Seminarieserie: Psykiatrins kulturarv

Seminarium

Centrum för kritiska kulturarv (CCHS) och forskningsklustret Kulturarv och hälsa bjuder in till seminarieserie om psykiatrins kulturarv.

Idag demonteras och omvandlas de stora psykiatriska institutionerna som så länge varit förknippade med psykiatrins domän och ersätts med bostadsområden, skolor, spa-anläggningar och företagsparker. Nedmonteringen kan ses som ett avståndstagande från övergrepp och praktiker som förekommit inom psykiatrin under historisk tid. Samtidigt blir erfarenheter och berättelser från patienter och personal svåra att bevara och presentera i samband med att byggnader rivs och renoveras. Men även svåra erfarenheter kan vara viktiga att bevara; patienter kan uppleva det som väsentligt att bära vittnesmål, att ge sin syn och framföra kritik.

Vi vill med denna seminarieserie lyfta frågor om vems berättelser och vems kulturarv som ska bevaras? Hur kan vi bidra till att patienters berättelser och erfarenheter blir hörda? Vi önskar också att etablera studier av psykiatrins kulturarv som ett eget forskningsfält. Under hösten kommer vi som ett led i detta att bjuda in till tre seminarier som alla på olika vis behandlar dessa frågor.

Föreläsare: Nedlagda psykiatriska sjukhus och komplexa kulturarv - strategier, normer och funktionalitet Hedvig Mårdh, konstvetare och Cecilia Rodéhn, forskare i musei- och kulturarvsvetenskap, Uppsala universitet

Datum: 2018-11-23

Kategorier: Humaniora