Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny ledning för CCHS på GU och UCL

Nyhet: 2019-08-23

Sedan april 2019 har Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS) en ny konstellation ledare både vid Göteborgs universitet och på UCL i London. I Göteborg har Ola Wetterberg tagit över rollen som föreståndare och i London har Theano Moussouri antagit motsvarande roll.

Ola Wetterberg, som nu bytt roll med tidigare föreståndare Kristian Kristiansen, kommer att bygga vidare på det arbete som redan etablerats tillsammans med kollegor på centret.

Centret har hittills strävat efter att utveckla ny och tvärvetenskaplig forskning inom ett brett spektrum av ämnen inom kritiska kulturarvsstudier, samt bygga broar och nya samarbeten med forskare och universitet internationellt och med ett brett spektrum av kulturarvsinstitutioner.

Vilka utmaningar ser du framöver?
– Huvuduppgiften under de tre kommande åren av centrumbildningens verksamhet kommer att vara att utveckla en långsiktig strategi för centret med kollegorna i Göteborg och London. Hur konsoliderar vi det vi redan uppnått och hur kan vi fyfta arbetet vidare? Vi kommer att fortsätta arbeta med en syntes av vårt bidrag till de globala utmaningarna i vid bemärkelse som fastställs av FN: s globala utvecklingsmål och med UGOT Challengesatsningen, säger Ola Wetterberg.

På UCL har Theano Moussouri tagit över föreståndarrollen efter Michael Rowlands. Rowlands ledde tillsammans med Kristian Kristiansen uppstarten och konsolideringen av partnerskapet mellan Göteborgs universitet och UCL från lanseringen av centret 2016. I London kommer fortsättningsvis Rodney Harrison  att stödja Moussouri som vice föreståndare vid CCHS UCL.

Föreståndare med breda forskningsprofiler
Ola Wetterberg har en tvärvetenskaplig bakgrund inom arkitekturhistoria, kulturvård och stadsplanering och har också arbetat på museer, kulturarvsmyndigheter och Riksantikvarieämbetet. Han har varit vice föreståndare vid CCHS, professor i bevarande av byggd miljö, prefekt för Institutionen för kulturvård och prodekan vid Naturvetenskapliga fakulteten. I sin forskning använder han historiska och teoretiska perspektiv från urbana studier och kulturvård för att analysera stadsutvecklings- och kulturarvsprocesser samt frågor om professionalisering inom kulturarvsområdet. Ett fokusområde är religiösa byggnader som kulturarv där han kombinerar teoretisk analys med förvaltningsfrågor.

Wetterberg är en del av teamet som inrättat en ny internationell forskningsskola HERILAND (Kulturarv och planering av europeiska landskap) som börjar 2019.

Theano Moussouri är docent i museumstudier vid UCL Institute of Archaeology, där hon koordinerar MA Museum Studies-programmet och är en av Heritage Heads vice föreståndare. Moussouri har en bakgrund inom utbildning och museistudier. Tidigare arbetade hon för Science Museum på ett antal stora utställningsprojekt inklusive Wellcome Wing. Som seniorforskare vid Center for Museums and Gallery Education vid School of Museum Studies vid University of Leicester arbetade hon på ett antal forskningsprojekt som fokuserade på att förändra yrkesutövning och museipolitik. Dessa inkluderade ett Learning Impact Research Project som utvecklade ett teoretiskt drivet ramverk för att mäta resultaten av lärande i museer, bibliotek och arkiv, och som har antagits av Art Council England, Smithsonian Museums och National Science Foundation i USA.

Moussouris forskning fokuserar på den roll museer spelar i människors liv, på kunskapsproduktion och lärande och på museiutövares yrkesutövning. Hennes senaste forskning undersöker dessa frågor i samband med matdiversitet, kulturarv och säkerhet. Hon är en av författarna till boken Museum Learning: Theory and Research as Tools for Enhancing Practice. Moussouri är associerad redaktör för Curator: The Museums Journal och i redaktionen för Science Museum Group Journal, Museum & Society.

Foton: Överst: Ola Wetterberg med studenter i Rom. Nedre bilden: Theano Moussouri
 

AV:

Artikeln publicerades först på: criticalheritagestudies.gu.se

Nyheter

 • Henrik Ranby undersöker den flyktiga kulturmiljön i ny bok

  [2020-08-04] Henrik Ranby, lektor på institutionen för kulturvård, har i sommar utkommit med en ny bok ¿Åkdon, blick och landskap. Om relationer mellan kommunikationer, kulturmiljö och landskapssyn med huvudexempel från Kullahalvön, Skåne.¿ I boken följer Henrik Ranby åkdonens väg genom historien och landskapet för att undersöka och diskutera hur synen på landskapet har förändrats under historiens gång.

 • Austin Nevin medverkar i kulturnytt om projekt kring muralmålningar

  [2020-06-05] Kulturnytt i P1 rapporterar om ett projekt där ett tiotal forskare från olika fält ska undersöka hur mural- och väggmålningar ska kunna bevaras för framtiden.

 • Kulturvårdare rekonstruerar Södra Råda kyrka

  [2020-05-20] Den medeltida timmerkyrkan i Södra Råda, ett kulturarv som förstördes i en anlagd brand 2001, rekonstrueras nu i samarbete med Göteborgs universitet. Kyrkobyggnaden byggs upp till sitt ursprungliga skick, som den såg ut på 1310-talet. I dagarna färdigställs kyrkans taklag med hjälp av hantverksvetenskaplig forskning.

 • Planteringar vid järnvägen - ett bortglömt kulturarv

  [2020-05-15] Att strosa i en park med doftschersmin och syrener är kanske inte det första du tänker på när du tänker järnvägar. Men faktum är att parkerna och planteringarna kring järnvägsstationer hade en viktig plats i utbyggnaden av den statliga järnvägen under 1800-talets andra hälft. Om det har Anna Lindgren forskat och presenterar nu resultatet i en licentiatuppsats.

 • Nordiska klinkbåtstraditioner nominerade till Unescos lista över immateriella kulturarv

  [2020-05-06] Hej Fredrik Leijonhufvud! I mars nominerade de nordiska länderna tillsammans nordiska klinkbåtstraditioner till Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv, du doktorerar på ämnet klinkbåtbygge - vad är det?

 • Utställningen "Min plats i biosfären" visas i sommar

  [2020-04-28] I sommar vandrar utställningen "Min plats i biosfären" runt i biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle. Utställningen lyfter fram forskning om vilka favoritplatser människan har och vad de platserna betyder för människan.

 • Maria Flinck ny hedersdoktor i kulturvård

  [2020-04-24] Trädgårdshistorikern, etnologen och författaren Maria Flinck från Bromma har utsetts till filosofie hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Hon ses som en pionjär för etableringen av yrket trädgårdsantikvarie och har genom sina insatser och prisbelönta författarskap stärkt forskningen i kulturvård.

 • Sommarkursern Slåtter och flora i kulturlandskapet ställs in på grund av Corona

  [2020-04-17] På grund av Corona måste vi tyvärr ställa in sommarkursen Slåtter och flora i kulturlandskapet (KLV905). Universitetet bedriver just nu bara distansundervisning och i kursen Slåtter och flora ingår många moment som kräver samvaro på plats. Vi hoppas kunna erbjuda kursen nästa sommar.

 • Ny publikation om kulturmiljöer

  [2020-04-14] Krister Olsson och Susanne Fredholm från Institutionen för kulturvård är två av författarna bakom en ny rapport: Kulturmiljöarbete och fysisk planering - roller och ansvar.

 • Kulturarv i Antarktis blir virtuell modell

  [2020-04-09] Två forskare från Göteborgs universitet är nyss hemkomna från en polarexpedition i Antarktis. Där har de dokumenterat en bevarad forskningsstation från en svensk expedition som ägde rum för över 100 år sedan. Nu är arbetet i full gång med att skapa en VR-modell av stationen.

 • Moniek Driesse representerade Curating the City på konferens i Mexico City

  [2020-04-01] Moniek Driesse representerade Curating the City på konferens i Mexico City

 • Nytt datum för Anna Lindgrens licentiatseminarium 20 maj

  [2020-03-25] 20 maj är nytt datum för Anna Lindgrens licentiatseminarium

 • Joakim Seilers disputation inställd på grund av Corona

  [2020-03-16] Med anledning av Coronaviruset pågår just nu en diskussion om Joakim Seilers disputation fredag den 20 mars. Förhoppningen är att genomföra disputationen via länk och vi undersöker nu möjligheterna för detta. Denna sida kommer att uppdateras löpande när vi har mer information.

 • Beviljade medel - Kulturarvsakademins utvecklingsmedel 2019

  [2020-03-16] På Kulturarvsakedmins vårkonferens 11 mars 2020 offentliggjordes de fyra projekt som beviljats medel inom ramen för Kulturarvsakademins utvecklingsmedel 2019.

 • Konservatorns arbete visas på Göteborgs konstmuseum

  [2020-03-11] Under vecka 12 kan besökare på Göteborgs konstmuseum uppleva konservatorns arbete på nära håll när konservatorsstudenter, från institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet, publikt arbetar med skulpturer ur museets samlingar.

Fler nyheter

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2018-11-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?