Anna Lindgren - "Järnvägens planteringar 1855-1875 : Gröna miljöer som en del i transportsystemet"

Högre seminarium

Anna Lindgren är anställd vid Järnvägsmuseet/Statens maritima museer och är samverkansdoktorand vid Institutionen för kulturvård. Detta är hennes mittseminarium och till granskare har utsetts fil dr Susanne Fredholm. Seminariet hålls på svenska.

Anna Lindgren är samverkansdoktorand vid institutionen för kulturvård till licentiat sedan 2016. Anna går forskarutbildningen på halvtid och arbetar som forskningssamordnare på Järnvägsmuseet/Statens maritima museer på halvtid.

Doktorandprojektet handlar om planteringar längs järnvägen i Sverige. De första järnvägarna för persontrafik öppnade 1856 och ganska snart försågs stationer med planteringar, bansträckor med så kallade skyddsplanteringar och vid bostäder till de anställda planterades nytto- och prydnadsväxter.

Planteringsverksamheten vid järnvägen var omfattande men upphörde succesivt från 1973 då Statens Järnvägar beslutade att lägga ned verksamheten på central nivå. Inom doktorandprojektet har de första årens planteringsverksamhet vid de statliga stambanorna undersökts.

Syftet med undersökningen är att ge en bild av planteringsverksamhetens organisation och verksamhet inom järnvägssystemet 1855-1875 utifrån samtida arkivmaterial. Målet är att fördjupa kunskapen om järnvägens historia till att innefatta användningen av gröna miljöer som en integrerad del i transportsystemet.

Granskare vid seminariet är Susanne Fredholm vid institutionen för kulturvård.

Kontakta Anna på anna.lindgren@maritima.se för att få manuskriptet till mittseminariet.

Det går också att följa seminariet med uppkoppling på distans:

- Telefon: ring 031786 5000, ange sedan anknytning 555110, och avsluta med fyrkant.

- Webbläsare: https://join.meet.gu.se/webapp/#/webbapp?conference=kulturvard.goteborg

- Traditionellt videokonferenssystem: kulturvard.goteborg@meet.gu.se

- Skype for business: kulturvard.goteborg@meet.gu.se

VÄLKOMNA!