Tina Westerlund, lektor vid Institutionen för kulturvård, ny expert i Odla med P1

Nyhet: 2018-04-18

I årets säsong av Odla med P1 kommer Tina Westerlund medverka i flera avsnitt som expert. Första avsnittet som hon medverkade i sändes den 9 april och går att lyssna på radioprogrammets webbsida. Medverkar som experter gör även Maj-Lis Petterson som är växtskyddsexpert, Ingela Jagne från Östersund och Henrik Sjöman från Botaniska trädgården i Göteborg, alla tre har varit med som experter i tidigare säsonger. Men de har nu även fått tillskott av Tina för att dela med sig av sina kunskaper och ge nyttiga tips till lyssnarna, både inför, som under årets odlingssäsong.

Tina är till vardags verksam som lektor vid Institutionen för kulturvårds program Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk i Mariestad. Hon kan även avslöja att det finns en plan att spela in ett av kommande program i Mariestad. Sveriges Radio P1 har som mål att programmet ska sändas från skilda delar av Sverige.

Hur känns det att bli tillfrågad och sen få medverka som expert i ett radioprogram som Odla med P1?
– För mig känns det extra roligt att ha fått äran att medverka som expert, dels eftersom de tre andra experterna Maj-Lis, Ingela och Henrik har stöttat Göteborgs universitets verksamhet i Mariestad. Jag har själv lärt mig, under min tid som student i Mariestad, mycket av Ingela, i synnerhet om växtsjukdomar och skadedjur. Hon har, liksom både Maj-Lis och Henrik, varit gästlärare på våra utbildningar. Nu senast tog Henrik emot våra trädgårdsstudenter vid ett studiebesök på Botaniska trädgården i Göteborg för några veckor sedan, förklarar Tina.

Växtförökning av Gullranka och Svärmors tunga - Foto: Gustaf Klarin/SRFoto: Gustaf Klarin/SR

Tips om Gullranka och Svärmors tunga

I det första programmet som Tina medverkar i så ger hon dels tips på hur det går att göra många sticklingar från en enda ranka av en gullranka. En växt som sedan 1940-talet är en mycket vanlig och populär växt i många av de svenska hemmen. För den som ännu inte lyssnat på det avsnittet av programmet, som istället vill lyssna på Tinas kunskaper om förökning och de tips och råd som hon delar med sig av avslöjar vi inte för mycket. Men Tina hinner även med att berätta hur det går att föröka en svärmors tunga genom att dela ett blad i mindre bitar, exakt hur det går till får du veta när du lyssnar på avsnittet.

Anledningen till att Odla med P1 valt att bjuda in Tina är framför allt hennes kunskap om växtförökning och perenner. Även det kulturhistoriska och kulturvårdande perspektivet är något som både programledaren Gustaf Klarin och programmets producent Ulla de Verdier anser inte haft tillräckligt utrymme i programmet tidigare. Båda två ser nu en möjlighet att lyfta fram det perspektivet, samtidigt som det är en intressant vinkel inom odlingstekniken.

Har du innan Odla med P1 varit med i liknande populärvetenskapliga sammanhang?
– Både ja och nej, det här är första gången jag är med i något så här stort rent medialt och rikstäckande. Jag har dock tidigare blivit intervjuad av Gunnel Karlsson i hennes olika trädgårdsprogram. Första gången vi träffades, då var jag student på trädgårdsutbildningen i Mariestad i slutet av 1990-talet. Andra gången jag intervjuades av henne var i samband med att hon gjorde ett program om trädgårdsmästaren Gerben Tjeerdsma, som då arbetade på Botaniska trädgården i Göteborg. Jag hade då precis påbörjat ett utvecklingsarbete av att dokumentera trädgårdsmästarnas arbete med just förökning av växter. Det var också det som blev början till mitt avhandlingsprojekt.

Tina Westerlund i fullt sjå med att föröka Gullranka och Svärmors tunga- Foto: Gustaf Klarin/SRNär kommer du medverka nästa gång i Odla med P1? Och kan du avslöja något om vad du kommer att dela med dig av då?
– Nästa gång blir den 14 maj och då siktar vi på att prata om vårblommande växter som har lökar och knölar under jord. Men vilka sorter det blir får vi nog anpassa efter hur långt våren har kommit. Men vi kommer garanterat att prata vidare om både förökning och skötsel.

Som en avslutande fråga, har du något allmänt bra råd eller tips inför odlingssäsongen som du vill dela med dig av redan nu?
– Javisst, då är mitt tips att alltid titta efter vad som växer i trädgården innan städnings- och rensningsivern tar över. Det kan finnas en massa intressanta, och kanske gamla växter, i trädgårdens olika hörn. De kan ha slutat att blomma på grund av hård konkurrens från andra växter, för lite näring eller kanske intensivt användande av gräsklippare.

Odla med P1 Sänds på måndagar klockan 10:35 i Sveriges Radio P1.

Foto: Gustaf Klarin/SR