• Två doktorandtjänster att söka på institutionen för kulturvård

[2019-02-22] Nu finns det två doktorandtjänster att söka vid institutionen för kulturvård.

• Renässans för hantverkstillverkat murbruk

[2019-02-21] För att anpassa murbruk till nya byggnadsmaterial och industriella metoder förändrades under 1900-talet innehållet i mur och putsbruk. Förändringen innebar att kunskap om historiska material och metoder för framställning av bruk gick förlorad. Ny forskning vid Göteborgs universitet visar att historiska bindemedel och bruk är möjligt att framställa och använda i nutida putsrestaureringar.

• Nytt samarbete med universitet i Palestina

[2019-02-11] Institutionen för kulturvård har tillsammans med institutionerna för globala studier, för språk och litteratur och för svenska språket inlett ett samarbete med de palestinska lärosätena Birzeit University och Hebron Universty. Samarbetet har beviljats ett planeringsbidrag av stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT).

• Hon tar trädgårdsfrågorna in i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien

[2019-02-01] Inger Olausson, universitetslektor i kulturvård vid Göteborgs universitet, har valts in som ledamot i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. I måndags mottog hon sitt ledamotsbrev vid akademiens högtidssammankomst i Stockholms Stadshus.

• Pedagogiskt pris till Liv Friis

[2019-01-30] Liv Friis på institutionen för kulturvård har tagit emot ett pris för sitt pedagogiska arbete. Bakom priset står naturvetenskapliga sektionen vid Göta studentkår.

• Doktoranden Sigrun Thorgrimsdottir intervjuad av Mariestads-Tidningen

[2019-01-03] Hon vill försöka förstå orsakerna bakom att människor engagerar sig i gamla hus. Med utgångspunkt i Mariestad ska hon intervjua medvetna husägare till sin forskning.

• Årets julkalender om Globala målen

[2018-12-07] Följ "SDG Christmas Calender 2018" på webben och öppna 17 luckor för en hållbar framtid! Varje dag, från första till sjuttonde december, presenterar Göteborgs centrum för hållbar utveckling ett av de globala målen för hållbar utveckling. Möt forskare på Chalmers och Göteborgs universitet som i korta filmer berättar om varför målet är viktigt och hur det hänger ihop med andra mål.

• Spionen upptäcker Institutionen för kulturvård i Mariestad

[2018-12-03] Götheborske Spionen lyfter i det senaste numret fram flera platser långt utanför Göteborg, men som är en del av Göteborgs universitet. I det uppslag som visar bilderna från Mariestad porträtteras alla de faciliteter som ligger i nära anslutning till huvudbyggnaden Trädgårdens skola och den numera Universitetsparken.

• Nya perspektiv på framtidens parker och trädgårdar

[2018-11-30] Som en del i Europaåret för kulturarv 2018 arrangerade park- och trädgårdsnätverket SSPPG tillsammans med Riksantikvarieämbetet och Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet konferensen Framtidens parker och trädgårdar för att gemensamt lyfta frågor om framtidens parker och trädgårdar och deras roll i samhällsutvecklingen och för den gröna besöksnäringen. Nedan kan du ta del av innehållet i de presentationer som hölls.

• Två nya gästhantverkare till Hantverkslaboratoriet

[2018-11-27] Nu är det klart vilka som blir 2019 års gästhantverkare vid Hantverkslaboratoriet. Siri Berg, Gunnebo slott och trädgårdar, Mölndal, kommer att arbeta med projektet Hästbruk i historisk parkanläggning, ett metodutvecklingsprojekt för publik miljö.

• Artikel publicerad om bindemedel i färger från Hälsingegårdarna

[2018-11-14] Forskare vid Stockholms universitets Arkeologiska forskningslaboratorium i samarbete med Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet har publicerat en studie av bindemedel i färg från Hälsingegårdarnas dekorerade interiörer.

• Vi söker en gästlärare i konservering

[2018-10-15] Vi söker en person som har minst en masterexamen i kulturvård med inriktning konservering eller vad arbetsgivaren bedömer som motsvarande. Du har undervisningserfarenhet från en akademisk miljö, erfarenhet av praktiskt konservatorsarbete och erfarenhet av konservering av organiskt material. Fil.dr i konservering eller motsvarande samt erfarenhet av konservering av oorganiskt material är meriterande.

• Avhandlingspris till kulturvårdaren Kristina Linscott

[2018-09-26] Naturvetenskapliga fakultetens avhandlingspris 2018 tilldelas Kristina Linscott vid institutionen för kulturvård. Genom att kombinera olika byggnadsarkeologiska undersökningsmetoder med arkitekturanalys och noggrann dendrokronologisk empiri förnyar Kristina Linscott sitt forskningsfält med ny kunskap om medeltida kyrkoarkitektur.

• Livsstilsmedierna och kulturarven

[2018-09-21] Institutionen för kulturvård gästades under torsdag förmiddag av Erika Åberg som höll ett föredrag om sin karriär inom byggnadsvård och hållbar livsstil. Erika är för många känd genom TV-programmet "Det sitter i väggarna" som sänds på SVT.

• En serie föreläsingar på temat "Heritage, Borders and Marginality" har inletts

[2018-09-20] En ny serie av föreläsningar på temat "Heritage, Borders and Marginality" inleddes under onsdagen den 19 september och nästa del i serien kommer att äga rum den 23 november. Ett tiotal forskare från olika discipliner är inbjudna för att ge en föreläsning där de problematiserar de komplexa teknologier som bidrar till och legitimerar specifika trender inom omstrukturering av stadsmiljöer och de former av marginalisering som kan associeras till detta.