Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ledarskap i slöjd och kulturhantverk, 180 hp

Studieort: Göteborg

Den här utbildningen vänder sig till dig som vill ha en ledande roll inom slöjd och kulturhantverk. Du kan till exempel arbeta som hemslöjdskonsulent, egen företagare inom olika typer av kulturverksamhet eller med pedagogisk verksamhet.

Om utbildningen
Utbildningen i Ledarskap i slöjd och kulturhantverk är ett teoretiskt program med praktiska inslag som förbereder för ledarskap och projektledning inom slöjd och kulturhantverksområdet. Slöjd och kulturhantverk studeras utifrån kulturhistoriska, samhälleliga och kulturvårdande perspektiv samt utifrån teorier om kulturarv, materialitet och handlingsburen kunskap. Vid antagning till programmet tillämpas alternativt urval för en tredjedel av platserna. Du kan läsa mer om vad detta innebär på vår hemsida.

Arbetsområden
Efter utbildningen kan du jobba som hemslöjdskonsulent/slöjdkonsulent eller utvecklare, främst i regional verksamhet. Man kan också jobba som projektledare i olika pedagogiska projekt eller utställningsprojekt i kommunal, regional eller föreningsverksamhet. Några tidigare studenter har startat egna företag bland annat för att kunna arbeta med workshopverksamhet. Hemslöjdskonsultenter är främst anställda av landsting/regioner, länsmuseer eller länshemslöjdsföreningar/förbund. Vanligt är att hemslöjdskonsultenten arbete är inriktat antingen mot textil slöjd eller mot hård slöjd. Man kan också inrikta sig mot exempelvis barn och unga eller näringsfrågor.

Innehåll
Kurserna är dels programövergripande, där du samarbetar med studenter på övriga program vid institutionen, dels programspecifika. Undervisningen är varierande och består av föreläsningar, olika typer av handledda moment, workshops, studiebesök/exkursioner, seminarier och projektarbeten. Utbildningen innehåller också verksamhetsförlagda delar där du får möjlighet att bekanta dig med arbetslivets olika möjligheter.

I de teoretiska kurserna studerar du slöjd och kulturhantverk ur en rad olika perspektiv; som näring, som materiell kultur, som ett uttryck för handlingsburen kunskap, som kulturarv, kulturhistoria och som estetik.  Kursen ledarskap och projektledning förbereder dig för en framtida ledarroll, och ger dig kunskaper i hur man leder och arbetar i projekt som du får tillämpa under hela din fortsatta utbildningstid. Kurserna i information och marknadsföring, liksom företagsekonomi och entreprenörskap ger dig redskapen att kunna utveckla egna verksamheter och starta företag.  

Kurslitteratur på engelska förekommer. Programmet ges i Göteborg, med vissa moment förlagda till Institutionen för kulturvård i Mariestad.

Fortsatta studier
Efter avslutad utbildning kan du söka till vårt masterprogram i kulturvård.           

Examen
Programmet Ledarskap i slöjd och kulturhantverk leder till en kandidatexamen i kulturvård med inriktning mot ledarskap och slöjd                       

 

                                                 

 

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval:

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %), personligt brev och intervju (33 %). För mer information om personligt brev och intervju se http://conservation.gu.se/utbildning/kop/slojd/urval

Ledarskap i slöjd och kulturhantverk, 180 hp
Start Studietakt Anmälan
HT18 Dag, 100 % Öppnar 15 mar

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19739
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2018-04-16
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Göteborg


Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2017-03-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?