Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran

Forskning

Kulturvård som forskningsområde spänner över ett brett fält av kunskaper och frågeställningar som berör planering och genomförande av vård och utveckling av kulturmiljön.

Forskningen vid institutionen bedrivs i nära samverkan med professionella organisationer och utövare som har sin utgångspunkt i kulturvårdens samhälleliga frågeställningar. Fältet spänner över naturvetenskapliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga perspektiv. Praktiska och hantverkliga aspekter är återkommande inom flera forskningsområden som kan öka kunskapen och förståelsen för att bidra till en bättre professionell och samhällelig praxis.

Tematiskt och tvärvetenskapligt

Forskningen bedrivs temaorienterat och tvärvetenskapligt. Det återspeglas i institutionens forskare i deras mångskiftande disciplinära och professionella tillhörighet. Den aktuella forskningen är främst organiserad i ett antal större projekt eller projektteman.

Nedanför finns länkknappar till de för närvarande aktuella temaindelningarna.

Sidansvarig: Emma Sjöberg
Sidan uppdaterades: 2019-01-07 11:40

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Re:heritage - Cirkulering och kommodifiering av ting med historia

Retro och vintage - varför är det populärt? Kan secondhandfynd vara kulturarv? Kan gamla saker leda till ett nytt hållbart samhälle?

I forskningsprojektet ”Re:heritage – cirkulering och kommodifiering av ting med historia” (Vetenskapsrådet 2014-2017) samarbetade forskare från tre institutioner för att undersöka marknadscirkuleringen av ting med historia.

Inom detta projekt fokuserades en del (“Sites and localities as re:heritage” ) på stadsmiljöer och stråk och deras roll på denna marknad, men också hur cirkuleringen inbegriper byggnaderna själva, på olika skalor. Inom denna projektdel arbetade institutionens nytillträdda prefekt, Anneli Palmsköld och Ingrid Martins Holmberg som för närvarande är docent vid Institutionen för kulturvård.

 

Prefekt Anneli Palmsköld och docent Ingrid Martins Holmberg diskuterar Re:heritage.

Ett axplock av institutionens publikationer

Här har vi valt ut ett axplock av publikationer som våra forskare har skrivit. Antingen i egen regi eller i samarbete med andra forskare. Alla publikationer som våra forskare vid institutionen slutfört och som publicerats går att söka efter och kan laddas ned som PDF-filer via GUPEA.


Menyrubriken "Publikationer" i huvudmenyn listar även alla publikationer som våra forskare vid institutionen har publicrat  sedan 2016 och framåt. Där går det att hitta mängder med intressant och användbar litteratur inom de olika ämnesområden som befinner sig inom kulturvård.

Bildlänkarna här leder till respektive publikations sida i GUPEA.

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2019-01-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://conservation.gu.se/forskning/
Utskriftsdatum: 2020-05-26