Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bygghantverksprogrammet, 180 hp

Är du intresserad av byggnadsvård och vill läsa en utbildning som fokuserar på byggnadsvårdens hantverk? I det omfattande och kontinuerliga arbetet med att underhålla, vårda och utveckla befintliga byggnader av olika ålder finns ett behov av bygghantverkare.

Bygghantverksprogrammet ger dig en gedigen praktisk kompentens för att arbeta inom byggnadsvård och traditionellt hantverksmässigt byggande. Du lär dig att göra byggnadsundersökningar, med bedömning av skador och förslag på åtgärder, och utvecklar din förståelse för bevarande och byggnadsvårdens förhållningssätt utifrån kulturhistoriska och ekologiska perspektiv. Du får också grundläggande kunskaper om bygghantverkens historia och byggnadsvårdens principer. Inom utbildningen kan du välja inriktning mot trä eller mur.

Om utbildningen
Första året ger dig grundläggande färdigheter och förståelse för material och teknik i bygghantverk med specialisering inom vald inriktning (mur- alternativt trähantverk). Metoder för dokumentation, beskrivning och analys av byggnader, konstruktioner och arbetsprocesser samt byggnadshistoria ingår i kurserna. Det andra året ger fördjupade och specialiserade kunskaper och färdigheter inom respektive område. Speciella moment som ingår är spisar och ugnar, putsteknik, liggtimring, stolpverksbygge och mekanik för hantverkare. Tredje året ger fördjupad kunskap i bygghantverkets teori och historia samt konstruktions- och materiallära. Individuell metodisk eller ämnesmässig fördjupning med hantverksinriktning sker successivt under utbildningen med avslutande tillämning i examensarbetet.

Arbetsområden
Bygghantverkare arbetar med byggnadsvård av olika slag, som restaurering, underhåll, reparation och ombyggnad. Många arbetar också inom nyproduktion, där särskilda hantverkskunskaper efterfrågas.

Fortsatta studier
Efter avslutad kandidatutbildning är du behörig att läsa vidare på vårt masterprogram i kulturvård.

Undervisningen
Undervisningsformen är varierad och en stor del av studietiden ägnas åt praktiska moment och övningar. En del kurser upplagda som fallstudier eller projekt, medan andra bygger på föreläsningar, studieresor, exkursioner och fältarbeten. Du kommer att få arbeta självständigt med individuella uppgifter, men också träna din förmåga att samarbeta och lösa problem i olika gemensamma arbeten. Viss kurslitteratur är på engelska. På vissa kurser och moment kommer du att läsa tillsammans med studenter på andra utbildningsprogram.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet samt godkänt resultat på arbetsprov.

Urval:

Urval baseras på arbetsprov och intervju. Arbetsprov och intervju sker i Mariestad, se http://www.conservation.gu.se/utbildning.

Bygghantverksprogrammet, 180 hp
Start Studietakt Anmälan
HT17 Dag, 100 % Öppnar 15 mar

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19721
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2017-04-18
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Mariestad


Har du frågor?

Kontakta vår studievägledare eller programansvarig för aktuell utbildning

Studievägledning

Title field - undefined

FullText field - undefined
Sidansvarig: Frida Sjöström|Sidan uppdaterades: 2015-07-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?