Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Charlotta Bylund Melin ny doktor i Kulturvård

Nyhet: 2018-02-02

Efter att nervositeten från dagarna innan lagt sig en aning, tog Charlotta Bylund Melin sin disputation i behärskning, när hon utförligt försvarade sin avhandling "Wooden objects in historic buildings: Effects of dynamic relative humidity and temperature" på fredagseftermiddagen den 26:e januari. Beslutet från betygsnämnden dröjde därefter inte länge med att tillkännage henne sin doktorstitel i kulturvård. Opponenten Professor Dr. Ralf Kilian, Fraunhofer-Institut für Bauphysik IBP, och Universität Bamberg Restaurierungswissenschaft in der Baudenkmalpflege i Tyskland gav inledningsvis en grundlig introduktion och sammanfattning av Bylund Melins avhandling.

Stort antal åhörare

Den Stora hörsalen inne på geovetarcentrum vid Göteborgs universitet var nästintill fullsatt under de två timmar som disputationen pågick. Professor Dr. Kilians introduktion och sammanfattning av avhandlingen gav ett erfaret intryck samtidigt som han framhöll vissa skillnader i upplägget av disputationen i förhållande till Tyskland. Introduktionen banade vägen till avhandlingens huvudfråga, hur trä föremål påverkas på olika sätt av dynamiska variationer i relativ fuktighet och temperatur som infinner sig i olika historiska byggnader. Där, numera, Dr. Bylund Melin avgränsat sig till ett antal medeltidskyrkor på Gotland för att undersöka sambandet mellan skador på predikstolar som uppstått utifrån olika klimatförhållanden.

Sammanfattning av avhandlingens tre huvuddelar

Professor Dr. Kilian presenterar avhandlingen Professor Dr. Kilian presenterade avhandlingens tre huvuddelar, varav den första är en undersökning av de rekommendationer som finns för klimatförhållanden inom kulturarvssektorn. Dr. Bylund Melin har gjort en jämförelse av två olika webbtjänster och deras riskbedömningar för olika inomhusklimat och deras påverkan på föremål av hygroskopiska material, trä och papper.

I den andra delen har Dr. Bylund Melin fokuserat sig på 16 kyrkor av de 92 stycken som uppfördes före 1350 som finns belägna på Gotland. Dr. Bylund Melin har studerat kyrkornas predikstolar samt granskat historiska data om energiförbrukning. Professor Dr. Kilian sammanfattade studien till relationen av skador på träföremål i förhållande till både historiska och nutida inomhusklimat i kyrkorna.

Den tredje delen sammanfattades av Professor Dr. Kilian hur Dr. Bylund Melin i laboratorier genomfört experiment och simulationer om hur fukt transporteras i trä. Laboratorietesterna användes för att studera inverkan av de dynamiska och relativa klimatförhållandena med särskilt fokus på låga temperaturer.

Professor Dr. Kilian underströk att Dr. Bylund Melins forskning är att betrakta som ett viktigt bidrag till kulturvård som forskningsområde, samtidigt som det behöver bedrivas mer forskning på området.

 Disputant och opponent

Intressanta och fördjupande diskussioner

Introduktionen följdes av att Professor Dr. Kilian lyfte frågor angående avhandlingens olika delar och gav utrymme för Dr. Bylund Melin att mer detaljerat förklara och resonera kring de olika metoder som hon använt. Opponentens frågor som var väl genomtänkta och formulerade bjöd på engagerande diskussioner. Dr. Bylund Melin ingav ett säkert intryck genom att skickligt förtydliga och utveckla sina resonemang i avhandlingen. Likväl som hon kunde försvara de svagheter och motsägelser som framkom under diskussionen.

Avslutningsvis framhöll Dr. Bylund Melin att vi kan lära oss mycket från historiska byggnader och måste fortsätta studera objekt både genom fältstudier och i laboratoriemiljö. Som slutsats underströk hon att låga temperaturer är bra för konservering och är följaktligen mindre energikrävande.

Snabbt beslut från betygsnämnden

Åhörarna samlades i ljussalen i väntan på beskedet från betygsnämnden. De dröjde inte lång tid till att dem kom med det positiva beskedet om att Dr. Charlotta Bylund Melin avklarat det sista momentet, att försvara sin avhandling. Alla som samlats bejublade beskedet med ovationer, kramar och det skålades med bubbel för att hylla den nya doktorn inom kulturvård.

 

Här finns Dr. Charlotta Bylund Melins avhandling "Wooden objects in historic buildings: Effects of dynamic relative humidity and temperature" i PDF-format.
 

AV:

Nyheter

 • Moniek Driesse representerade Curating the City på konferens i Mexico City

  [2020-04-01] Moniek Driesse representerade Curating the City på konferens i Mexico City

 • Anna Lindgrens licentiatseminarium flyttas fram

  [2020-03-25] Anna Lindgrens licentiatseminarium som skulle äga rum 27 mars flyttas fram på grund av Corona. Nytt datum meddelas så fort det är klart.

 • Joakim Seilers disputation inställd på grund av Corona

  [2020-03-16] Med anledning av Coronaviruset pågår just nu en diskussion om Joakim Seilers disputation fredag den 20 mars. Förhoppningen är att genomföra disputationen via länk och vi undersöker nu möjligheterna för detta. Denna sida kommer att uppdateras löpande när vi har mer information.

 • Beviljade medel - Kulturarvsakademins utvecklingsmedel 2019

  [2020-03-16] På Kulturarvsakedmins vårkonferens 11 mars 2020 offentliggjordes de fyra projekt som beviljats medel inom ramen för Kulturarvsakademins utvecklingsmedel 2019.

 • Konservatorns arbete visas på Göteborgs konstmuseum

  [2020-03-11] Under vecka 12 kan besökare på Göteborgs konstmuseum uppleva konservatorns arbete på nära håll när konservatorsstudenter, från institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet, publikt arbetar med skulpturer ur museets samlingar.

 • Följ våra forskare direkt från Antarktis

  [2020-01-08] Två forskare från Göteborgs universitet är på väg till Antarktis för att dokumentera en forskningsstation från Otto Nordenskjölds polarexpedition för drygt hundra år sedan. Nu kan du följa deras arbete via en blogg.

 • Almeviks forskningsexpedition i media

  [2020-01-03] På annandagen startade Gunnar Almeviks resa till Antarktis, där han ska dokumentera Otto Nordenskjölds lämningar som finns kvar sedan början på 1900-talet. Flera medier har uppmärksammat expeditionen.

 • Den hållbara julgranen - en del av en livsstil

  [2019-12-19] Julgranen har funnits med som en av julens viktigaste symboler i århundranden. Inför årets jul är en av grantrenderna den hållbara, som också blickar bakåt.

 • Tina Westerlund medverkar i Nordegren & Epstein i P1

  [2019-12-13] 11 december medverkade Tina Westerlund, från institutionen för Kulturvård och Hantverkslaboratoriet, i Nordengren & Epstein i P1 och pratade om granhäckar.

 • BICCS ger plats för hantverksvetenskaplig forskning på ett otraditionellt sätt

  [2019-12-10] Biennial International Conference for the Craft Sciences (BICCS20202) är en ny hantverksvetenskaplig konferens som ges i Mariestad i september 2020. Konferensen ska visa på den bredd som finns inom hantverksforskning, gällande ämnen, material och metoder samt öppna upp för nya sätt att kommunicera forskning.

 • Nytt forskningsprojekt om ekosystemtjänster och hållbara vistelsemiljöer

  [2019-12-10] Ett nytt forskningsprojekt har fått nästan åtta miljoner kronor från Formas för att undersöka hur ekosystemtjänster fungerar som planeringsinstrument när man på lokal nivå planerar för hållbara vistelsemiljöer.

 • Tre nya gästhantverkare vid Hantverkslaboratoriet

  [2019-12-09] Nu är det klart vilka som blir 2020 års gästhantverkare vid Hantverkslaboratoriet. Jokum Lind Jensen, kommer att arbeta med projektet Det dekorativa rokokosmidet i Sverige, Miriam Korn med Alternativa metoder för tapeters mönsterpassning och Michael Andersén med Stråtak ¿ hur kan vi bevara våra bästa tak.

 • Staffan Lundén medverkar i Godmorgon, världen

  [2019-12-02] I helgen var Staffan Lundén, forskare på institutionen för kulturvård, med i Sveriges radios program Godmorgon, världen. Han intervjuas i ett inslag som handlar om Naturhistoriska museets beslut om att kremera de siamesiska tvillingarna som finns i museets samling.

 • Min plats i biosfären ny populärvetenskaplig skrift

  [2019-11-26] Idag tisdag presenteras resultaten av forskningsprojektet "Kulturmiljö och kulturarv som en del av hållbar landskapsförvaltning" på Centrumhuset i Götene. Projektet har undersökt kulturmiljöns och kulturarvens betydelse för de som bor och arbetar inom Biosfärsområde Vänerskärgården med Kinnekulle. I samband med presentationen släpps också den populärvetenskapliga skriften "Min plats i biosfären".

 • Ny skrift om granhäckars skötsel och kulturhistoriska betydelse

  [2019-11-20] Gran har klippts som häck för att skapa rum i parker och trädgårdar i Sverige sedan flera hundra år tillbaka. En ny skrift fokuserar på granhäckars skötsel och kulturhistoriska betydelse.

Fler nyheter

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2018-11-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?