Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Träffa Emma Imnell, konservatorsstudent

Varför valde du att plugga ditt program?
Jag hittade utbildningen av en slump. En av mina kompisar skulle flytta hit till Göteborg och plugga och därför började jag titta i kurskatalogen. Jag har målat och tecknat så länge jag kan minnas och läste naturvetenskap på gymnasiet, så sedan när jag började läsa om konservatorsyrket och utbildningen så föll alla bitar på plats; där fanns alla mina intressen samlade i ett och samma yrke!

Hur ser en typisk vecka ut för dig?
Under de två första åren är det obligatoriska föreläsningar från måndag till fredag och när det mer praktiska arbetet tar vid får du räkna med många timmar i labbet och ateljén, vilket är det som är det roligaste med utbildningen. Där kan du förlora dig i arbetet och jobba intensivt i flera timmar i streck. Fördjupningsterminen var väldigt intensiv. Jag som läser till målerikonservator blev tilldelat ett måleri och fick arbeta med den självständigt i flera veckor, omväxlande med föreläsningar om nästkommande moment och handledning av konservator från konstmuseet och en privat målerikonservator. Det var väldigt kul och otroligt utvecklande att få jobba hands-on med ett objekt.

Vad tycker du om utbildningen?
Den är omfattande men kan ibland, efter att ha pratat med konservatorsstudenter från institutioner utomlands, kännas lite väl grundläggande. Det tror jag dock speglar hur konservatorsyrket ter sig ute i yrkeslivet här i Sverige. Dock har jag fått uppfattningen om att utbildningarna i Norden är snarlika när det gäller nivå och kvalitet. Något jag uppskattar med utbildningen är att vi själva får vara med och utforma hur våran praktiktermin ska se ut; om vi vill vara på ett ställe under hela perioden eller dela upp den och vart vi i så fall vill vara. Efter att ha pratat med konservatorsstudenterna i Oslo fick jag höra att dem blir tilldelade praktikplats och inte kan påverka själva vart de ska vara.

Vad vill du jobba med efter examen?
Drömscenariot vore att få en fast heltidsanställning på ett museum eller en institution som målerikonservator. Men med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut i dagsläget skulle ett mer realistisk mål vara att få en projektanställning. I Sverige jobbas det mycket preventivt men det skulle vara kul att hamna på en arbetsplats som innebär mycket praktiskt arbete eftersom det är det jag tycker är roligast.

Varför är kulturvård viktigt för dig?
Kultur är en så stor del av samhället, tänk vad tråkigt det skulle vara om vi inte hade någon kultur bevarad! Jag tror att vi lär oss väldigt mycket av att ha gamla kulturföremål runt omkring oss istället för att bara sträva framåt hela tiden, då tror jag att vi glömmer mycket och missar en stor del av vad mänskligheten är och har varit. Och hur häftigt är det inte att stå öga mot öga mot en äkta da Vinci eller Munch?

Tips till dig som ska börja plugga!
Försök att gå på varje föreläsning, du missar så mycket av bara en föreläsning! Vad jag har insett när jag har missat en föreläsning är att föreläsningarna är så reducerade att endast det väsentliga är kvar vilket gör att du missar så otroligt mycket genom att utebli endast en gång. Försök också att läsa litteraturen innan eller sätt in dig i alla fall lite grann i ämnet, du kommer att få ut så mycket mer av utbildningen på det sättet.
 

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2018-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?