Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Emma Ihl - Student i Ledarskap i slöjd och kulturhantverk

Varför valde du att plugga Ledarskap i slöjd och kulturhantverk?
Jag har tidigare läst en lärarutbildning med textil inriktning och arbetade i förskola ett par år. Jag trivdes inte alls och ville göra något nytt, men jag visste inte riktigt vad. Jag hittade utbildningen av en slump på GU’s hemsida och när jag läste beskrivningen kändes det som att den var gjord för mig.

Hur ser en typisk vecka ut för dig?
Inga veckor är typiska i den här utbildningen och det är det som gör den så rolig. Ena veckan arbetar vi med projekt eller företagsekonomi för att en annan brodera, spinna på slända eller tälja.

Vad tycker du om utbildningen?
Den här utbildningen har verkligen förändrat mitt liv och det kan ju låta lite klyschigt. Men det var först när jag hittade den här utbildningen som jag verkligen förstod vad det var jag ville göra. Dels älskar jag sammansättningen av kurser, blandningen av praktiskt och teoretiskt. Sedan gillar jag folket också. Slöjdfolket är öppet, trevligt och peppigt.

Vad vill du jobba med efter examen?
Det har jag funderat på under hela utbildningen och allt har känts lite luddigt (men hoppfullt). Men så nu sista året kändes det som att allt föll på plats. Broderi är det bästa jag vet, framförallt yllebroderi, och nu har jag startat ett eget företag. Jag ska hålla kurser och brodera beställningar. Och förhoppningsvis ställa ut det jag gör. Detta kommer, åtminstone i början, bli en halvtidssyssla och jag har som mål att hitta något trevligt jobb vid sidan av.

Varför är kulturvård viktigt för dig?
För mig är kunskapen om kulturvård det viktigaste, alltså det immateriella kulturarvet. Det finns så mycket fina gamla hantverkstekniker som är på väg att försvinna eftersom ingen behärskar de längre. Att bevara och utveckla dessa känns viktigt.

Tips till dig som ska börja plugga!
Ha ett öppet sinne, sug i dig kunskapen som serveras och passa på och följ med på allt som bjuds. Att skapa kontakter är det viktigaste, både med dina klasskompisar och med folk i branschen. Du vet aldrig när du kan ha nytta av dem!
 

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2018-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?