Kulturvård möter allmänheten i vår och sommar.

Nyhet: 2018-05-22

Nu under våren och försommaren medverkar Institutionen för kulturvård i olika evenemang i de västra delarna av Sverige. Under Kristihimmelsfärd var vi på plats under två dagar vid kronhusbodarna i Västra Nordstan, som du kan läsa mer om här nedanför.

Kommande helg 26-27 maj finns vi med i programmet för Reko Festivalen vid Nääs slott. Lördagen den 9 juni är vi på plats i Äskhults by och evenemanget ”Ta i Trä” utanför Falkenberg. Alla evenemang har ett stort fokus på byggnadsvård, traditionellt hantverk och hållbarhet, något som vi framöver gärna vill bli ett naturligt och självklart inslag i vid liknande sammanhang.

Mer information om kommande evenemang finns om du klickar på länkarna längst ned på sidan, eller i vår kalender. Härnäst kommer en kortare artikel om Västra Nordstan Revival.

Två dagar med Kulturvård på Västra Nordstan Revival.

Kristihimmelsfärd med fredag som klämdag bjöd på ett riktigt härligt sommarväder. Institutionen för kulturvård var då på plats vid Kronhuset och Kronhusbodarna. Representanter för institutionen demonstrerade traditionellt bygghantverk och ordnade en öppen workshop i att mura och putsa med lera.

Stadsnära trädgårdar

Inne i Kronhuset gav Malin Augustsson två kortare föredrag om sin forskning om trädgårdar i stadsmiljö. Den ena om koloniträdgårdarnas växt- och kulturhistoria. Det finns en hundraårig odlingstradition i städerna med kulturarv i form av stugor, trädgårdar och gemenskap.

Malin Augustsson, föredrag om stadsnära trädgårdsodlingar

Det andra föredraget baserades på hennes masteruppsats ”Räta vinklar och ett stänk av romantik” som är en trädgårdshistorisk undersökning av miljonprogrammets småhusträdgårdar. Det är en intressant period inom trädgård som började i mitten på 1960-talet. Då minskade nyttoodlingen och trädgården blev en plats för avkoppling med prydnadsväxtodling.

-Det var trendigt med klara och starka färger, och häckar, blommande buskar och barrväxter som skulle vara enkla och lättskötta. Samtidigt med småhusens etablering och deras rätvinkliga trädgårdar så ökade även importen av växter, och plantskolorna genomgick en förändring från att ha få plantor av många olika sorter, fanns det nu tusentals exemplar av färre sorter, berättar Malin.

Workshop i traditionellt bänksnickeri samt mura och putsa med ler vid kronhusbodarna.

Mura och putsa med lera

Ute på gårdsplanen vid Kronhusbodarna pågick under de båda dagarna demonstrationer av demonstrationer av traditionellt bänksnickeri. Alla besökare hade även möjlighet att prova på att både mura och putsa med lera.

I konkurrens med det fina vädret och en röd dag, så hittade ändå flera personer dit. En del besökare tog tillfället i akt och testade att mura och putsa med lera. Många intresserade stannade även till för att ställa frågor och prata med institutionens representanter.

Byggnadsvård och hållbarhet i fokus

Flera andra representanter inom fälten byggnadsvård och hållbarhet fanns på plats för demonstrationer, workshops, föredrag och försäljning av produkter inom området. Gårdsplanen var efter fredagens program täckt av både hyvelspån som större bitar av trä. Ett gott tecken på att det var full aktivitet, framförallt med olika trä och bygg demonstrationer.

Det här var första gången som Västra Nordstan Revival arrangerades och vi på institutionen ser fram emot nästa år, och hoppas då att evenemanget får än mer uppmärksamhet. Forum som dessa, särskilt i en stadsmiljö som Västra Nordstan, är viktiga för verksamma personer, föreningar, nätverk och mindre företag inom kulturvård.

Mer information:

Foto: Henrik Thelin