Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Alumner från Bygghantverksprogrammet

Samuel Nilsson

Arbetsregion: Södra Halland
Bostadsort: Hjörnered (Laholm)
Utbildningsinriktning: Traditionellt bygghantverk
Avgångsår: 2013

Nuvarande sysselsättning:
Jag driver eget företag (Samuel Nilsson Bygg och Hantverk), Arbetet innefattar bland annat Läggning av halm/vass-tak, torvtak, sticketak. tillverkning av husstommar som korsvirke, skiftesverk eller timring. Tillverkning av väderkvarnsvingar samt lite finsnickeri. Vid de större jobben, samarbetar jag med min far Sten Nilsson som då är byggledare.

Viktig lärdom:
Att räkna med att jobben tar längre tid än planerat och låta det ta den tid det tar. Ge jobben gärna extra tid vid start så man kan dokumentera och få en klar översikt av arbetsplatsen samt säkerhetsaspekter m.m.

Karriärvisioner:
Fortsätta med mitt fantastiska yrke och bygga mig ett skiftesverkshus vid Hjörnereds sjön en vacker dag.

Erfarenheter att sända med till nya studenter:
Jag anser att det är väl värt att som ny inom yrket gå lära eller jobba för en hantverkare som arbetat/arbetar inom branschen innan man ger sig i kast med egna större projekt. Detta kommer ge personen i fråga ett bra kliv in i sitt framtida yrke och med största sannolikhet utökad traderad kunskap. 

Anna Johansson - Vistaholms byggnadshantverk

Arbetsregion: Säte på Falbygden men har arbetsyta i hela mellersta Sverige.
Bostadsort: Floby/Falköping
Utbildningsinriktning: Bygghantverk, Trä därefter Magisterexamen inom allmän kulturvård. (med inriktning mot bygghantverk)
Avgångsår: 2005 och 2007

Nuvarande sysselsättning:  Egenföretagare sen 2008 och jobbar praktiskt som teoretiskt med bl a hantverksforskning. Föreningen är det bästa. Haft fokus på rekonstruktioner, ex. en medeltida timmerkyrka samt orangeri från 1700-talet. Parallellt är det restaureringar inom spåntak, halmtak, träarbeten i skiftesverk och timring, fönsterrenovering, måleri samt projekteringar och besöksmålutveckling. Jag förvaltar min släktgård från 1700-talet och brukar skogen på ett hållbart sätt.

Karriärvisioner: Jag vill fortsätta arbeta med hantverksutveckling där dokumentation, problemlösning och kvalitetssäkring är i förening som jag omsätter i praktiken. Jag ser också fram emot att kunna plockhugga det material jag behöver från min egen skog.

Viktig lärdom: Nätverksbyggande är A o O för din personliga samt företagsmässiga utveckling som hantverkare.

Erfarenheter att sända med till nya studenter: Arbeta med det du brinner för. Var öppen, ödmjuk och bred till nya kunskaper och projekt. Samt det finns inte alltid ett rätt svar.

 

Maria Grönberg - Aspen kulturbygg

Arbetsregion: Västra Götaland men utgår från Alingsås.
Bostadsort: Alingsås
Utbildningsinriktning: Bygghantverksprogrammet med inriktning trä.
Avgångsår: 2012

Nuvarande sysselsättning: Jag driver sedan 2012 mitt företag Aspen kulturbygg AB och utför i första hand timmermansarbeten. Vanliga arbetsuppgifter är lagning/byte av bärande delar i gamla trähus, som syllbyten, lagning av bjälklag och takstolar. Det blir också en del snickeri, fönsterrenovering, panelarbete, tak- och golvläggning, målning och konsultation. Mina uppdragsgivare är både privatpersoner med gamla trähus och kommuner/museiorganisationer.

Viktig lärdom: Att våga ta sig an nya uppgifter men också våga ta hjälp av andra! Ring runt, åk ut och träffa andra hantverkare om du står inför en ny uppgift. Det är alltid bra att diskutera och höra sig för hur någon annans skulle ha gjort när det är en uppgift som är ny för dig. Bara att tvinga sig själv att tänka igenom uppgiften och alla steg kan förebygga risker och spara jättemycket energi.
Har också insett hur mycket special-kunskap man har fått med sig, dels från utbildningen men också från att arbeta med gamla hus och analysera spår från tidigare timmermen, det är bra att påminna sig själv om ibland!

Karriärvisioner:
Jag vill fortsätta arbeta precis som jag gör nu, för det är fantastiskt kul. Mitt mål just nu är att bli avslappnad i företagandet och i arbetsuppgifterna.
Jag vill också göra något med den hantverkskunskap som man lägger på hög- att vid sidan av arbeta som hantverksforskare någon gång i framtiden skulle vara kul.

Erfarenheter att sända med till nya studenter:
Jag går fortfarande ofta tillbaka till gamla anteckningar och papper från studietiden och önskar att jag hade bättre struktur och koll på alla ritningar/litteraturtips/regler och lagar/certifikat man fick med sig, så det är mitt tips, för mycket av det vi gick igenom på skolan är mitt i prick det som jag behöver veta som yrkesverksam.
 

Samuel Nilsson
Tomrum
Maria Grönberg
Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2016-02-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?