Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturvård vid REKO på Nääs

Nyhet: 2018-05-30

Kulturvårds monterHelgen bjöd på ett helt underbart väder och det var ett stort antal besökare som begav sig till REKO, festivalen med fokus på slöjd och byggnadsvård. Institutionen för kulturvård var givetvis på plats även i år och bjöd in till en öppen workshop i traditionellt bygghantverk. Representanter från institutionens Bygghantverksprogram demonstrerade traditionell tillverkning av handhyvlade golv och paneler. Ett hantverk som besökarna också hade möjligheten att själva få prova på.

Festivalområdet Ett stort utbud av programpunkter, aktiviteter, marknadsförsäljning samt en retroloppis satte folk i rörelse och upplägget var väl anpassat för både gamla som unga. Samtidigt så var möjligheten att kunna ta sig ett dopp i hettan väldigt populärt, framförallt för många av barnfamiljerna.

Besökarna visade ett stort intresse för institutionens monter och hantverksdemonstrationer. Våra representanter hade det stora nöjet att få visa upp delar av våran verksamhet och praktiskt demonstrera att kulturvård är roligt och har flera viktiga roller i samhällsutvecklingen. Flera besökare stannade till för längre diskussioner, en del passade på att både ställa frågor och dela berättelser från sina egna projekt.

Hyvel och hyvelspånEfter de två dagarnas hyvlande så gick det att se spår av institutionens medverkan vid Reko på Nääs över stora delar av området. Från institutionen va även studenter från kandidatprogrammet Ledarskap i slöjd och kulturhantverk varit bidragande, som en del av deras praktik. De har fått vara med i planeringen av vissa delar av festivalen och under helgen assisterade de vid olika workshops.

En helg som erbjöd något för alla

Vy mot nääs slott och flera staflier med påbörjade tavlorDet lummiga stråket från festivalområdet bort mot badplatsen kantades av ett flertal konstnärer som målade av vyn mot Nääs Slott. Reko på Nääs erbjöd i år någonting för alla, även för dem som inte var där enbart för det traditionella hantverket, slöjdens eller byggnadsvårdens skull. De som har ett intresse av hållbarhetsfrågor, hantverk, slöjd och mathantverk hade likaså ett fullspäckat program att beta sig igenom. Ekologisk odling av ätbara växter, småskalig produktion av bröd, marmelad och godis samsades vid sidan av demonstrationer, eller workshops, samt hur hampa kan tillämpas inom hållbar utveckling och byggnadsvård.

Ett välorganiserat och etablerat evenemang

Kapten Amirreza vid rodret på E/S Säfvelången II För de som var hungriga fanns det ett bra utbud av foodtrucks uppställda på området. Det fina vädret fick folk att också söka sig bort till slottsområdet. Slottet lyste praktfullt vitt omgärdad av sin vackra trädgård. Ett väldigt uppskattat alternativ för att ta sig till området var den vackra träbåten E/S Säfvelången II mellan Floda och festivalen. Båten är ett historiskt och betydelsefullt föremål som kunnat bevaras av ideella initiativ, för att visa hur mycket sjön Sävelången betytt för förbindelsen mellan Nääs fabriker och Floda under förra sekelskiftet.

Kvällen och natten mellan lördag och söndag bjöd på en härlig stämning för de som valt att sova kvar på området. Reko på Nääs är ett etablerat och ett uppskattat forum i västra Sverige. Här finns utrymme för människor att träffas och dela med sig av såväl flera gemensamma, som skilda, intressen och kunskaper men som har någon form av anknytning till slöjdens och byggnadsvårdens hantverk.
 

AV:

Nyheter

 • Henrik Ranby undersöker den flyktiga kulturmiljön i ny bok

  [2020-08-04] Henrik Ranby, lektor på institutionen för kulturvård, har i sommar utkommit med en ny bok ¿Åkdon, blick och landskap. Om relationer mellan kommunikationer, kulturmiljö och landskapssyn med huvudexempel från Kullahalvön, Skåne.¿ I boken följer Henrik Ranby åkdonens väg genom historien och landskapet för att undersöka och diskutera hur synen på landskapet har förändrats under historiens gång.

 • Austin Nevin medverkar i kulturnytt om projekt kring muralmålningar

  [2020-06-05] Kulturnytt i P1 rapporterar om ett projekt där ett tiotal forskare från olika fält ska undersöka hur mural- och väggmålningar ska kunna bevaras för framtiden.

 • Kulturvårdare rekonstruerar Södra Råda kyrka

  [2020-05-20] Den medeltida timmerkyrkan i Södra Råda, ett kulturarv som förstördes i en anlagd brand 2001, rekonstrueras nu i samarbete med Göteborgs universitet. Kyrkobyggnaden byggs upp till sitt ursprungliga skick, som den såg ut på 1310-talet. I dagarna färdigställs kyrkans taklag med hjälp av hantverksvetenskaplig forskning.

 • Planteringar vid järnvägen - ett bortglömt kulturarv

  [2020-05-15] Att strosa i en park med doftschersmin och syrener är kanske inte det första du tänker på när du tänker järnvägar. Men faktum är att parkerna och planteringarna kring järnvägsstationer hade en viktig plats i utbyggnaden av den statliga järnvägen under 1800-talets andra hälft. Om det har Anna Lindgren forskat och presenterar nu resultatet i en licentiatuppsats.

 • Nordiska klinkbåtstraditioner nominerade till Unescos lista över immateriella kulturarv

  [2020-05-06] Hej Fredrik Leijonhufvud! I mars nominerade de nordiska länderna tillsammans nordiska klinkbåtstraditioner till Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv, du doktorerar på ämnet klinkbåtbygge - vad är det?

 • Utställningen "Min plats i biosfären" visas i sommar

  [2020-04-28] I sommar vandrar utställningen "Min plats i biosfären" runt i biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle. Utställningen lyfter fram forskning om vilka favoritplatser människan har och vad de platserna betyder för människan.

 • Maria Flinck ny hedersdoktor i kulturvård

  [2020-04-24] Trädgårdshistorikern, etnologen och författaren Maria Flinck från Bromma har utsetts till filosofie hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Hon ses som en pionjär för etableringen av yrket trädgårdsantikvarie och har genom sina insatser och prisbelönta författarskap stärkt forskningen i kulturvård.

 • Sommarkursern Slåtter och flora i kulturlandskapet ställs in på grund av Corona

  [2020-04-17] På grund av Corona måste vi tyvärr ställa in sommarkursen Slåtter och flora i kulturlandskapet (KLV905). Universitetet bedriver just nu bara distansundervisning och i kursen Slåtter och flora ingår många moment som kräver samvaro på plats. Vi hoppas kunna erbjuda kursen nästa sommar.

 • Ny publikation om kulturmiljöer

  [2020-04-14] Krister Olsson och Susanne Fredholm från Institutionen för kulturvård är två av författarna bakom en ny rapport: Kulturmiljöarbete och fysisk planering - roller och ansvar.

 • Kulturarv i Antarktis blir virtuell modell

  [2020-04-09] Två forskare från Göteborgs universitet är nyss hemkomna från en polarexpedition i Antarktis. Där har de dokumenterat en bevarad forskningsstation från en svensk expedition som ägde rum för över 100 år sedan. Nu är arbetet i full gång med att skapa en VR-modell av stationen.

 • Moniek Driesse representerade Curating the City på konferens i Mexico City

  [2020-04-01] Moniek Driesse representerade Curating the City på konferens i Mexico City

 • Nytt datum för Anna Lindgrens licentiatseminarium 20 maj

  [2020-03-25] 20 maj är nytt datum för Anna Lindgrens licentiatseminarium

 • Joakim Seilers disputation inställd på grund av Corona

  [2020-03-16] Med anledning av Coronaviruset pågår just nu en diskussion om Joakim Seilers disputation fredag den 20 mars. Förhoppningen är att genomföra disputationen via länk och vi undersöker nu möjligheterna för detta. Denna sida kommer att uppdateras löpande när vi har mer information.

 • Beviljade medel - Kulturarvsakademins utvecklingsmedel 2019

  [2020-03-16] På Kulturarvsakedmins vårkonferens 11 mars 2020 offentliggjordes de fyra projekt som beviljats medel inom ramen för Kulturarvsakademins utvecklingsmedel 2019.

 • Konservatorns arbete visas på Göteborgs konstmuseum

  [2020-03-11] Under vecka 12 kan besökare på Göteborgs konstmuseum uppleva konservatorns arbete på nära håll när konservatorsstudenter, från institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet, publikt arbetar med skulpturer ur museets samlingar.

Fler nyheter

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2018-11-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://conservation.gu.se/aktuellt/Nyheter//kulturvard-vid-reko-pa-naas-.cid1570851?languageId=100000&contentId=1570851&disableRedirect=true&returnUrl=http%3A%2F%2Fconservation.gu.se%2Fenglish%2Fnews%2Fnews-detail%2F%2Fthe-department-of-conservation-at-reko-pa-naas.cid1570851
Utskriftsdatum: 2020-08-08