Tips på sommarlektyr från Hantverkslaboratoriet och Riksantikvarieämbetet

Nyhet: 2018-05-31

Grässkrifterna i gräsetFoto: Henrik Thelin

Sommaren har verkligen gjort sitt intåg under maj månad. Det innebär såklart att många ägnar stor del av sin lediga tid i sin trädgård och med trädgårdsarbete. Därför vill vi tipsa er som är trädgårdsintresserade om tre skrifter som Hantverkslaboratoriet tagit fram, tillsammans med Riksantikvarieämbetet, inom projektet ”Utvecklande skötsel i historiska parker och anläggningar”.

Dessa finns nu att köpa via Hantverkslaboratoriet eller Riksantikvarieämbetets webbsidor, eller laddas ned gratis som PDF-filer. Längst ned på sidan hittar du länkar till vart du kan köpa eller ladda ner skrifterna.

Skötsel av histotoriska trädgårdar, en skriftserie

Inom projektet har nu tre publikationer givits ut inom skriftserien ”Skötsel av histotoriska trädgårdar”. Projektet är nu avslutat, men fler skrifter i serien kommer att publiceras framöver, så fortsätt hålla ögonen öppna. Däribland kommer en publikation om skötsel av granhäckar skriven av Tina Westerlund tillsammans med Hans Nilsson, som är trädgårdsmästare på Bergianska trädgården i Stockholm.

I de befintliga skrifterna så är Joakim Seiler, samverkansdoktorand vid Institutionen för kulturvård, medförfattare tillsammans med trädgårdsmästarna Klara Holmqvist, Daniel Lundberg Maria Nyman-Nilsson och Sara Uttervid vid de olika trädgårdar som projektet samarbetat med. Joakim Seiler jobbar vanligtvis som chefsträdgårdsmästare vid Gunnebo slott. Tina Westerlund, som är lektor vid trädgårdsutbildningen i Mariestad, har också medverkat som redaktör.

Foto: Tina Westerlund

De två senaste utgåvorna i skriftserien är "Skötsel av grusgångar" samt "Skötsel av klippta lövbärande häckar”. Den första utgåvan i serien ”Skötsel av gräsmattor” gavs ut 2017. På bilden ovan är Daniel Lundberg med, tillsammans med våra studenter från vänster Linnea Eriksson, Fiona Trainor och Dennis Zaluga från trädgårdsprogrammet vid kursdagarna på Gunnebo slott tidigare i år.

Skötsel av grusgångar

Skötsel av grusgångars omslagDen här utgåvan fokuserar på skötsel och anläggning av grusgångar i historiska trädgårdar i Sverige från 1650 och framåt. Samma skötselmetoder är även relevanta för vägar, större ytor av grus och grusplaner.
En grusgång är i huvudsak uppbyggd av ett bärlager, som skall ge gången hållfasthet och avgöra hur mycket tyngd den klarar av, samt ett ytskikt, eller slitlager, som ger gången dess karaktär och i viss mån avgör dess funktion. I denna skrift uppmärksammas grusytor som element i historiska trädgårdar.

Skötsel av klippta lövbärande häckar

Den här skriften handlar om vad som kan vara viktigt att tänka på vid val av skötselmetod för att tillvarata kulturhistoriska värden i historiska trädgårdar. Som titeln beskriver är fokus på den lövbärande rumsbildande klippta häcken.

Skötsel av gräsmattor

Skötsel av gräsmattors omslagDet här är den första utgåvan inom skriftserien som publicerades. Som titeln anger beskriver även denna vad som kan vara viktigt att tänka på vid val av skötselmetod för att tillvarata kulturhistoriska värden i historiska trädgårdar. Men här är fokus på gräsmattor.

Bakgrund

Målsättningen med projektet och skriftserien har varit, eller snarare är, att sprida kunskap om historisk anläggning, historiska materialval och historisk skötsel. Samtidigt finns det en förhoppning om att bidra till att göra medvetna val av skötselmetoder ökar. Skrifterna är bara ett av resultaten. Under projektets gång har en mängd träffar och aktiviteter genomförts där erfarenheter har förmedlats och kunskap spridits.

Trädgårdar som använts inom projektet som laboratorier för skötselförsök i är Tycho Brahemuseets trädgård på Ven från 1500-talet, Gunnebo slott och Stabergs bergsmansgård från 1700-talet och Fredriksdals friluftsmuseum, Julita gård och Mårbacka minnesgård som alla tre speglar tidigt 1900-tal.

Här finns skrifterna att köpa och ladda ner: