Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Jolina Ånstrand - Bygghantverksprogrammet, inriktning Mur

Varför valde du att plugga Bygghantverk?
Det började med ett intresse för äldre byggnader och att jag tyckte det var synd att se dem förfalla. När jag läste en byggnadsvårdsutbildning på Vindens folkhögskola rekommenderade vår lärare varmt Bygghantverksprogrammet vid Göteborgs universitet. Jag ville läsa en akademisk utbildning men också arbeta mycket praktiskt.

Hur ser en typisk vecka ut för dig?
När vi har praktiska kurser är vi på plats kockan 8 och arbetar fram till 17. Vi håller till i murhuset där vi jobbar både enskilt och i grupp. När vi har teoretiska kurser är det mer självstudier och flexiblare schema. Vi äter ofta lunch ihop och då även med studenter som läser andra inriktningar inom kulturvård. Det ger en gemytlig stämning och en bra sammanhållning bland både studenter och lärare.

Vad tycker du om utbildningen?
Väldigt bra. Gedigen. Lärarna är engagerade och hjälpsamma. De brinner för det de gör och de vill verkligen att man ska lära sig hantverket. Utbildningen ger också en bra kombination av teori och praktik.

Vad vill du jobba med efter examen?
Drömmen är att få jobba med traditionellt bygghantverk inom nyproduktion, men efterfrågan finns ännu inte i så stor utsträckning. Först kommer jag troligtvis hamna inom restaurering vilket också är väldigt roligt och ger erfarenhet som man sedan kan ha nytta av i nyproduktion. Jag vill jobba mycket praktiskt men gärna med teoretiska inslag.

Varför är kulturvård viktigt för dig?
Hus kan berätta väldigt mycket om vår historia och därför vore det jättesynd om dessa försvann. I äldre byggnader finns en helt annan känsla än vad som går att skapa i ett nybyggt hus. Genom att studera äldre byggnader kan vi få en större förståelse för vår historia och de tidigare generationernas liv. Dessutom är traditionella byggmetoder mer hållbara än dagens metoder och därför borde vi använda dessa i större utsträckning vid nyproduktion.

Tips till dig som ska börja plugga!
Ta till vara på lärarnas kunskap för de har otroliga kunskapsbanker! Om du inte köper all kurslitteratur, är det värt att lista de böcker som du tror kan vara användbara i framtiden. Spara även så mycket av dina anteckningar och kursmaterial som möjligt. Var beredd på att utbildningen kräver mycket närvaro. Att få vara på plats och jobba är det som gör det roligt och givande. Det skapar också en stark sammahållning.
 

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2018-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?