Mikael Hammelev Jörgensen: "Förhandlingar om kulturföremål: Parters intressen och argument i processer om återförande av kulturföremål"

Avhandling för filosofie doktorsexmen i ämnet kulturvård.

Avhandlingens titel: "Förhandlingar om kulturföremål: Parters intressen och argument i processer om återförande av kulturföremål"

Opponent:
Professor Cornelius Holtorf, Institutionen för kulturvetenskaper, Linnéuniversitet, Kalmar

Betygsnämnd:
Docent Stefan Bohman, Stockholm
Docent Bodil Axelsson, Kultur, samhälle och mediegestaltning, Linköpings universitet
Docent Sara Landström, psykologiska institutionen, Göteborgs universitet

Ersättare i betygsnämnd:
Docent Anneli Palmsköld, institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet

Ordförande:
Professor Ola Wetterberg, institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet.

Abstract:
Tvister kring återförande av kulturföremål, vilka i flera fall handlar om museiobjekt, är välkända. I denna avhandling betraktas sådana konflikter som en förhandling. Genom att tillföra ett förhandlingsperspektiv på människors sätt att argumentera för sin ståndpunkt granskas vilka faktorer och argument som spelar in för att underlätta en process, eller som orsakar eller häver en blockering.

Avhandlingens syfte är att belysa olika aktörers perspektiv i återförandeprocesser, hur de argumenterar i en förhandlingssituation och vilka konsekvenser förhandlingen kan få för förvaltningen av föremålen.

I avhandlingen undersöks två fallstudier. Den ena fallstudien handlar om processen kring att återföra medeltida kyrkliga föremål från en museal kontext till två landsortskyrkor. Den andra fallstudien handlar om processen att återföra en totempåle från Etnografiska museet i Stockholm till Haisla First Nation i Kanada.

Avhandlingen kommer att kunna laddas ned på följande adress:

Datum: 2017-03-24

Kategorier: Kulturvård