Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Assembling Arosenius

Efter att under många år ha förfallit revs i början av sjuttiotalet konstnären Ivar Arosenius hem i Älvängen. Tomten har sedan dess återerövrats av naturen och är idag en vildvuxen och ytterst svårläst plats. Genom nyligen digitaliserat arkivmaterial och en växtinventering återskapar nu Jonathan Westin på Institutionen för kulturvård huset och tomten i en digital VR-miljö för att på så sätt kontextualisera Arosenius konstnärskap vilken drog mycket av sin kraft från denna nu förlorade kulturmiljö. Vi vill gärna dela med oss av tre tidiga skärmkort från modellen.

Projektet Assembling Arosenius ämnar undersöka hur det nyligen digitaliserade Aroseniusarkivet kan aktiveras för att spåra relationen mellan konstnär och motiv. Fast det digitala arkivet saknar materiellt djup, låter det oss iscensätta ett möte där föremålet för konstnärens blick ges röst och avståndet dem emellan kan omförhandlas. Tillsammans med Litteraturbanken, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs konstmuseum och Nationalmuseum, och med stöd av Embracing the Archive på Göteborgs universitet och Centrum för digital humaniora, positionerar projektet konst och arkiv som likvärdiga artefakter av ett möte, deras association en hybrid som har potential att ge kropp åt spänningar och känsla åt relationer. Läs mer om projektet på www.aroseniusarkivet.se/projekt/.

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2016-12-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?