Livsstilsmedierna och kulturarven

Nyhet: 2018-09-21

Erika Åberg håller föredrag inför fullsatt hörsal.Hörsalen var fullsatt den 20 september när Institutionen för kulturvård gästades av Erika Åberg som höll ett föredrag om sin karriär inom byggnadsvård och hållbar livsstil. Erika är för många känd genom TV-programmet ”Det sitter i väggarna” som sänds på SVT. Men hennes karriär består av mycket mer än så, vilket hon berättade om på Institutionen för kulturvård. Därefter genomfördes ett panelsamtal på ämnet sociala medier, expertkompetens och kulturarvsinstitutionernas nya roller.

Med en optimistisk syn på byggnadsvårdens framtid berättade Erika Åberg hur hennes karriär gått från anställd som byggnadsantikvarie vid länsmuseet i Gävleborg till frilansande förespråkare för hållbarhetsperspektivet inom byggnadsvården. Erika berättade om hur betydelsen att visa upp ett personligt engagemang, samt med lust och passion som drivkraft, har kunnat användas i olika kanaler för att påverka synen på byggnadsvård genmom åren.

Panelsamtal

Föredraget följdes av ett panelsamtal på temat sociala medier, expertkompetens och kulturarvsinstitutionernas nya roller. Diskussionerna utgick från frågeställningen ”Vad händer när bevarandefrågorna blir folkliga?”. Utöver Erika Åberg bestod panelen av Gunnar Almevik som är professor vid Institutionen för kulturvård, Sara Roland från Västarvet samt moderator Elin Thomasson, frilansande slöjdkonsulent.

Diskussionerna grundades främst i allmänhetens ökande intresse och medvetenheten för byggnadsvård. Utifrån sina olika expertroller kunde penalem ge olika infallsvinklar på hur expertkompetenser och kulturarvsinstitutioner idag bemöter ett allt större engagemang från allmänheten och hur deras roller behöver utvecklas och kanske till och med förändras för att kunna nyttja de nya möjligheterna.

Föredraget och panelsamtalet arrangerades i ett samarbete mellan Institutionen för kulturvård och Curating the city / Centrum för kritiska kulturarvsstudier.