Ledarskap i slöjd och kulturhantverk

MALIN KARLSSON

Arbetsregion: Örebro län
Bostadsort: Göteborg och Örebro
Utbildningsinriktning: Ledarskap i Slöjd och kulturhantverk
Avgångsår: 2014

Nuvarande sysselsättning: Jag jobbar just nu som länshemslöjdskonsulent i Örebro län med inriktning mot textil. Jag och min närmsta kollega som jobbar halvtid med inriktning mot hårdslöjd sitter på Örebro läns museum. I vårt arbete stöttar vi slöjdare både inom civilsamhället och professionella yrkesutövare genom riktade satsningar mot till exempel skola, näring eller museets samlingar. Ett spännande projekt vi håller på med sen förra året är kultursommarjobb, där ungdomar mellan 15 och 18 år blir anställda genom region Örebro län för att jobba som slöjdare under tre veckor på sommarlovet. Det känns oerhört positivt att börja få in slöjden som en mer självklar del av kulturområdet i stort!

Viktig lärdom: Genom utbildningen fick jag nya och vidgade perspektiv på slöjd och vilka ingångar i området olika personer eller grupper kan ha. Det har gett mig en ökad förståelse för hur fantastiskt många olika sätt det finns att relatera till slöjd vilket gör det lättare att möta alla slags slöjdare i mitt yrke.
Karriärvisioner: Fortsätta arbeta i det här fantastiska kulturområdet som slöjd är, så att jag får möjligheten att fortsätta möta slöjdare på så många olika sätt som möjligt.

Erfarenheter att sända vidare till nya studenter: Kom ihåg att slöjden har ett egenvärde! Eftersom slöjd ofta hamnar i skymundan gentemot andra kulturområden finns det en tendens att alltid vilja motivera slöjden genom att relatera till andra för tillfället mer accepterade områden. Till exempel motiveras ofta slöjden som skolämne med att det automatiskt ingår matte i slöjden, eller att du måste lära dig läsa text för att förstå en beskrivning. Även om det är sant och många inte inser det så borde vi inte behöva motivera slöjdens existens, eftersom den är sitt eget språk! Kunskapen som hamnar i händerna genom slöjdande är ett helt eget sätt att förstå omvärlden.

Malin Karlsson Hemslöjdskonsulent Örebro
Sidansvarig: Linda Fröberg|Sidan uppdaterades: 2016-01-26