Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Forskningsuppdrag i Otto Nordenskjölds fotspår

  [2019-11-06] I början av 1900-talet ledde forskaren Otto Nordenskjöld den första svenska expeditionen till Antarktis, för att undersöka och kartera denna okända del av världen. Kvar från resan finns bland annat en forskningsstation och flera små stenhus. I december åker Gunnar Almevik, forskare på institutionen för kulturvård, dit för att säkerställa att kulturarvet på jordens sydligaste del får finnas kvar.

 • Miljoner från VR till projekt om domstolars arkitektur

  [2019-11-05] Eva Löfgren, universitetslektor i kulturvård har fått närmare 6 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för projektet Rättvisans rum. Om domstolens arkitektur, teknologier och rumsliga praktiker.

 • Vi välkomnar nya doktorander - Rebecca Staats och Maitri Dore

  [2019-10-16] Från oktober har vi två nya doktorander på institutionen Rebecca Staats och Maitri Dore. De är anställda inom projektet Heriland, som är en forskarskola inriktad på landskapsplanering och kulturarv

 • Staffan Lundén pratar om fallet Benin i livepodcasten Inside the Box

  [2019-10-09] Staffan Lundén, forskare på institutionen för kulturvård, kommer den 17 oktober vara med i podcasten "Inside the box ¿ prylar och personer i en globaliserad värld".

 • Rapport från "Framtidens parker och trädgårdar - hur utvecklar vi det gröna kulturarvet?"

  [2019-09-09] Hösten 2018 arrangerades konferensen "Framtidens parker och trädgårdar ¿ hur utvecklar vi det gröna kulturarvet?". Nu kan du läsa rapporten från konferensen.

 • Ny livepodd kopplar ihop museers samlingar med den senaste forskningen

  [2019-09-04] Mumier, DNA och Japan - vad göms i lådan? Tillsammans med Folkuniversitetet och Världskulturmuseerna lanserar Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet en helt ny poddserie som spelas in inför livepublik på Världskulturmuseet i Göteborg. Första programmet av Inside the Box körs den 5 september och handlar om mumier och hanteringen av mänskliga kvarlevor.

 • Ny ledning för CCHS på GU och UCL

  [2019-08-23] Sedan april i år har Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS) en ny konstellation ledare både vid Göteborgs universitet och på UCL i London. I Göteborg har Ola Wetterberg tagit över rollen som föreståndare och i London har Theano Moussouri antagit motsvarande roll.

 • Nytt samarbetsavtal med Gunnebo Slott och Trädgårdar

  [2019-07-14] Ett nytt samarbetsavtal mellan institutionen för kulturvård och Gunnebo Slott och trädgårdar upprättades i slutet av juni.

 • Ny kurs startar i höst - Arts and Crafts i Sverige

  [2019-06-14] I höst startar en ny kvällskurs som behandlar den engelska Arts and Crafts-rörelsens påverkan på Sverige. Ansök från 15 juli.

 • Välkommen till Byggnadsvårdens konvent 25 till 27 september i Mariestad!

  [2019-06-12] Nu är det dags att anmäla sig till Byggnadsvårdens konvent - den tre dagar långa och mycket uppskattade mötesplatsen för byggnadsvård i Sverige och Norden

 • Prestigefullt europeiskt pris till svenska kulturvårdare

  [2019-05-21] Kulturvårdare vid Göteborgs universitet, som deltagit i restaureringen av den medeltida tiondeboden i Ingatorp, är en av vinnarna till det prestigefyllda European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2019.

 • Att ge plats. Kulturarvssektorn och de nationella minoriteternas historiska platser

  [2019-04-10] Den svenska historien är brokig, mångfasetterad och skapad av människor med olika bakgrund. Enligt de nationella kulturmiljömålen ska en mångfald av kulturmiljöer vårdas för framtiden. I två forskningsprojekt har Göteborgs universitet undersökt hur medarbetare på museer och länsstyrelser uppmärksammar och hanterar spåren i landskapet efter de fem nationella minoriteterna: romer, sverigefinnar, tornedalingar, samer och judar.

 • "Konservatorernas specialistkompetens behövs på många håll i samhället"

  [2019-03-28] Möt Karin Hermerén konservator, avdelningschef på Moderna museet och doktornad. Hon berättar varför du ska studera till konservator och om varför forskning kring offentlig konst är viktig.

 • Renässans för hantverkstillverkat murbruk

  [2019-02-21] För att anpassa murbruk till nya byggnadsmaterial och industriella metoder förändrades under 1900-talet innehållet i mur och putsbruk. Förändringen innebar att kunskap om historiska material och metoder för framställning av bruk gick förlorad. Ny forskning vid Göteborgs universitet visar att historiska bindemedel och bruk är möjligt att framställa och använda i nutida putsrestaureringar.

 • Nytt samarbete med universitet i Palestina

  [2019-02-11] Institutionen för kulturvård har tillsammans med institutionerna för globala studier, för språk och litteratur och för svenska språket inlett ett samarbete med de palestinska lärosätena Birzeit University och Hebron Universty. Samarbetet har beviljats ett planeringsbidrag av stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT).

Fler nyheter

Sidansvarig: Emma Sjöberg|Sidan uppdaterades: 2018-11-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?