Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mer om institutionen

De frågor vi arbetar med vid Institutionen för kulturvård spänner över flera olika kunskaps- och verksamhetsområden. Mötet mellan naturvetenskapliga, humanistiska, samhällsvetenskapliga, tekniska och hantverkliga perspektiv kännetecknar utbildning och forskning.

Bred kompetens i kollegiet och dialog och samverkan med andra institutioner, i både utbildning och forskning, är viktiga förutsättningar för ämnesutveckling och professionell kunskap med djup och bredd. Kulturvård samverkar med flera andra institutioner på Göteborgs universitetet och andra högskolor och med många andra aktörer utanför universiteten, till exempel Riksantikvarieämbetet, Statens fastighetsverk och Svenska kyrkan.

Utbildningar vid Göteborgs universitet

Sedan 2004 har utbildningarna Bygghantverk och Trädgårdens hantverk och design utvecklats, i samarbete med den naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, till treåriga utbildningsprogram som leder till kandidatexamen. Ansvarig för utbildningarna är Institutionen för kulturvård. 2008 startade också programmet Landskapsvårdens hantverk i Mariestad, som sedan höstterminen 2013 slagits samman med programmet Trädgårdens hantverk och design med namnet Trädgårdens och landskapsvårdens hanterk.

Institutionen ger Bebyggelseantikvarieprogrammet, Konservatorsprogrammet och programmet Ledarskap i slöjd och kulturhantverk i Göteborg och två tvååriga Masterprogram i kulturvård samt forskarutbildning i kulturvård.
Alla fem grundutbildningsprogrammen ger behörighet till masterprogrammet och forskarutbildningen. För det nya Masterprogrammet med inriktning mot konservering krävs en kandidatexamen från konservatorsprogrammet eller motsvarande.

Mariestads kommun

Mariestads kommun och Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet har ett samarbetsavtal och samverkar i en styrgrupp för att utveckla verksamheten.

Visionen för kommunens satsning på universitetsverksamheten stannar dock inte vid hantverk och kulturvård. Genom att fortsätta arbeta med utvecklingsarbetet inom plattformen Dacapo arbetar kommunen också för att attrahera ytterligare andra utbildningar, studenter och verksamheter till Mariestad.

Läs mer på:

Kulturvård i Mariestad

 

Fakta om Institutionen för kulturvård /Dacapo i Mariestad
Läs mer här

Universitetsparken

Utbildningarna i Mariestad har sitt centrum mitt i staden vid Tidans utlopp i Vänern. Mariestads kommun projekterar och bygger nya anläggningar för forskning och utbildning i direkt anslutning till undervisningslokalerna.

Murhuset och Trädgårdsmästeriet, två viktiga anläggnignar i våra utbildningar, står klara och och används av studenter, lärare och forskare i Kulturvårds hantverksämnen.

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2019-01-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?