Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konservatoralumner

Fanny Stenback - Bokbindare och papperskonservator

Arbetsregion: Mellansverige
Bostadsort: Strängnäs
Utbildningsinriktning: Praktisk och akademisk konservator och hantverkare med inriktning på bokbinderi och konservering av papper och böcker, samt specialiserad på kulturvård av historiska boksamlingar.
Avgångsår: 2014

Nuvarande sysselsättning:
Arbetar med uppdrag i egen firma, SCRIPTUM papperskonservator Fanny Stenback, bland annat med konsultuppdrag kring vård och bevarande av historiska boksamlingar, och med praktiska uppdrag åt privata kunder som lagningar, restaureringar och ombindningar av både äldre och nyare böcker och pappersdokument.

Viktig lärdom:
Att värdera pappret högt. Inte i första hand för dess egna inneboende egenskaper, utan snarare därför att papper valts ut till att användas som det främsta bärande materialet av konst, kunskap och personliga minnen sedan ett par hundra år tillbaka.

Karriärvisioner:
Min dröm skulle vara att få arbeta nationellt med framtidsvisioner och strategisk planering kring bevarande av alla möjliga boksamlingar på exempelvis bibliotek och i kyrkor.

Erfarenheter att sända vidare till nya studenter:
Jag skulle vilja tipsa nya studenter om att vara öppna för att lära sig allt om allt. Man vet inte vilket jobb som kommer bli det första, eller vilken kunskap som kommer att föra en vidare i den här branschen. Ta därför alla chanser till att lära er mer, oavsett om det är om papper, textil, kyrkohistoria eller kemi.

Följ Fanny via hennes blogg Scriptum

 

Marie Carlsson Målerikonservator

Marie Carlsson

Arbetsregion: Södra Sverige
Bostadsort: Laholm
Utbildningsinriktning: Målerikonservering samt Traditionellt byggnadsmåleri
Avgångsår: 2010
Nuvarande sysselsättning: Anställd som målerikonservator på Laholms Målerikonservering. Där arbetar vi främst med måleri på trä, såsom bemålade inventarier och skulpturer, samt interiört måleri och stafflikonst. Främsta uppdragsgivaren är Svenska kyrkan, men ibland arbetar vi även för kommuner och privatpersoner.

Viktig lärdom: Tid och pengar styr tyvärr även inom kulturvård. Det är viktigt att inte låta det gå ut över kvaliteten på arbetet, även om konkurrensen är hård och slutresultatet sällan granskas ingående. Allt hänger på den egna yrkesstoltheten, man måste brinna för arbetet om det ska bli riktigt bra.
Karriärvisioner: Trivs väldigt bra som jag har det nu och i framtiden är målet ett eget företag inriktat på konservering samt traditionellt måleri, med lagom mycket uppdrag för att försörja mig.

Erfarenheter att sända vidare till nya studenter: Det är bra att vara bred och flexibel för att få in en fot på arbetsmarknaden, kunna testa olika saker och arbeta med olika människor. Det finns alltid möjlighet att nisha sig mot det man vill senare. Se till att skaffa dig ordentlig yrkeserfarenhet, de bästa tipsen och idéerna fås genom att arbeta tillsammans med någon som har lång erfarenhet inom yrket, samt även genom fortbildning. Tänk efter noga innan du startar eget och var beredd på att det kan vara svårt att få heltidsjobb året runt. Mycket av arbetet är slitigt, skitigt och monotont, men det är mödan värt när man beskådar slutresultatet och kan känna sig nöjd över sin arbetsinsats för kulturarvet!
 

Fanny Stenback - Bokbindare och papperskonservator
Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2016-01-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?