Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Efter bygghantverksprogrammet

Utbildningen strävar efter att skapa bygghantverkare som inte bara har gedigen praktisk färdighet inom det traditionella hantverket, utan även den teoretiska kompetensen och kommunikativa förmågan att integrera med andra yrkesgrupper inom fältet och utföra rådgivning och dokumentation.

Möjligheten till individuell inriktning på en framtida yrkeskarriär spänner därmed över ett stort område från akademi till byggindustri.

Bygghantverkare kan arbeta med byggnadsvård av olika slag, så som restaurering, underhåll, reparation och ombyggnad. Man kan också arbeta i nischer inom nyproduktion där särskild hantverkskunskap efterfrågas.

Fortsatta studier

Masterprogrammet i kulturvård

Efter din kandidatexamen i kulturvård är du behörig att söka till Göteborgs universitets masterprogram. Masterprogrammet inleds med en termin gemensamma kurser som ger en fördjupning i kulturvårdens vetenskapsteoretiska utgångspunkter, historiska förutsättningar och roll i samhället, liksom undersökningsmetoder av relevans för det kulturvårdande fältet. Därefter får du möjlighet att skräddarsy din masterexamen genom att kombinera olika individuella fördjupnings- och breddningskurser med andra kurser som ges vid Institutionen för kulturvård. Du kan också ha möjlighet att läsa kurser vid andra institutioner i Sverige eller utomlands som du sedan kan räkna in i din masterexamen. Masterprogrammet avslutas genom att du genomför ett examensarbete på antingen 30 eller 60 högskolepoäng. Undervisningen sker på engelska.


Internationella kurser och fortbildning

Flera institutioner arrangerar workshops och fördjupande kurser av varierande längd och format där du kan fördjupa dina kunskaper inom kulturvårdens teori och praktik. ICROM ger internationella kurser i trä och stenkonservering, kurserna har ett högt anseende och lockar deltagare från hela världen.

Kan man doktorera i hantverk? Intervju med Ulrik Hjort Lassen (länk till blädderbar pdf)

Arbete och karriär

Utbildningen strävar efter att skapa bygghantverkare som inte bara har praktisk färdighet inom det traditionella hantverket utan även har den teoretiska kompetensen och kommunikativa förmågan att på olika sätt interagera och samverka med andra yrkesgrupper inom fältet. Möjligheterna till individuell inriktning på en framtida yrkeskarriär spänner därmed över ett stort område från akademi till byggindustri. Under utbildningen kommer du att kunna påbörja bygget av en branschkunskap och ett kontaktnät.
Många tidigare studenter driver hantverksföretag som murare, timmermän, byggnadsvårdare, medan andra arbetar som konsulter eller rådgivare med specialistkompetens på kulturvård och praktisk byggnadsvård.

Mer om branschen
Svenska Byggnadsvårdsföreningen har en kunskapsbank med mycket information om branschen regionala byggnadsvårdsnätverk, byggnadsvårdsbutiker och internationella organisationer och nätverk

I branchorganisationen byggnadsvårdsföretagen samverkar många av landets byggnadsvårdsföretag, där kan du hitta lokala föreningar och företag.

Vad arbetar tidigare studenter med? Läs intervjuer med tidigare studenter.

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2017-03-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?