• Anna Lindgrens licentiatseminarium flyttas fram

[2020-03-25] Anna Lindgrens licentiatseminarium som skulle äga rum 27 mars flyttas fram på grund av Corona. Nytt datum meddelas så fort det är klart.

• Joakim Seilers disputation inställd på grund av Corona

[2020-03-16] Med anledning av Coronaviruset pågår just nu en diskussion om Joakim Seilers disputation fredag den 20 mars. Förhoppningen är att genomföra disputationen via länk och vi undersöker nu möjligheterna för detta. Denna sida kommer att uppdateras löpande när vi har mer information.

• Beviljade medel - Kulturarvsakademins utvecklingsmedel 2019

[2020-03-16] På Kulturarvsakedmins vårkonferens 11 mars 2020 offentliggjordes de fyra projekt som beviljats medel inom ramen för Kulturarvsakademins utvecklingsmedel 2019.

• Konservatorns arbete visas på Göteborgs konstmuseum

[2020-03-11] Under vecka 12 kan besökare på Göteborgs konstmuseum uppleva konservatorns arbete på nära håll när konservatorsstudenter, från institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet, publikt arbetar med skulpturer ur museets samlingar.

• Följ våra forskare direkt från Antarktis

[2020-01-08] Två forskare från Göteborgs universitet är på väg till Antarktis för att dokumentera en forskningsstation från Otto Nordenskjölds polarexpedition för drygt hundra år sedan. Nu kan du följa deras arbete via en blogg.

• Almeviks forskningsexpedition i media

[2020-01-03] På annandagen startade Gunnar Almeviks resa till Antarktis, där han ska dokumentera Otto Nordenskjölds lämningar som finns kvar sedan början på 1900-talet. Flera medier har uppmärksammat expeditionen.

• Den hållbara julgranen - en del av en livsstil

[2019-12-19] Julgranen har funnits med som en av julens viktigaste symboler i århundranden. Inför årets jul är en av grantrenderna den hållbara, som också blickar bakåt.

• Tina Westerlund medverkar i Nordegren & Epstein i P1

[2019-12-13] 11 december medverkade Tina Westerlund, från institutionen för Kulturvård och Hantverkslaboratoriet, i Nordengren & Epstein i P1 och pratade om granhäckar.

• BICCS ger plats för hantverksvetenskaplig forskning på ett otraditionellt sätt

[2019-12-10] Biennial International Conference for the Craft Sciences (BICCS20202) är en ny hantverksvetenskaplig konferens som ges i Mariestad i september 2020. Konferensen ska visa på den bredd som finns inom hantverksforskning, gällande ämnen, material och metoder samt öppna upp för nya sätt att kommunicera forskning.

• Nytt forskningsprojekt om ekosystemtjänster och hållbara vistelsemiljöer

[2019-12-10] Ett nytt forskningsprojekt har fått nästan åtta miljoner kronor från Formas för att undersöka hur ekosystemtjänster fungerar som planeringsinstrument när man på lokal nivå planerar för hållbara vistelsemiljöer.

• Tre nya gästhantverkare vid Hantverkslaboratoriet

[2019-12-09] Nu är det klart vilka som blir 2020 års gästhantverkare vid Hantverkslaboratoriet. Jokum Lind Jensen, kommer att arbeta med projektet Det dekorativa rokokosmidet i Sverige, Miriam Korn med Alternativa metoder för tapeters mönsterpassning och Michael Andersén med Stråtak ¿ hur kan vi bevara våra bästa tak.

• Staffan Lundén medverkar i Godmorgon, världen

[2019-12-02] I helgen var Staffan Lundén, forskare på institutionen för kulturvård, med i Sveriges radios program Godmorgon, världen. Han intervjuas i ett inslag som handlar om Naturhistoriska museets beslut om att kremera de siamesiska tvillingarna som finns i museets samling.

• Min plats i biosfären ny populärvetenskaplig skrift

[2019-11-26] Idag tisdag presenteras resultaten av forskningsprojektet "Kulturmiljö och kulturarv som en del av hållbar landskapsförvaltning" på Centrumhuset i Götene. Projektet har undersökt kulturmiljöns och kulturarvens betydelse för de som bor och arbetar inom Biosfärsområde Vänerskärgården med Kinnekulle. I samband med presentationen släpps också den populärvetenskapliga skriften "Min plats i biosfären".

• Ny skrift om granhäckars skötsel och kulturhistoriska betydelse

[2019-11-20] Gran har klippts som häck för att skapa rum i parker och trädgårdar i Sverige sedan flera hundra år tillbaka. En ny skrift fokuserar på granhäckars skötsel och kulturhistoriska betydelse.

• Forskningsuppdrag i Otto Nordenskjölds fotspår

[2019-11-06] I början av 1900-talet ledde forskaren Otto Nordenskjöld den första svenska expeditionen till Antarktis, för att undersöka och kartera denna okända del av världen. Kvar från resan finns bland annat en forskningsstation och flera små stenhus. I december åker Gunnar Almevik, forskare på institutionen för kulturvård, dit för att säkerställa att kulturarvet på jordens sydligaste del får finnas kvar.