Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bonnie Öhman

Arbetsregion: Gotland - Visby Innerstad - DBW:s Botaniska trädgård
Bostadsort: Visby
Utbildningsprogram och inriktning: Trädgårdens hantverk
Avgångsår: 2016

Nuvarande sysselsättning:
Tillsvidare anställd som park/trädgårdsarbetare i DBW:s Botaniska trädgård i Visby. Botan, som trädgården också kallas, är en botanisk trädgård som anlades 1855 och blev byggnadsminnesförklarad 1997. DBW står för De Badande Wännerna som är en herrklubb vilka äger marken där trädgården ligger och det är Region Gotland som sköter driften. Här finns bl.a. ett rosariet, flera perennrabatter, stenparti, örtagård, lust/köksväxtgård, vår - och sommarblomsplantering m.m. Det är jag och min kollega som jobbar året om i trädgården, sedan har vi två som jobbar på säsong och två stycken som arbetar mer som vaktmästare.

Viktigaste lärdomarna:
Lyssna på andras erfarenheter, leta efter de jobb du faktiskt helst skulle vilja ha, och testa. Vad det än kan vara, odla tomater, parkförvaltning, historisk trädgård, kyrkogård, egen firma, anläggning osv, osv. och var inte rädd att flytta (om du har möjlighet).

Karriärvisioner:
Oj oj, jag är väldigt lycklig på min arbetsplats, som var och är en dröm för mig! Nu vill jag helt enkelt lära mig mer om växter av alla slag och om min arbetsplats.

Erfarenheter att sända med till nya studenter:
Någonting som vi brukar tipsa praktikanter om är att studera växter och växtlära. Visa att man är intresserad och vill lära sig mer. Ta till vara på praktiken, som är ett perfekt sätt att testa på olika arbetsplatser! Det var på den vägen jag fick mitt jobb här.

Avalana Levemark

Arbetsregion: Sussex och Kent, England
Bostadsort: Forest Row
Utbildningsprogram och inriktning: Inriktning trädgård
Avgångsår: 2016

Nuvarande sysselsättning: Jag jobbar tre dagar i veckan på ett ekologiskt andelsjordbruk där vi odlar grönsaker. Kunderna bor alla i trakten och får en grönsakslåda i veckan. Jordbruket är regenerativt och fokus ligger på jordkvalitet och biologisk mångfald. Därför görs ingen grävning eller plöjning. Vi jobbar med permakultur och samarbetar med mikrolivet i jorden för att producera så näringsrik mat som möjligt. En dag i veckan jobbar jag med trädgårdsskötsel i privata trädgårdar. En dag i veckan jobbar jag för ett privat sjukhus där jag odlar biodynamiska grönsaker och kryddor åt sjukhusets personal och patienter.

Viktigaste lärdomarna: Ekologisk odling betyder inte automatiskt att det är hållbar odling. Hållbar odling betyder inte automatiskt att det är regenerativ odling. Regenerativ odling innebär att jorden blir bördigare och bördigare for varje år som går; mer och mer kol binds i marken och mikrolivet blir mer och mer varierat och balanserat. Vi trädgårdsmästare har möjligheten att öka matjordslagret, minska urlakningen, minska vattenanvändningen, minska gödselbehovet, öka näringsinnehållet i grönsaker, bidra till människors hälsa och hjälpa planeten att kämpa emot miljöförstöringen.

Karriärvisioner: Jag vill inte nödvändigtvis ha en karriär- jag vill ha ett liv. Om vi inte slutar missbruka den här planeten kan vi glömma både våra karriärer och våra liv. Därför gör jag vad jag kan för att hjälpa jorden, genom att binda kol i marken och därmed minska koldioxidhalten i atmosfären. Jag vill fortsätta med regenerativ matproduktion i framtiden, och gärna driva ett eget andelsjordbruk.

Erfarenheter att sända med till nya studenter: Som student har du tillgång till ett fantastiskt bibliotek- dra nytta av det! Det är en underbar resurs som jag ofta kände att jag inte hade tid för. Men när jag tog mig tid öppnades en värld av intressant litteratur som inte ingick i kurserna. Fördjupa dig! Ifrågasätt och undersök- var nyfiken. Och framför allt: ha kul!

Kvinna bland odling
Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2017-03-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?