Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Biosfärsområden - kulturarv & kulturmiljö i hållbar landskapsutveckling

Syftet med projektet är att undersöka vilken roll kulturarv och kulturmiljö har för hållbar landskapsutveckling. Vi kommer att göra våra studier i biosfärsområdet Vänerskärgården med Kinnekulle, eftersom tidigare litteratur identifierat ett behov av att stärka rollen av kulturella värden i Unescos biosfärsprogram.
Av specifikt intresse för den tvärvetenskapliga forskargruppen är att undersöka hur kulturarv och kulturmiljö påverkar och relaterar till begreppen platsidentitet, kollektivt minne, estetiska och existentiella värderingar och människors välbefinnande i landskapet. Vi kommer att be invånare, beslutsfattare och handläggare som dagligen arbetar och lever i biosfärområdet att i enkäter och intervjuer bedöma, skatta och berätta om sina upplevelser och relationer till detta landskap.
Målet är att resultaten ska ge en ökad kunskap om landskapets kulturarv och kulturmiljö, dess estetiska och existentiella värden, människors kollektiva minnen, platsidentitet och välbefinnande. Med resultaten hoppas vi kunna bidra till diskussionen om en hållbar landskapsförvaltning och ökat samarbete mellan natur- och kulturvården. Resultaten kommer också att bidra till teorin om ekosystemtjänster.
Projektet finansieras genom anslag från Riksantikvarieämbetet, medfinansiärer är Göteborgs universitet och Högskolan i Gävle.

Kontakta projektansvariga för mer information:
Ingegärd Eliasson, professor vid institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet
Igor Knez, professor i psykologi, Högskolan i Gävle

Referensgrupp

För institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet:
Katarina Saltzman, docent,
Krister Olsson, docent,
Eva Gustavsson, PhD, lektor
Susanne Fredholm, PhD

För biosfärsområdet Vänerskärgården med Kinnekulle:
Johanna Mac Taggart

Bild till höger: Hindens båk, ett fyrliknande sjömärke utan ljus som byggdes på 1800-talet på Hindens rev vid Vänern i Lidköpings kommun. Foto: Eva Gustavsson.

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2017-06-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?