Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturvård vid REKO på Nääs

Nyhet: 2018-05-30

Kulturvårds monterHelgen bjöd på ett helt underbart väder och det var ett stort antal besökare som begav sig till REKO, festivalen med fokus på slöjd och byggnadsvård. Institutionen för kulturvård var givetvis på plats även i år och bjöd in till en öppen workshop i traditionellt bygghantverk. Representanter från institutionens Bygghantverksprogram demonstrerade traditionell tillverkning av handhyvlade golv och paneler. Ett hantverk som besökarna också hade möjligheten att själva få prova på.

Festivalområdet Ett stort utbud av programpunkter, aktiviteter, marknadsförsäljning samt en retroloppis satte folk i rörelse och upplägget var väl anpassat för både gamla som unga. Samtidigt så var möjligheten att kunna ta sig ett dopp i hettan väldigt populärt, framförallt för många av barnfamiljerna.

Besökarna visade ett stort intresse för institutionens monter och hantverksdemonstrationer. Våra representanter hade det stora nöjet att få visa upp delar av våran verksamhet och praktiskt demonstrera att kulturvård är roligt och har flera viktiga roller i samhällsutvecklingen. Flera besökare stannade till för längre diskussioner, en del passade på att både ställa frågor och dela berättelser från sina egna projekt.

Hyvel och hyvelspånEfter de två dagarnas hyvlande så gick det att se spår av institutionens medverkan vid Reko på Nääs över stora delar av området. Från institutionen va även studenter från kandidatprogrammet Ledarskap i slöjd och kulturhantverk varit bidragande, som en del av deras praktik. De har fått vara med i planeringen av vissa delar av festivalen och under helgen assisterade de vid olika workshops.

En helg som erbjöd något för alla

Vy mot nääs slott och flera staflier med påbörjade tavlorDet lummiga stråket från festivalområdet bort mot badplatsen kantades av ett flertal konstnärer som målade av vyn mot Nääs Slott. Reko på Nääs erbjöd i år någonting för alla, även för dem som inte var där enbart för det traditionella hantverket, slöjdens eller byggnadsvårdens skull. De som har ett intresse av hållbarhetsfrågor, hantverk, slöjd och mathantverk hade likaså ett fullspäckat program att beta sig igenom. Ekologisk odling av ätbara växter, småskalig produktion av bröd, marmelad och godis samsades vid sidan av demonstrationer, eller workshops, samt hur hampa kan tillämpas inom hållbar utveckling och byggnadsvård.

Ett välorganiserat och etablerat evenemang

Kapten Amirreza vid rodret på E/S Säfvelången II För de som var hungriga fanns det ett bra utbud av foodtrucks uppställda på området. Det fina vädret fick folk att också söka sig bort till slottsområdet. Slottet lyste praktfullt vitt omgärdad av sin vackra trädgård. Ett väldigt uppskattat alternativ för att ta sig till området var den vackra träbåten E/S Säfvelången II mellan Floda och festivalen. Båten är ett historiskt och betydelsefullt föremål som kunnat bevaras av ideella initiativ, för att visa hur mycket sjön Sävelången betytt för förbindelsen mellan Nääs fabriker och Floda under förra sekelskiftet.

Kvällen och natten mellan lördag och söndag bjöd på en härlig stämning för de som valt att sova kvar på området. Reko på Nääs är ett etablerat och ett uppskattat forum i västra Sverige. Här finns utrymme för människor att träffas och dela med sig av såväl flera gemensamma, som skilda, intressen och kunskaper men som har någon form av anknytning till slöjdens och byggnadsvårdens hantverk.
 

AV:

Nyheter

 • Moniek Driesse representerade Curating the City på konferens i Mexico City

  [2020-04-01] Moniek Driesse representerade Curating the City på konferens i Mexico City

 • Anna Lindgrens licentiatseminarium flyttas fram

  [2020-03-25] Anna Lindgrens licentiatseminarium som skulle äga rum 27 mars flyttas fram på grund av Corona. Nytt datum meddelas så fort det är klart.

 • Joakim Seilers disputation inställd på grund av Corona

  [2020-03-16] Med anledning av Coronaviruset pågår just nu en diskussion om Joakim Seilers disputation fredag den 20 mars. Förhoppningen är att genomföra disputationen via länk och vi undersöker nu möjligheterna för detta. Denna sida kommer att uppdateras löpande när vi har mer information.

 • Beviljade medel - Kulturarvsakademins utvecklingsmedel 2019

  [2020-03-16] På Kulturarvsakedmins vårkonferens 11 mars 2020 offentliggjordes de fyra projekt som beviljats medel inom ramen för Kulturarvsakademins utvecklingsmedel 2019.

 • Konservatorns arbete visas på Göteborgs konstmuseum

  [2020-03-11] Under vecka 12 kan besökare på Göteborgs konstmuseum uppleva konservatorns arbete på nära håll när konservatorsstudenter, från institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet, publikt arbetar med skulpturer ur museets samlingar.

 • Följ våra forskare direkt från Antarktis

  [2020-01-08] Två forskare från Göteborgs universitet är på väg till Antarktis för att dokumentera en forskningsstation från Otto Nordenskjölds polarexpedition för drygt hundra år sedan. Nu kan du följa deras arbete via en blogg.

 • Almeviks forskningsexpedition i media

  [2020-01-03] På annandagen startade Gunnar Almeviks resa till Antarktis, där han ska dokumentera Otto Nordenskjölds lämningar som finns kvar sedan början på 1900-talet. Flera medier har uppmärksammat expeditionen.

 • Den hållbara julgranen - en del av en livsstil

  [2019-12-19] Julgranen har funnits med som en av julens viktigaste symboler i århundranden. Inför årets jul är en av grantrenderna den hållbara, som också blickar bakåt.

 • Tina Westerlund medverkar i Nordegren & Epstein i P1

  [2019-12-13] 11 december medverkade Tina Westerlund, från institutionen för Kulturvård och Hantverkslaboratoriet, i Nordengren & Epstein i P1 och pratade om granhäckar.

 • BICCS ger plats för hantverksvetenskaplig forskning på ett otraditionellt sätt

  [2019-12-10] Biennial International Conference for the Craft Sciences (BICCS20202) är en ny hantverksvetenskaplig konferens som ges i Mariestad i september 2020. Konferensen ska visa på den bredd som finns inom hantverksforskning, gällande ämnen, material och metoder samt öppna upp för nya sätt att kommunicera forskning.

 • Nytt forskningsprojekt om ekosystemtjänster och hållbara vistelsemiljöer

  [2019-12-10] Ett nytt forskningsprojekt har fått nästan åtta miljoner kronor från Formas för att undersöka hur ekosystemtjänster fungerar som planeringsinstrument när man på lokal nivå planerar för hållbara vistelsemiljöer.

 • Tre nya gästhantverkare vid Hantverkslaboratoriet

  [2019-12-09] Nu är det klart vilka som blir 2020 års gästhantverkare vid Hantverkslaboratoriet. Jokum Lind Jensen, kommer att arbeta med projektet Det dekorativa rokokosmidet i Sverige, Miriam Korn med Alternativa metoder för tapeters mönsterpassning och Michael Andersén med Stråtak ¿ hur kan vi bevara våra bästa tak.

 • Staffan Lundén medverkar i Godmorgon, världen

  [2019-12-02] I helgen var Staffan Lundén, forskare på institutionen för kulturvård, med i Sveriges radios program Godmorgon, världen. Han intervjuas i ett inslag som handlar om Naturhistoriska museets beslut om att kremera de siamesiska tvillingarna som finns i museets samling.

 • Min plats i biosfären ny populärvetenskaplig skrift

  [2019-11-26] Idag tisdag presenteras resultaten av forskningsprojektet "Kulturmiljö och kulturarv som en del av hållbar landskapsförvaltning" på Centrumhuset i Götene. Projektet har undersökt kulturmiljöns och kulturarvens betydelse för de som bor och arbetar inom Biosfärsområde Vänerskärgården med Kinnekulle. I samband med presentationen släpps också den populärvetenskapliga skriften "Min plats i biosfären".

 • Ny skrift om granhäckars skötsel och kulturhistoriska betydelse

  [2019-11-20] Gran har klippts som häck för att skapa rum i parker och trädgårdar i Sverige sedan flera hundra år tillbaka. En ny skrift fokuserar på granhäckars skötsel och kulturhistoriska betydelse.

Fler nyheter

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2018-11-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?