hjälper mig i mina studier.


 

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2017-03-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?