Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studera i Mariestad

Exteriör bild på Trädgårdens skola i MariestadTrädgårdens skola

Mitt i Mariestad, vid Tidans utlopp i Vänern ligger Trädgårdens skola.

Här bedrivs den teoretiska undervisningen för universitetets utbildningar i Mariestad. Här finns även bibliotek, café, datasal, grupprum, kår-lokaler samt reception och administration. Ett stenkast bort över gårdsplanen finns sim- och idrottshall samt skolans snickeri.

Interiörbild över skolans kafé

Biblioteket

Hantverksutbildningarna i Mariestad har ett eget bibliotek med heltidsanställd bibliotekarie som finns till hands vid informationssökning. Biblioteket ligger i Trädgårdens skola (Magasinsgatan 4) och rymmer de senaste titlarna samt tidskrifter såväl som gamla och ovanliga titlar. Biblioteket har referensexemplar av kurslitteratur och ligger i anslutning till en tyst läsesal samt en datasal.

Murgården

Murinriktningen har sina praktiska kurser förlagda till den nybyggda murgården ett stenkast från skolan. Här finns tre mursalar med gott om plats för övningar i murning, valvslagning, putsning samt rökkanaler där funktionen i olika spisar kan prövas. Här finns även en undervisningssal samt ett mindre laboratorium.

Interiör över murhuset

Bygggården

Bygghantverksprogrammet bedriver delar av sin undervisning på universitetets byggövningsgård i Johannesbergsparken. Här finns stora ytor under tak, virkesförråd, sågverk och smedja. En stor del av de praktiska kurserna är förlagda hit.

Interiör över byggården

Trädgårdsmästeriet

På andra sidan ån Tidan, mitt i Universitetsparken ligger vårt moderna trädgårdsmästeri. Här finns två nya växthus, odlingsbäddar, bikupor, kompostlimpor samt odlingsbäddar som varje år gestaltas av trädgårdsutbildningen.

Universitetsparken

Ett stenkast över tidan ligger Universitetsparken som invigdes 2014 och drivs som ett sammarbeta mellan Göteborgs universitet och Mariestads kommun. Parken innehåller bl.a. en picknickpark, äppellund samt skolans trädgårdsmästeri. I parken bedrivs utbildning och forskning samtidigt som den skapar en vacker plats för alla Maristadsbor, studenter och besökare. 

Boende

I Mariestad finns i nuläget inga specifika studentbostäder, men det brukar inte vara svårt för studenter att hitta boende på gång- eller cykelavstånd från skolans lokaler, eller några kilometer utanför stan med närhet till natur och odlingsmöjligheter. Nedan finner du tips på var du kan börja leta efter boende.

Nätverket Dacapo Mariestad tillhandahåller ett forum för bostadsannonser

På kommunens webbplats finns listor över hyresvärdar, länkar och information om staden

På hyrabostad.se finns annonser för lägenheter i både första och andra hand

Efter antagningsbeskedet kan du ansöka om medlemskap i Facebook-gruppen Dacapo school of crafts som är en inofficiell kontaktsida för studenter och alumner. Där kan du be om råd eller hitta andra nya studenter att söka boende tillsammans med

Efter antagningsbeskedet kommer du att få ett informationsbrev från studentföreningen med bland annat tips på hyresvärdar.

Studentförening

Skolans studenter har en studentförening som för studenternas talan och driver studiesociala frågor samt anordnar aktiviteter. Exempel på aktiviteter är bland annat temadagar med workshops och föreläsningar, friluftsaktiviteter, innebandyträning och turnering.
Studentföreningen skickar även ut ett informationsbrev till, och anordnar sociala aktiviteter för att välkomna nya studenter.

Studentföreningen kan nås via e-post: dacapostudentforening@gmail.com

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2017-03-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?