OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

Pris till kulturvårdare

Nyhet: 2017-05-31

Jan Rosvall och Nanne Engelbrektsson, som grundade institutionen för kulturvård år 1978, har fått Nordiska konservatorförbundets utmärkelse Bevare mig väl!

Sedan några år tillbaka har det inom Nordiska konservatorförbundet- Sverige (NKF-S) funnits önskemål om en utmärkelse för att uppmärksamma konservatorsyrket och god kulturvård. Inför 2017 har en arbetsgrupp bestående av fem konservatorer arbetat fram ett förslag till ett sådant pris, BEVARE MIG VÄL - Årets kulturvårdsgärning.

Syftet med priset är att uppmärksamma en kulturvårdsgärning som på ett positivt sätt belyser bevarandefrågor och främjar konservatorsprofessionen. Priset kan tilldelas en person, en grupp, ett företag, en institution eller organisation. Pristagaren behöver inte nödvändigtvis vara konservator.

Årets pris 2017 gick till Jan Rosvall och Nanne Engelbrektsson, som grundade institutionen för kulturvård.

–Vi blev både överraskade, stolta och glada att så här på lite äldre dar plötsligt bli offentligt ihågkomna för alla årens jobb att etablera och bygga upp kulturvård, säger Nanne Engelbrektsson.

Kriterierna som prisgruppens bedömningar utgått ifrån är kunskap, genomslagskraft och inspiration.

Artikeln publicerades först på: science.gu.se