Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Erika Apelqvist, programstudent med inriktning Trädgård

Varför valde du att plugga ditt program?

Det började med att jag köpte grönsaker på torget i Borås, där jag bodde med min familj. Grönsakerna var av otroligt fin kvalitet och jag frågade ”odlarna” om jag inte kunde få komma och praktisera på deras gård. Jag hade mycket tankar om att kunskapen om odling måste föras vidare, jag insåg att handelsträdgårdar där mycket fortfarande görs ”för hand” håller på att försvinna. Sagt och gjort. Jag tog tjänstledigt en dag i veckan och under några säsonger fick jag grundläggande kunskaper inom odling. 2011 flyttade jag med min familj till Skövde och efter ett par år blev det tillfälle för mig att söka utbildningen som ligger i Mariestad. Att utbildningen har en kulturhistorisk inriktning blev en positiv överraskning för mig.

Hur ser en typisk vecka ut för dig?

Jag pendlar ca 5 mil enkel väg per dag. Det fungerar faktiskt jättebra. Jag vilar eller pluggar på bussen. Jag har tre barn och det kräver att jag är ganska strukturerad för att få ihop det. Jag planerar mycket och ibland får jag plugga på helgen om jag inte hittar tid under veckan. Vi bor generationsboende med mina föräldrar, vilket är helt avgörande för att vi ska få ihop vardagen. Vi hjälps åt både med trädgården och våra hönor, ibland även matlagning och om vi kommer hem sent, så kan barnen gå in till mormor och morfar efter skolan.

Vad tycker du om utbildningen?

Jag tycker att utbildningen är bra och att institutionen är liten gör att det lätt blir en familjär gemenskap. Jag har tyckt att odlingskurserna och de kurser med växtkunskap och trädvård har varit väldigt lärorika. Jag tycker också att det är bra med de studiebesök som vi gjort hos olika odlare och andra verksamma inom branschen, eftersom det ger en bra koppling till ett framtida yrke. Ibland har jag önskat att vissa kurser hade varit valbara, då mitt intresseområde emellanåt lutar mer åt landskapsvården än åt park och trädgårdsanläggning. 

Vad vill du jobba med efter examen?

Odling och kulturhistoria har varit mina främsta intresseområden. Jag kommer att göra min praktik i kulturreservatet Äskhult by i Kungsbacka, där jag ska få vara med om vårbruket och att anlägga gårdens kålgårdar utifrån seder i norra Halland före storskifte 1820-tal. Det ska bli fantastiskt roligt och det skulle vara en dröm att få arbeta med något liknande i framtiden. Alternativet är att starta något eget, en odling i liten skala och bygga upp en egen verksamhet. 

Varför är kulturvård viktigt för dig?

Det har mycket att göra med att jag blir stressad av tanken att kunskap som byggts upp under flera generationer bara klipps av, för att allt i vårt samhälle är så lättillgängligt. Jag tycker att det är fantastiskt att det finns en utbildning som täcker upp det här glappet, även om det aldrig kan ersätta det helt och hållet, då utbildningen egentligen bara ger oss smakprov inom olika kunskaper. 

Tips till dig som ska börja plugga!

Jag var 39 år när jag började plugga, jag har aldrig tidigare riktigt vågat. Nu har jag snart gjort 2/3 av utbildningen och jag klarar kurserna bra. Jag har hög motivation och vill lära mig så mycket som möjligt under den här tiden, tiden går alldeles för fort bara. Mina tips inför att börja plugga är att hitta den egna motivationen och att först vara öppen för alla olika kunskapsområden. Efterhand kan det vara bra att ringa in några kunskapsområden som ligger en varmt om hjärtat och fokusera på dem. Att hitta en röd tråd genom utbildningen tycker jag kan vara till hjälp när det är dags att söka praktikplats, men även inför examensarbetet.

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2018-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?