Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Landskapsvårdsalumner

KARIN BÄCK

Arbetsregion: Mellansverige med utgångspunkt i Örebro
Bostadsort: Nora
Utbildningsprogram: Landskapsvårdens hantverk
Avgångsår: 2014

Nuvarande sysselsättning
Jag satsar nu på mitt företag, "Bäck, äng och skog". Jag har bland annat ett uppdrag åt Falun kommun där jag ska skriva en skötselplan för ett nytt kulturreservat. Detta varvar jag med bland annat mindre manuella huggningar och timvikarie inom barnomsorgen.

Viktigaste lärdomarna
Svårt att göra sin yrkestitel kort och lättförstådd. Många har svårt att förstå att man kan vara så bred. De stoppar gärna in en i ett fack tex. när jag säger att jag arbetar med motorsåg så jobbar jag helt plötsligt bara med skog. Jag hade inte så stora förväntningar när jag började utbildningen men är ändå förvånad över hur stort utbud av olika yrken som står till förfogande nu när man är klar.

Karriärvisioner
Arbeta med mitt företag på 100%! Både ute i fält och inne vid skrivbordet.

Erfarenheter att sända med till nya studenter
För att lyckas inom den här branschen tror jag att man måste ha många strängar på sin lyra, våga ta plats och visa att man finns och att man kan! Nätverka och mångsysslare är två ord som säger allt.
 

MARTIN SANDMARK

Arbetsregion: Vänerlandskapen
Bostadsort: Karlstad
Utbildningsinriktning: Landskapsvårdens hantverk
Avgångsår: 2013

Nuvarande sysselsättning
Jag driver eget företag som heter Vänervård. I mitt företag har jag en bred inriktning och utför många olika typer av arbeten. Framförallt arbetar jag med landskapsvård i olika former. Det kan vara fornvård, naturvård eller kulturvård. Det kan exempelvis vara restaurering av fornvårdsobjekt, restaurering av ängsmarker, skötsel av ängar med lie m.m. Andra sysslor är guidningar, föreläsningar, kurser m.m.

Viktig lärdom
Vara beredd på att det tar lång tid att etablera en verksamhet. Det är hård konkurrens om jobben och försök tidigt att skapa ett bra kontaktnät bland potentiella arbetsgivare och branschkollegor. Att göra ett bra jobb är viktigt på sikt. Var gärna med och visa upp dig och företaget i diverse situationer, visa vad du kan!

Karriärvisioner
Skapa en bas med säkra inkomster så att jag kan fortsätta göra det jag brinner för.

Erfarenheter att sända med till nya studenter
Tro på det du lärt dig och satsa på din vision. Det tar tid att bygga upp ett förtroende bland aktörer så att du kan bli anlitad för jobb. Så börja redan under din utbildning. För mig har det varit viktigt att ha flera olika verksamheter i mitt företag för att få inkomster även när grönskötselsäsongen är över. Tänk gärna över vad du ska göra under årets alla månader. Skapa en plan för vad du ska göra när du är färdig med din utbildning och börja redan under studietiden att binda kontakter, exempelvis genom praktik etc.
 

STEFAN HARE

Arbetsregion: Södermanland, Mälarregionen
Bostadsort: Näshulta (Eskilstuna kommun)
Utbildningsinriktning: Landskapsvårdens hantverk
Avgångsår: 2012

Nuvarande sysselsättning
Jag driver i dagsläget ett eget företag som i stort arbetar inom det fält som utbildningen erbjöd mig. Jag arbetar främst i landskap med höga natur- och/eller kulturvärden.

Viktig lärdom
Den praktiska landskapsvården är väldigt fysisk och jag har märkt under mina yrkesår att kroppen och det mentala mår bäst av variation, att ha en bred palett att tillgå. Det kan vara lieslåtter, trädvård (inkl klättring), sätta stängsel, fagning o.s.v.

Jag har mått bra och haft nytta av att söka upp situationer. Jag deltar t.ex. mer än gärna på de träffar som anordnas av nätverket Svenska kulturlandskap, besöker seminarier på KSLA, temadagar o.s.v. Det är ett sätt att lära mig mera och möta intressanta människor. En varning: Landskapsvård kan dessvärre innebära mycket bilåkande.

Karriärvisioner
Att jag får arbeta utomhus i alla väder gör att jag mår bra, och att se ett gott resultat bära spår av mitt eget hantverkskunnande är egentligen tillräckligt. Jag har ingen tydlig vision utan låter min nyfikenhet och tillfälligheter påverka mina val.

Erfarenheter att sända med till nya studenter:
Under min utbildning genomförde jag en praktikperiod på Julita gård (Nordiska museet). Sedan ett par år tillbaka är de en av mina stora uppdragsgivare, så praktikplatserna under utbildningen bör väljas med eftertanke.

En student som gick året innan mig trodde på mig, och erbjöd mig att arbeta tillsammans med honom och ett större trädvårdsföretag där han var anställd. Jag tackade så klart ja. Den hösten blev den bästa starten för mig och min enskilda firma. Varje höst erbjuds jag uppdrag.

Försök att vara modig vare sig det gäller att söka en anställning eller att starta/driva ett eget företag. Det senare har för mig varit och är en fantastisk resa. Om Du också väljer det senare, har jag inget annat råd som är universellt än att vara just modig, att gå emot dina rädslor. Det kan t.ex. gälla att hitta en bekvämlighet i att möta andra människor, likasinnade, som blir startskottet på ett roligt och fruktsamt samarbete. Alltså att våga söka upp situationer. I övrigt är vi ju så olika och har olika förutsättningar.
 

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2016-01-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?