Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Nytt samarbetsavtal med Gunnebo Slott och Trädgårdar

  [2019-07-14] Ett nytt samarbetsavtal mellan institutionen för kulturvård och Gunnebo Slott och trädgårdar upprättades i slutet av juni.

 • Ny kurs startar i höst - Arts and Crafts i Svergie

  [2019-06-14] I höst startar en ny kvällskurs som behandlar den engelska Arts and Crafts-rörelsens påverkan på Sverige. Ansök från 15 juli.

 • Välkommen till Byggnadsvårdens konvent 25 till 27 september i Mariestad!

  [2019-06-12] Nu är det dags att anmäla sig till Byggnadsvårdens konvent - den tre dagar långa och mycket uppskattade mötesplatsen för byggnadsvård i Sverige och Norden

 • Prestigefullt europeiskt pris till svenska kulturvårdare

  [2019-05-21] Kulturvårdare vid Göteborgs universitet, som deltagit i restaureringen av den medeltida tiondeboden i Ingatorp, är en av vinnarna till det prestigefyllda European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2019.

 • Att ge plats. Kulturarvssektorn och de nationella minoriteternas historiska platser

  [2019-04-10] Den svenska historien är brokig, mångfasetterad och skapad av människor med olika bakgrund. Enligt de nationella kulturmiljömålen ska en mångfald av kulturmiljöer vårdas för framtiden. I två forskningsprojekt har Göteborgs universitet undersökt hur medarbetare på museer och länsstyrelser uppmärksammar och hanterar spåren i landskapet efter de fem nationella minoriteterna: romer, sverigefinnar, tornedalingar, samer och judar.

 • "Konservatorernas specialistkompetens behövs på många håll i samhället"

  [2019-03-28] Möt Karin Hermerén konservator, avdelningschef på Moderna museet och doktornad. Hon berättar varför du ska studera till konservator och om varför forskning kring offentlig konst är viktig.

 • Renässans för hantverkstillverkat murbruk

  [2019-02-21] För att anpassa murbruk till nya byggnadsmaterial och industriella metoder förändrades under 1900-talet innehållet i mur och putsbruk. Förändringen innebar att kunskap om historiska material och metoder för framställning av bruk gick förlorad. Ny forskning vid Göteborgs universitet visar att historiska bindemedel och bruk är möjligt att framställa och använda i nutida putsrestaureringar.

 • Nytt samarbete med universitet i Palestina

  [2019-02-11] Institutionen för kulturvård har tillsammans med institutionerna för globala studier, för språk och litteratur och för svenska språket inlett ett samarbete med de palestinska lärosätena Birzeit University och Hebron Universty. Samarbetet har beviljats ett planeringsbidrag av stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT).

 • Hon tar trädgårdsfrågorna in i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien

  [2019-02-01] Inger Olausson, universitetslektor i kulturvård vid Göteborgs universitet, har valts in som ledamot i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. I måndags mottog hon sitt ledamotsbrev vid akademiens högtidssammankomst i Stockholms Stadshus.

 • Pedagogiskt pris till Liv Friis

  [2019-01-30] Liv Friis på institutionen för kulturvård har tagit emot ett pris för sitt pedagogiska arbete. Bakom priset står naturvetenskapliga sektionen vid Göta studentkår.

 • Doktoranden Sigrun Thorgrimsdottir intervjuad av Mariestads-Tidningen

  [2019-01-03] Hon vill försöka förstå orsakerna bakom att människor engagerar sig i gamla hus. Med utgångspunkt i Mariestad ska hon intervjua medvetna husägare till sin forskning.

 • Årets julkalender om Globala målen

  [2018-12-07] Följ "SDG Christmas Calender 2018" på webben och öppna 17 luckor för en hållbar framtid! Varje dag, från första till sjuttonde december, presenterar Göteborgs centrum för hållbar utveckling ett av de globala målen för hållbar utveckling. Möt forskare på Chalmers och Göteborgs universitet som i korta filmer berättar om varför målet är viktigt och hur det hänger ihop med andra mål.

 • Spionen upptäcker Institutionen för kulturvård i Mariestad

  [2018-12-03] Götheborske Spionen lyfter i det senaste numret fram flera platser långt utanför Göteborg, men som är en del av Göteborgs universitet. I det uppslag som visar bilderna från Mariestad porträtteras alla de faciliteter som ligger i nära anslutning till huvudbyggnaden Trädgårdens skola och den numera Universitetsparken.

 • Nya perspektiv på framtidens parker och trädgårdar

  [2018-11-30] Som en del i Europaåret för kulturarv 2018 arrangerade park- och trädgårdsnätverket SSPPG tillsammans med Riksantikvarieämbetet och Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet konferensen Framtidens parker och trädgårdar för att gemensamt lyfta frågor om framtidens parker och trädgårdar och deras roll i samhällsutvecklingen och för den gröna besöksnäringen. Nedan kan du ta del av innehållet i de presentationer som hölls.

 • Två nya gästhantverkare till Hantverkslaboratoriet

  [2018-11-27] Nu är det klart vilka som blir 2019 års gästhantverkare vid Hantverkslaboratoriet. Siri Berg, Gunnebo slott och trädgårdar, Mölndal, kommer att arbeta med projektet Hästbruk i historisk parkanläggning, ett metodutvecklingsprojekt för publik miljö.

Fler nyheter

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2018-11-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?