Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny livepodd kopplar ihop museers samlingar med den senaste forskningen

Nyhet: 2019-09-02

Mumier, DNA och Japan – vad göms i lådan? Tillsammans med Folkuniversitetet och Världskulturmuseerna lanserar Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet en helt ny poddserie som spelas in inför livepublik på Världskulturmuseet i Göteborg. Första programmet av Inside the Box körs den 5 september och handlar om mumier och hanteringen av mänskliga kvarlevor.

Hur kan ett föremål från en museisamling berätta historier om företeelser i vår värld från både igår, idag och imorgon? Det är utgångspunkten för den nya poddserien Inside the Box som nu startar på Världskulturmuseet. Centrum för kritiska kulturarvsstudier, museet och Folkuniversitetet vill lyfta aktuella ämnen och väcka intresse utifrån museets samlingar och samtida forskning.

Programledare är kulturskribenten Johanna Lundin som tillsammans med inbjudna forskare, författare, intendenter och konstnärer tar reda på vad som finns ”inside the box”.

- För vår del är Inside the Box en möjlighet att nå ut med aktuell kulturarvsforskning. Vi tror att formatet med öppna samtal på museet och podcastformen är en bra kombination för att nå ut till en bred publik och tillgängliggöra vår forskning, säger Jenny Högström Berntson, projektsamordnare på Centrum för kritiska kulturarvsstudier.

Vitt skilda ämnen

Förutom mumier rymmer höstens program vitt skilda ämnen som till exempel det västerländska intresset för japansk kultur, samiska myter och fallet med Benins kulturskatter. Och vad händer egentligen när vi DNA-testar oss? Det ska vetenskapsjournalisten och författaren Karin Bojs reda ut tillsammans med arkeologiprofessorn Kristian Kristiansen under poddens andra avsnitt den 19 september.

- Med podden lovar vi samtal som går på djupet, tvären och kanske ibland får lyssnarna att tänka i lite nya banor. Vårt mål är samtal som berör på flera olika plan, och som förhoppningsvis väcker nyfikenhet att veta mer, säger Rebecka Bergström Bukovinszky, programansvarig på Världskulturmuseet.

Alla tillfällen är klockan 14.00-15.00 i Studion på Världskulturmuseet, Södra vägen 54, Göteborg. Fri entré. Podden Inside the Box kommer att finnas där poddar finns.


Kontakt

Jenny Högström Berntson, projektsamordnare, Centrum för kritiska kulturarvstudier (CCHS), Göteborgs universitet, tel: 031-786 4409, 0766-184409, e-post: jenny.hogstrom@gu.se
Rebecka Bergström Bukovinszky, programansvarig, Världskulturmuseet, tel: 010-456 1277, e-post: rebecka.bukovinszky@varldskulturmuseerna.se

 


Program

Läs mer om hela höstens program för Inside The Box – prylar och personer i en globaliserad värld!

Samarbetspartners

Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS) är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum vid Göteborgs universitet. Forskningen som bedrivs inom ramen för centret vill på olika sätt problematisera vad kulturarv är och hur kulturarv och uppfattningar av kulturarv upplevs och används inom olika samhällsarenor idag.

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från politiska, religiösa, kommersiella och fackliga intressen.

Världskulturmuseerna /Statens museer för världskultur har den svenska regeringens uppdrag att visa och levandegöra världens kulturer. Vår verksamhet bedrivs på Etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet i Stockholm samt på Världskulturmuseet i Göteborg, där också myndigheten har sitt säte. Tillsammans ansvarar vi för 460 000 föremål och många berättelser - en stor del av det internationella kulturarv som finns i Sverige.

AV:

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se

Nyheter

 • Moniek Driesse representerade Curating the City på konferens i Mexico City

  [2020-04-01] Moniek Driesse representerade Curating the City på konferens i Mexico City

 • Anna Lindgrens licentiatseminarium flyttas fram

  [2020-03-25] Anna Lindgrens licentiatseminarium som skulle äga rum 27 mars flyttas fram på grund av Corona. Nytt datum meddelas så fort det är klart.

 • Joakim Seilers disputation inställd på grund av Corona

  [2020-03-16] Med anledning av Coronaviruset pågår just nu en diskussion om Joakim Seilers disputation fredag den 20 mars. Förhoppningen är att genomföra disputationen via länk och vi undersöker nu möjligheterna för detta. Denna sida kommer att uppdateras löpande när vi har mer information.

 • Beviljade medel - Kulturarvsakademins utvecklingsmedel 2019

  [2020-03-16] På Kulturarvsakedmins vårkonferens 11 mars 2020 offentliggjordes de fyra projekt som beviljats medel inom ramen för Kulturarvsakademins utvecklingsmedel 2019.

 • Konservatorns arbete visas på Göteborgs konstmuseum

  [2020-03-11] Under vecka 12 kan besökare på Göteborgs konstmuseum uppleva konservatorns arbete på nära håll när konservatorsstudenter, från institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet, publikt arbetar med skulpturer ur museets samlingar.

 • Följ våra forskare direkt från Antarktis

  [2020-01-08] Två forskare från Göteborgs universitet är på väg till Antarktis för att dokumentera en forskningsstation från Otto Nordenskjölds polarexpedition för drygt hundra år sedan. Nu kan du följa deras arbete via en blogg.

 • Almeviks forskningsexpedition i media

  [2020-01-03] På annandagen startade Gunnar Almeviks resa till Antarktis, där han ska dokumentera Otto Nordenskjölds lämningar som finns kvar sedan början på 1900-talet. Flera medier har uppmärksammat expeditionen.

 • Den hållbara julgranen - en del av en livsstil

  [2019-12-19] Julgranen har funnits med som en av julens viktigaste symboler i århundranden. Inför årets jul är en av grantrenderna den hållbara, som också blickar bakåt.

 • Tina Westerlund medverkar i Nordegren & Epstein i P1

  [2019-12-13] 11 december medverkade Tina Westerlund, från institutionen för Kulturvård och Hantverkslaboratoriet, i Nordengren & Epstein i P1 och pratade om granhäckar.

 • BICCS ger plats för hantverksvetenskaplig forskning på ett otraditionellt sätt

  [2019-12-10] Biennial International Conference for the Craft Sciences (BICCS20202) är en ny hantverksvetenskaplig konferens som ges i Mariestad i september 2020. Konferensen ska visa på den bredd som finns inom hantverksforskning, gällande ämnen, material och metoder samt öppna upp för nya sätt att kommunicera forskning.

 • Nytt forskningsprojekt om ekosystemtjänster och hållbara vistelsemiljöer

  [2019-12-10] Ett nytt forskningsprojekt har fått nästan åtta miljoner kronor från Formas för att undersöka hur ekosystemtjänster fungerar som planeringsinstrument när man på lokal nivå planerar för hållbara vistelsemiljöer.

 • Tre nya gästhantverkare vid Hantverkslaboratoriet

  [2019-12-09] Nu är det klart vilka som blir 2020 års gästhantverkare vid Hantverkslaboratoriet. Jokum Lind Jensen, kommer att arbeta med projektet Det dekorativa rokokosmidet i Sverige, Miriam Korn med Alternativa metoder för tapeters mönsterpassning och Michael Andersén med Stråtak ¿ hur kan vi bevara våra bästa tak.

 • Staffan Lundén medverkar i Godmorgon, världen

  [2019-12-02] I helgen var Staffan Lundén, forskare på institutionen för kulturvård, med i Sveriges radios program Godmorgon, världen. Han intervjuas i ett inslag som handlar om Naturhistoriska museets beslut om att kremera de siamesiska tvillingarna som finns i museets samling.

 • Min plats i biosfären ny populärvetenskaplig skrift

  [2019-11-26] Idag tisdag presenteras resultaten av forskningsprojektet "Kulturmiljö och kulturarv som en del av hållbar landskapsförvaltning" på Centrumhuset i Götene. Projektet har undersökt kulturmiljöns och kulturarvens betydelse för de som bor och arbetar inom Biosfärsområde Vänerskärgården med Kinnekulle. I samband med presentationen släpps också den populärvetenskapliga skriften "Min plats i biosfären".

 • Ny skrift om granhäckars skötsel och kulturhistoriska betydelse

  [2019-11-20] Gran har klippts som häck för att skapa rum i parker och trädgårdar i Sverige sedan flera hundra år tillbaka. En ny skrift fokuserar på granhäckars skötsel och kulturhistoriska betydelse.

Fler nyheter

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2018-11-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?