Henrik Ranby. Storstädning, friläggning och stabilisering - Lunds domkyrka 1830-1860

Högre seminarium

Henrik Ranbys forskning utgör en del av ett större projekt om Lunds domkyrkas historia, finansierat av domkyrkorådet. Hans avsnitt handlar om hur den efter försvenskningen av Skåne relativt förfallna domkyrkan i Lund förändrades och sattes i stånd 1830-1860.

Så här presenterar Henrik Ranby temat för nästa veckas seminarium:

Min forskning utgör en del av ett större projekt om Lunds domkyrkas historia, finansierat av domkyrkorådet. Mitt avsnitt handlar om hur den efter försvenskningen av Skåne relativt förfallna domkyrkan i Lund förändrades och sattes i stånd 1830-1860.

Storstädning avser den interiöra förändringen. Det medeltida koret och lektoriemuren togs bort på 1830-talet och ersattes av en stor trappa mellan långhus och kor för att skapa ett protestantiskt kyrkorum för en växande stads befolkning.

Friläggning avser hur man rev byggnader, murar och strävpelare i syfte att göra domkyrkan till en solitär.

Stabilisering avser de teknisk betingade arbetena med att stabilisera det brandskadade och förfallna murverket.

Huvuddragen har skildrats tidigare men det är många av aspekterna som jag anser behöver fördjupas och nyanseras. Vilka var drivkrafterna, vilka var de ideologiska rötterna, vilka roller hade arkitekten Axel Nyström respektive domkyrkobyggmästaren C. G. Brunius och hur såg beslutsstrukturen ut?

Ett manuskript under arbete bifogas som underlag för seminariet.

VÄLKOMNA!

Bosse Lagerqvist
Prefekt

Katarina Saltzman
Studierektor FU

Seminarierna administreras av Katarina Saltzman, tel 031-7864304, e-post katarina.saltzman@conservation.gu.se. Ta gärna kontakt om du önskar mer information, likaså med förslag om framtida seminarier.

Föreläsare: Henrik Ranby

Datum: 2018-02-14