Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lyfter konstnärers betydelse för kvinnorörelsen

Nyhet: 2016-12-01

Kulturvårdaren Charlotta Hanner Nordstrand sätter strålarkastarljus på kvinnliga bildkonstnärers betydelse för kvinnorörelsen. Genom tiderna har konst och kultur spelat en viktig roll för kvinnorörelsen i Göteborg.

Det är nästan 100 år sedan alla kvinnor för första gången kunde använda sin rösträtt, men livsvillkoren har förändrats sedan dess.

Kvinnor har under det senaste århundradet stärkt sin ställning genom att gå samman och organisera sig. Det har varit och är en betydelsefull del av demokratibyggandet i Sverige.

Konst och kultur i demokratins tjänst

Många konstnärer har varit aktiva i olika kvinnorörelser och bidragit till verksamheten. På stadsbiblioteket den 3 december ges möjlighet att lära mer om dessa konstnärer när forskaren Charlotta Hanner Nordstrand föreläser om kvinnliga konstnärer från förra sekelskiftet. Dagen arrangeras av projektet Göteborgskvinnor i rörelse i samarbete med Kultur i Väst.

Kulturvårdaren Charlotta Hanner Nordstrand kommer att berätta om konstnärerna Emily Nonnen, Bina Dahlgren, Hilda Lindgren, Charlotte Mannheimer och Sophie Ribbing och om deras betydelse för kvinnorörelsen.

−Nästan inga konstverk av kvinnor köptes in till museisamlingar vid den tiden. Konstverken skänktes istället bort och därefter hängdes de undan, ofta på deposition långt från betraktares bedömning, säger Charlotta Hanner Nordstrand vid institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet.

Kvinnorörelse med musik och sång

I kvinnorörelsernas barndom brukade man ofta samlas under sång.

−Även nu på lördag ska det sjungas. Det kommer att ge en festlig inramning åt evenemanget. Förutom Elsa Stenhammar så var domkyrkoorganisten Elfrida Andrée verksam i Göteborg under 1800-talets andra hälft, hon var Sveriges första på den posten. Så körmusik i konserhuset och i domkyrkan var uppenbarligen en del av kvinnorörelsen, säger Charlotta Hanner Nordstrand.

Många forskare samarbetar

Till Göteborgs 400- årsjubileum 2021 arbetar över 30 forskare tillsammans med aktiva inom kvinnorörelsen inom projektet Göteborgskvinnor i rörelse för att skriva historien om hur Göteborgs kvinnor organiserat sig för att förändra staden och sina liv.

−Jag som svenska född på femtiotalet tog kvinnofrigörelsen för given. Men jämlikhet mellan män och kvinnor i vår globaliserade värld, där Göteborg är en liten kugge, är inte en självklarhet.

Övriga föreläsare under dagen är Joacim Claesson, mastersstudent vid Göteborgs universitet. Han berättar om körledaren och musikern Elsa Stenhammar, som var grundare av Göteborgs Symfoniska kör 1917 och sedan verksam i Göteborg till och med 1936. Marie Falksten, som är verksam konstnär, talar om sitt eget konstnärskap och engagemang från 1970-talet fram till idag.

Det är fri entré till arrangemanget på stadsbiblioteket.

Plats: Stadsbiblioteket i Göteborg, Hörsalen
Tid: Lördag den3 december, kl 13.00 – 16.30

Läs mer på Kultur i Väst hemsida>>

På Facebook>>

Kontakt:
Charlotta Hanner Nordstrand, institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet
0707-979415, charlotta.hanner.nordstrand@conservation.gu.se

Bilder:
Målning av Charlotte Mannheimer
Porträttfoto av Charlotta Hanner Nordstrand

 

AV:

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: Henrik Thelin|Sidan uppdaterades: 2015-11-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?