Kulturvård vid REKO på Nääs

Nyhet: 2018-05-30

Kulturvårds monterHelgen bjöd på ett helt underbart väder och det var ett stort antal besökare som begav sig till REKO, festivalen med fokus på slöjd och byggnadsvård. Institutionen för kulturvård var givetvis på plats även i år och bjöd in till en öppen workshop i traditionellt bygghantverk. Representanter från institutionens Bygghantverksprogram demonstrerade traditionell tillverkning av handhyvlade golv och paneler. Ett hantverk som besökarna också hade möjligheten att själva få prova på.

Festivalområdet Ett stort utbud av programpunkter, aktiviteter, marknadsförsäljning samt en retroloppis satte folk i rörelse och upplägget var väl anpassat för både gamla som unga. Samtidigt så var möjligheten att kunna ta sig ett dopp i hettan väldigt populärt, framförallt för många av barnfamiljerna.

Besökarna visade ett stort intresse för institutionens monter och hantverksdemonstrationer. Våra representanter hade det stora nöjet att få visa upp delar av våran verksamhet och praktiskt demonstrera att kulturvård är roligt och har flera viktiga roller i samhällsutvecklingen. Flera besökare stannade till för längre diskussioner, en del passade på att både ställa frågor och dela berättelser från sina egna projekt.

Hyvel och hyvelspånEfter de två dagarnas hyvlande så gick det att se spår av institutionens medverkan vid Reko på Nääs över stora delar av området. Från institutionen va även studenter från kandidatprogrammet Ledarskap i slöjd och kulturhantverk varit bidragande, som en del av deras praktik. De har fått vara med i planeringen av vissa delar av festivalen och under helgen assisterade de vid olika workshops.

En helg som erbjöd något för alla

Vy mot nääs slott och flera staflier med påbörjade tavlorDet lummiga stråket från festivalområdet bort mot badplatsen kantades av ett flertal konstnärer som målade av vyn mot Nääs Slott. Reko på Nääs erbjöd i år någonting för alla, även för dem som inte var där enbart för det traditionella hantverket, slöjdens eller byggnadsvårdens skull. De som har ett intresse av hållbarhetsfrågor, hantverk, slöjd och mathantverk hade likaså ett fullspäckat program att beta sig igenom. Ekologisk odling av ätbara växter, småskalig produktion av bröd, marmelad och godis samsades vid sidan av demonstrationer, eller workshops, samt hur hampa kan tillämpas inom hållbar utveckling och byggnadsvård.

Ett välorganiserat och etablerat evenemang

Kapten Amirreza vid rodret på E/S Säfvelången II För de som var hungriga fanns det ett bra utbud av foodtrucks uppställda på området. Det fina vädret fick folk att också söka sig bort till slottsområdet. Slottet lyste praktfullt vitt omgärdad av sin vackra trädgård. Ett väldigt uppskattat alternativ för att ta sig till området var den vackra träbåten E/S Säfvelången II mellan Floda och festivalen. Båten är ett historiskt och betydelsefullt föremål som kunnat bevaras av ideella initiativ, för att visa hur mycket sjön Sävelången betytt för förbindelsen mellan Nääs fabriker och Floda under förra sekelskiftet.

Kvällen och natten mellan lördag och söndag bjöd på en härlig stämning för de som valt att sova kvar på området. Reko på Nääs är ett etablerat och ett uppskattat forum i västra Sverige. Här finns utrymme för människor att träffas och dela med sig av såväl flera gemensamma, som skilda, intressen och kunskaper men som har någon form av anknytning till slöjdens och byggnadsvårdens hantverk.