Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Institutionen för kulturvård i Mariestad

Sedan 2004 har utbildningarna Bygghantverk och Trädgårdens hantverk och design utvecklats till treåriga utbildningsprogram som leder till kandidatexamen. Ansvarig för utbildningarna är Institutionen för kulturvård. 2008 startade också programmet Landskapsvårdens hantverk i Mariestad, som sedan ht 2013 slagits samman med programmet Trädgårdens hantverk och design med det nya namnet Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk.

Bakgrund

Verksamheten i Mariestad startade som ett arbetsmarknadsprojekt för arbetslösa byggnadsarbetare 1993. Projektet utvecklades till två kvalificerade yrkesutbildningar i bygghantverk (2 år) och trädgårdshantverk (2 ½ år) som gavs mellan åren 1996 och 2005 vid Hantverksskolan Dacapo på Johannesbergsområdet i Mariestad. Under tre år gavs också en ettårig utbildning i landskapsvård som en kommunal påbyggnadsutbildning. För dessa utbildningar var Mariestads kommun huvudman.

För att utbildningarna inom Hantverksskolan Dacapo (som finansierats som projekt) skulle kunna fortleva behövde de övergå i en mer permanent form inom en högskola eller universitet. Göteborgs universitet nappade på frieriet och utbildningarna lämnade därmed tidsepoken som KY-utbildning. (Det som idag kallas YH dvs. Yrkeshögskola).

Mariestads kommun

Mariestads kommun och Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet har ett samarbetsavtal och samverkar i en styrgrupp för att utveckla verksamheten.

Visionen för kommunens satsning på universitetsverksamheten stannar dock inte vid hantverk och kulturvård. Genom att fortsätta arbeta med utvecklingsarbetet inom plattformen Dacapo arbetar kommunen också för att attrahera fler utbildningar, studenter och verksamheter till Mariestad. Läs mer på Dacapo Mariestads egen hemsida. 

 

Kontaktinformation

Institutionen för kulturvård, Mariestad

Box 77, 542 21 MARIESTAD

Besöksadress:
Magasinsgatan 4, 542 30 MARIESTAD (karta)

Telefon:
031-786 00 00

Fax:
0501-75 57 99

Kontaktpersoner

Lars Runnquist, Viceprefekt
Göran Andersson, Bygghantverksutbildningen
Eva Gustavsson, Trädgårds- och landskapsvårdsutbildningen

Aktuellt

Hantverkslaboratoriet är ett nationellt kunskapscentrum för kulturmiljöns hantverk som drivs med medel från Västra Götalandsregionen, Riksantikvarieämbetet, länsstyrelserna och Mariestads kommun.

Kontaktperson: Linda Lindblad

Läs mer här
 

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2019-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?