Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bebyggelseantikvariskt program, 180 hp

Det bebyggelseantikvariska programmet ger teoretiska och yrkesförberedande kunskaper om kulturvårdande hantering av kulturmiljöer i städer och på landsbygd, om byggnader, landskap och kulturarvsfrågor. Utbildningen är tvärvetenskaplig och yrkesinriktad och ger dig gedigen antikvarisk kompetens.

Om utbildningen

Kurserna är dels programövergripande, där du samarbetar med studenter på övriga program vid institutionen, dels programspecifika. De senare är tvärvetenskapliga och indelade i tre teman: - arkitektur- och bebyggelsehistoria, - professionsområdet med avseende på yrkesroll, fysisk planering och lagstiftning med mera och - redskap och tillämpning utifrån antikvarisk metodik och teori.

Du får kunskaper i olika tiders arkitekturstilar och byggnadstekniker, om landsbygdens och stadsbebyggelsens utveckling och hur den byggda miljön hör samman med samhällsförändringarna i tid och rum. Du kommer att få träning i att undersöka byggnader och miljöer utifrån olika källmaterial liksom att få studera olika former av bevarandestrategier och vårdinsatser. Du kommer också att genom praktiskt arbete tränas i fysiska planeringsprocesser samt att reflektera över hur kulturarv skapas, definieras och används i olika sociokulturella sammanhang.

Innehåll

Under det första läsåret studeras allmän kulturhistoria, arkitektur- och bebyggelsehistoria, lagstiftning och källmaterial, det vill säga grunderna för bebyggelsehistoria och professionsfältet. Här ingår även olika praktiska övningar där du undersöker, dokumenterar och analysera byggnader, bebyggelse och landskap.

Under det andra läsåret studeras nyare tiders arkitektur och samhällsplanering. Du får också möta och använda kulturvårdens teoribildning och metoder för bebyggelsehistoria. Du får praktiskt använda den antikvariska metodiken i en antikvarisk förundersökning, i en byggnadsundersökning med tillståndsanalyser och i en rumslig analys. Dina kunskaper får du även omsätta i en egen bebyggelsehistorisk uppsats.

Det tredje läsåret ägnas åt kulturmiljöplanering bland annat genom ett antikvariskt projektarbete tillsammans med yrkesverksamma antikvarier. Yrkesrollen diskuteras och du förbereder ditt examensarbete genom fördjupade studier i vetenskaplig teori och metod. Programmet avslutas med en praktikperiod inom kulturarvssektorn följt av ett självständigt examensarbete.

Arbetsområden

Många yrkesverksamma bebyggelseantikvarier arbetar på kommuner, museer och länsstyrelser men är i lika hög grad verksam på arkitekt- och konsultföretag eller som egen företagare. Till arbetsuppgifterna hör antikvarisk rådgivning, att ta fram kulturhistoriska kunskaps-, planerings- och beslutsunderlag för samhällsplanering samt för kulturmiljö- och byggnadsvård. I möjliga arbetsuppgifter ligger också att skriva informationsmaterial, att ge råd och delta i olika planeringsprocesser, och generellt bidra till en uthållig samhällsutveckling där historiska förutsättningar ses som resurser.

Fortsatta studier

Kandidatexamen i kulturvård ligger till grund för institutionens masterprogram där du fördjupar dina kunskaper om vård, värdering och utveckling av det materiella kulturarvet. Masterprogrammet förbereder dig även för studier på forskarnivå i kulturvård.                                                                                                                                        

Examen                              

Bebyggelseantikvarisk program leder till kandidatexamen i kulturvård med inriktning mot bebyggelseantikvarisk verksamhet                                                                                                                       

 

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Historia A, Samhällskunskap A eller Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 1/A1).

Urval:

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %), arbetsprov och intervju (33 %). För mer information om arbetsprov och intervju se www.conservation.gu.se/utbildning.

Bebyggelseantikvariskt program, 180 hp
Start Studietakt Anmälan
HT17 Dag, 100 % Öppnar 15 mar

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19720
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2017-04-18
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Göteborg


Vad gör bebyggelseatikvarien?

Lovisa berättar om sitt arbete som antikvarie på Dalarnas museum och vad som lockade med yrkesvalet.
Lyssna här!

 

Har du frågor?

Kontakta vår studievägledare eller programansvarig för aktuell utbildning

Studievägledning

Sidansvarig: Frida Sjöström|Sidan uppdaterades: 2015-07-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?