Gunnar Almevik tilldelad pris som Årets byggnadsvårdare 2018

Nyhet: 2018-09-19

Gunnar Almevik, Årets Byggnadsvårdare 2018 i kategorin UtvecklaUnder fredagen den 14:e september arrangerade Svenska Byggnadsvårdsföreningen sitt årliga branschmingel på Sveateatern i Sundsvall. Minglet och dess höjdpunkt, prisutdelningen till Årets byggnadsvårdare 2018, skedde i samband med Svenska Byggnadsvårdsföreningens konferens Staden tar form.

Tre priser delades ut i kategorierna: Försvara, Vårda och Utveckla. En stolt Gunnar Almevik, professor vid Institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet, fick ta emot priset i kategorin Utveckla. Han har under en lång tid varit drivande i att utveckla hantverksinriktade utbildningar inom kulturmiljövården i Mariestad. För att kunna rädda och förvalta kulturarvet krävs det personer med rätt kompetens inom de olika hantverksområdena för byggnadsvård. Därmed framförde Gunnar en särskild stolthet som han känner över alla de studenter som nu är aktivt yrkesverksamma inom byggnadsvården i hela landet.

Ledande hantverksutbildningar i Sverige

Från att det först har varit en KY utbildning för murare och snickare så är den nu en del av Institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet. I Mariestad finns det fyra etablerade inriktningar inom kulturvårdens hantverk, ett bygghantverksprogram för trä och mur samt ett program för trädgårdens och landskapsvårdens hantverk. Gunnar har, tillsammans med ett sammansvetsat team av kunniga lärare, utvecklat utbildningarna till att idag vara ledande i Sverige inom traditionellt bygghantverk.

Studenterna inom mur, trä, trädgård och landskapsvård kan nu, sedan de blev en del av Institutionen för kulturvård, ta en fil kandidat eller magisterexamen. Under sista tiden som Gunnar var rektor initierade han även Hantverkslaboratoriet. En institution med huvudmål att forska, dokumentera och sprida kunskap kring traditionellt hantverk.

Motivering

Den fullständiga motiveringen för Gunnar Almeviks utmärkelse som Årets byggnadsvårdare 2018 i kategorin Utveckla lyder:
” Årets pristagare har fått flera människor att samverka för ett gemensamt mål och startat en påbyggnadsutbildning för hantverkare i Mariestad. Utbildningen har utvecklats under tjugo år och är nu en del av Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet där studenter kan ta en fil kand- eller magisterexamen inom hantverksyrken, landskapsvård och trädgård. Tack vare hans föredömliga insats har vi under de sista två decennierna fått ett nytillskott av oerhört duktiga och kunniga hantverkare som utvecklar byggnadsvården i hela landet.”

Övriga Årets byggnadsvårdare 2018

Priset i kategorin Försvar tilldelades Kerstin Johansson som under 10 år försökt rädda det anrika och kulturhistoriskt värdefulla Marstrands Turisthotell från rivning.

Priset i kategorin Vårda tilldelades Bygdegårdsföreningen Årås kvarn som gjort en fantastisk kulturvårdande insats helt och hållet ideellt ända sedan den startades 1983.

Vill du veta mer?