Charlotta Bylund Melin ny doktor i Kulturvård

Nyhet: 2018-02-02

Efter att nervositeten från dagarna innan lagt sig en aning, tog Charlotta Bylund Melin sin disputation i behärskning, när hon utförligt försvarade sin avhandling "Wooden objects in historic buildings: Effects of dynamic relative humidity and temperature" på fredagseftermiddagen den 26:e januari. Beslutet från betygsnämnden dröjde därefter inte länge med att tillkännage henne sin doktorstitel i kulturvård. Opponenten Professor Dr. Ralf Kilian, Fraunhofer-Institut für Bauphysik IBP, och Universität Bamberg Restaurierungswissenschaft in der Baudenkmalpflege i Tyskland gav inledningsvis en grundlig introduktion och sammanfattning av Bylund Melins avhandling.

Stort antal åhörare

Den Stora hörsalen inne på geovetarcentrum vid Göteborgs universitet var nästintill fullsatt under de två timmar som disputationen pågick. Professor Dr. Kilians introduktion och sammanfattning av avhandlingen gav ett erfaret intryck samtidigt som han framhöll vissa skillnader i upplägget av disputationen i förhållande till Tyskland. Introduktionen banade vägen till avhandlingens huvudfråga, hur trä föremål påverkas på olika sätt av dynamiska variationer i relativ fuktighet och temperatur som infinner sig i olika historiska byggnader. Där, numera, Dr. Bylund Melin avgränsat sig till ett antal medeltidskyrkor på Gotland för att undersöka sambandet mellan skador på predikstolar som uppstått utifrån olika klimatförhållanden.

Sammanfattning av avhandlingens tre huvuddelar

Professor Dr. Kilian presenterar avhandlingen Professor Dr. Kilian presenterade avhandlingens tre huvuddelar, varav den första är en undersökning av de rekommendationer som finns för klimatförhållanden inom kulturarvssektorn. Dr. Bylund Melin har gjort en jämförelse av två olika webbtjänster och deras riskbedömningar för olika inomhusklimat och deras påverkan på föremål av hygroskopiska material, trä och papper.

I den andra delen har Dr. Bylund Melin fokuserat sig på 16 kyrkor av de 92 stycken som uppfördes före 1350 som finns belägna på Gotland. Dr. Bylund Melin har studerat kyrkornas predikstolar samt granskat historiska data om energiförbrukning. Professor Dr. Kilian sammanfattade studien till relationen av skador på träföremål i förhållande till både historiska och nutida inomhusklimat i kyrkorna.

Den tredje delen sammanfattades av Professor Dr. Kilian hur Dr. Bylund Melin i laboratorier genomfört experiment och simulationer om hur fukt transporteras i trä. Laboratorietesterna användes för att studera inverkan av de dynamiska och relativa klimatförhållandena med särskilt fokus på låga temperaturer.

Professor Dr. Kilian underströk att Dr. Bylund Melins forskning är att betrakta som ett viktigt bidrag till kulturvård som forskningsområde, samtidigt som det behöver bedrivas mer forskning på området.

Disputant och opponent

Intressanta och fördjupande diskussioner

Introduktionen följdes av att Professor Dr. Kilian lyfte frågor angående avhandlingens olika delar och gav utrymme för Dr. Bylund Melin att mer detaljerat förklara och resonera kring de olika metoder som hon använt. Opponentens frågor som var väl genomtänkta och formulerade bjöd på engagerande diskussioner. Dr. Bylund Melin ingav ett säkert intryck genom att skickligt förtydliga och utveckla sina resonemang i avhandlingen. Likväl som hon kunde försvara de svagheter och motsägelser som framkom under diskussionen.

Avslutningsvis framhöll Dr. Bylund Melin att vi kan lära oss mycket från historiska byggnader och måste fortsätta studera objekt både genom fältstudier och i laboratoriemiljö. Som slutsats underströk hon att låga temperaturer är bra för konservering och är följaktligen mindre energikrävande.

Snabbt beslut från betygsnämnden

Åhörarna samlades i ljussalen i väntan på beskedet från betygsnämnden. De dröjde inte lång tid till att dem kom med det positiva beskedet om att Dr. Charlotta Bylund Melin avklarat det sista momentet, att försvara sin avhandling. Alla som samlats bejublade beskedet med ovationer, kramar och det skålades med bubbel för att hylla den nya doktorn inom kulturvård.

Här finns Dr. Charlotta Bylund Melins avhandling "Wooden objects in historic buildings: Effects of dynamic relative humidity and temperature" i PDF-format.