Forum kulturarv: obekväma kulturarv

Temadag

Välkommen till årets Forum Kulturarv med temat "Obekväma kulturarav".

Den 17 oktober 2018 hålls Kulturarvsakademins årligen återkommande event Forum Kulturarv i Norges hus, Göteborg. I år är temat "Obekväma kulturarv" och vänder sig till båda akademiker och praktiker.

Kulturarvsakademins arbete vilar på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och Unesco:s deklaration om det immateriella kulturarvet. På årets Forum Kulturarv kommer vi att belysa frågor om hur vi hanterar kulturarv som inte förhåller sig till dessa deklarationer utan snarare kan ses som motstridiga. Det kan handla om olika etiska dilemman, om rasism men också om hedersrelaterat våld och förtryck. Detta kommer våra två keynote-speakers att belysa.

Program för dagen börjar med att moderator Karl Magnusson, chef för Världskulturmuseet och ordförande i kulturarvsakademin hälsar välkommen
Kl. 13.00-13.30 har vi en första Key note speaker som kommer presentera ett föredrag med följande tema:
Förintelsens minnesplatser - mellan individuellt minne och gemensamma hågkomstresor.
Att besöka Förintelsens minnesplatser har kommit att bli, eller möjligen kan uppfattas som, en performativ handling. Detta i betydelsen att allt fler besöker dessa platser och gör det under vissa betingelser och med vissa uttrycksformer. Det finns ett växande intresse för att studera vad dessa hågkomstresor bidrar till i termer av förståelse för enskilda individers lidande, Europas mörka förflutna till idéer, hot och rörelser i vår egen tid. I sin presentation kommer föreläsaren diskutera vad som konstituerar den specifika platsen som benämns Förintelsens minnesplats och hur den inkorporeras i en samtida svensk utbildningstradition och därmed ett slags kulturarv.

15.00 presenterar vår andra Key note speaker ett föredrag med tema:
Hedersrelaterat liv, våld och mord. Varför fortsätter hedersvåldet i Sverige?
Hur är det att leva under hedersrelaterat våld och förtryck? Hur ska vi bemöta de som utsätts för hedersrelaterade brott? Hur kan vi förebygga hedersrelaterat våld och förtryck? Varför fortsätter hedersvåldet i Sverige? Med större kunskap om hedersrelaterat brott kan man på ett bättre sätt identifiera, hantera och se till individens behov i dessa ärenden. Föreläsningen har en bred ansats i syfte att ge kunskap kring hederskultur och mekanismen bakom hedersrelaterade brott. Den kan också utgöra en bra början på ett internt arbete i syfte att starta utvecklingsprojekt inom området.

15.45 -16.00 Gemensam diskussion mellan Key note speakers lett av moderator Karl Magnusson

Under dagen, mellan och efter föredragen kan du mingla runt och träffa ett 10- tal utställare som presenterar sina olika kulturarvsprojekt och botanisera kring ett antal bokbord med ny aktuell litteratur om kulturarvsfrågor.

Dagen avslutas 17.00
Exempel på några av utställarna är:
- Nätverkstan presenterar projekt om Europeisk Minnespolitik med exempel från Minsk, Belarus
- Västergötlands museum i samarbete med Göteborgs universitet presenterar projektet I vår tid ¿ arkeologiska spår och minnen
- Institutet för språk och folkminnen presenterar mat som immateriellt kulturarv genom projektet Matkult
- GPS 400, Göteborgskulturer på stan presenterar senaste nytt kring projektet och nya samarbeten

Följ Kulturarvsakademins sida på Facebook där samtliga utställare kommer presenteras fortlöpande fram till den 17 oktober https://www.facebook.com/kulturarvsakademin/

Har du frågor kontakta:
Anita Synnestvedt, anita.synnestvedt@archaeology.gu.se
Monica Gustafsson, monica.i.gustafsson@vgregion.se

Anmälan sker via länken nedan. Sista anmälningsdag 8/10.
Välkomna!

Datum: 2018-10-17

Kategorier: Tvärvetenskap

Arrangör: CCHS/Kulturarvsakademin

Plats: Norges hus, Skånegatan 16, Göteborg

Ytterligare information:
Valkommen till Forum kulturarv 2018.pdf
Information ForumKulturarv.pdf

Sista anmälningsdag: 2018-10-11 kl. 12:00.

Kontaktperson: Anita Synnestvedt

Antal platser: 120 (Varav 112 är bokade)

Registreringstiden för detta evenemang har gått ut

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2016-09-15