Årets julkalender om Globala målen

Nyhet: 2018-11-29

Följ "SDG Christmas Calender 2018" på webben och öppna 17 luckor för en hållbar framtid! Varje dag, från första till sjuttonde december, presenterar Göteborgs centrum för hållbar utveckling ett av de globala målen för hållbar utveckling. Möt forskare på Chalmers och Göteborgs universitet som i korta filmer berättar om varför målet är viktigt och hur det hänger ihop med andra mål.

För tredje året i rad är det nu dags för Göteborgs centrum för hållbar utvecklings julkalender om globala målen! Se filmade intervjuer på engelska med forskare från Chalmers och Göteborgs universitet och lär dig mer om forskning som kopplar till målen. Den artonde december blir det en bonuslucka som räcker fram till julafton. Följ "SDG Christmas Calendar 2018" varje dag i 17 luckor för en hållbar värld!

Till julkalendern

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

• Austin Nevin medverkar i kulturnytt om projekt kring muralmålningar

[2020-06-05] Kulturnytt i P1 rapporterar om ett projekt där ett tiotal forskare från olika fält ska undersöka hur mural- och väggmålningar ska kunna bevaras för framtiden.

• Kulturvårdare rekonstruerar Södra Råda kyrka

[2020-05-20] Den medeltida timmerkyrkan i Södra Råda, ett kulturarv som förstördes i en anlagd brand 2001, rekonstrueras nu i samarbete med Göteborgs universitet. Kyrkobyggnaden byggs upp till sitt ursprungliga skick, som den såg ut på 1310-talet. I dagarna färdigställs kyrkans taklag med hjälp av hantverksvetenskaplig forskning.

• Planteringar vid järnvägen - ett bortglömt kulturarv

[2020-05-15] Att strosa i en park med doftschersmin och syrener är kanske inte det första du tänker på när du tänker järnvägar. Men faktum är att parkerna och planteringarna kring järnvägsstationer hade en viktig plats i utbyggnaden av den statliga järnvägen under 1800-talets andra hälft. Om det har Anna Lindgren forskat och presenterar nu resultatet i en licentiatuppsats.

• Nordiska klinkbåtstraditioner nominerade till Unescos lista över immateriella kulturarv

[2020-05-06] Hej Fredrik Leijonhufvud! I mars nominerade de nordiska länderna tillsammans nordiska klinkbåtstraditioner till Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv, du doktorerar på ämnet klinkbåtbygge - vad är det?

• Utställningen "Min plats i biosfären" visas i sommar

[2020-04-28] I sommar vandrar utställningen "Min plats i biosfären" runt i biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle. Utställningen lyfter fram forskning om vilka favoritplatser människan har och vad de platserna betyder för människan.

• Maria Flinck ny hedersdoktor i kulturvård

[2020-04-24] Trädgårdshistorikern, etnologen och författaren Maria Flinck från Bromma har utsetts till filosofie hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Hon ses som en pionjär för etableringen av yrket trädgårdsantikvarie och har genom sina insatser och prisbelönta författarskap stärkt forskningen i kulturvård.

• Sommarkursern Slåtter och flora i kulturlandskapet ställs in på grund av Corona

[2020-04-17] På grund av Corona måste vi tyvärr ställa in sommarkursen Slåtter och flora i kulturlandskapet (KLV905). Universitetet bedriver just nu bara distansundervisning och i kursen Slåtter och flora ingår många moment som kräver samvaro på plats. Vi hoppas kunna erbjuda kursen nästa sommar.

• Ny publikation om kulturmiljöer

[2020-04-14] Krister Olsson och Susanne Fredholm från Institutionen för kulturvård är två av författarna bakom en ny rapport: Kulturmiljöarbete och fysisk planering - roller och ansvar.

• Kulturarv i Antarktis blir virtuell modell

[2020-04-09] Två forskare från Göteborgs universitet är nyss hemkomna från en polarexpedition i Antarktis. Där har de dokumenterat en bevarad forskningsstation från en svensk expedition som ägde rum för över 100 år sedan. Nu är arbetet i full gång med att skapa en VR-modell av stationen.

• Moniek Driesse representerade Curating the City på konferens i Mexico City

[2020-04-01] Moniek Driesse representerade Curating the City på konferens i Mexico City

• Nytt datum för Anna Lindgrens licentiatseminarium 20 maj

[2020-03-25] 20 maj är nytt datum för Anna Lindgrens licentiatseminarium

• Joakim Seilers disputation inställd på grund av Corona

[2020-03-16] Med anledning av Coronaviruset pågår just nu en diskussion om Joakim Seilers disputation fredag den 20 mars. Förhoppningen är att genomföra disputationen via länk och vi undersöker nu möjligheterna för detta. Denna sida kommer att uppdateras löpande när vi har mer information.

• Beviljade medel - Kulturarvsakademins utvecklingsmedel 2019

[2020-03-16] På Kulturarvsakedmins vårkonferens 11 mars 2020 offentliggjordes de fyra projekt som beviljats medel inom ramen för Kulturarvsakademins utvecklingsmedel 2019.

• Konservatorns arbete visas på Göteborgs konstmuseum

[2020-03-11] Under vecka 12 kan besökare på Göteborgs konstmuseum uppleva konservatorns arbete på nära håll när konservatorsstudenter, från institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet, publikt arbetar med skulpturer ur museets samlingar.

• Följ våra forskare direkt från Antarktis

[2020-01-08] Två forskare från Göteborgs universitet är på väg till Antarktis för att dokumentera en forskningsstation från Otto Nordenskjölds polarexpedition för drygt hundra år sedan. Nu kan du följa deras arbete via en blogg.