Miljoner i bidrag till kulturvård från Vetenskapsrådet

Nyhet: 2016-11-03

Vetenskapsrådet har nu fattat beslut om bidrag inom humaniora och samhällsvetenskap. Inom Projektbidrag för forskning inom kultur- och kulturarvsområdet får Göteborgs universitet fyra bidrag, två av dem går till institutionen för kulturvård.

Katarina Saltzman vid institutionen för kulturvård får 5,72 miljoner kronor för projektet Rötter i rörelse: kulturarv på trädgårdens marknader.

Ingrid Martins Holmberg, vid samma institution, får totalt 7,4 miljoner för projektet Betydande bevarande. En undersökning av kulturarvsvärdering i vardagliga kontexter. Projektet har ett tvärvetenskapligt upplägg (kulturvård, Ingrid Martins Holmberg, respektive sociologi, Elena Bogdanova) och forskarna kommer att studera bebyggelsebevarande som ett engagemang i närmiljön, bortom socio-ekonomiska faktorer.

−Väldigt hedrande att få medel till detta projekt som kommer att stärka en ny inriktning inom kulturarvsforskningen. Det vi särskilt ska studera är dels hur hantverkare i sitt arbete med renovering förhåller sig rent konkret till principer om varsamhet gentemot befintliga spår av det förflutna. Dels undersöker projektet vilka värderingar om varsamhet kommer till uttryck bland lekmän och stakeholders som ideellt engagerar sig i bevarande av bebyggelse.

Ingrid Martins Holmberg hoppas att det även ska vara möjligt att knyta en doktorand till projektet som ska undersöka bebyggelsebevarande ur mer explicit antropoceniska perspektiv.

− Elena Bogdanova och mitt forskningsprojekt ska ge ny kunskap om nyckelsituationer för sociomateriell hållbarhet. Detta är frågor som blir allt mer akuta och som kräver att vi bättre förstår människors omsorgshandlingar. Dessa handlingar ses här som uttryck för hållbarhet och en framtid där spår som minner om ”det förflutna” inte avskiljs och lättvindigt avfärdas som omodernt.

Projektet kommer att vara knutet till Centrum för Kritiska kulturarvsstudier, och forskningsklustret Curating the city vid Göteborgs universitet.

Stora summor till Göteborgs universitet

Fjorton projekt inom Projektbidrag för forskning inom kultur- och kulturarvsområdet får tillsammans cirka 90,2 miljoner kronor, varav 26,8 miljoner går till projekt vid Göteborgs universitet. Det innebär att närmare en tredjedel av bidragspengarna går till Göteborgs universitet.

Det totala belopp som beviljats av Vetenskapsrådet till bidrag inom humaniora och samhällsvetenskap är nästan 548 miljoner kronor. Drygt 129 miljoner, det vill säga mer än en femtedel av bidragen, går till Göteborgs universitet.

Ytterligare en kulurvårdare var med i tilldelningen, Feras Hammami var en av de sökande i det projekt som gick till Michael Landzelius, institutionen för tillämpad informationsteknologi, som fick 12 miljoner kronor för projektet KULTURARV FÖR FÖRSONING – Rekonstruktion av kulturarv i en tid av våldsam fragmentering, också ett projekt inom kulturarv.

Projektets mål är i första hand att kartlägga hur olika kulturarvskonflikter är nära sammanflätade med frågor kring kulturarv och säkerhet. För det andra ska projektet identifiera omständigheter och erfarenheter där kulturarv har haft och kan ha en försonande roll.

−Projektets övergripande syfte är att undersöka de förutsättningar för försoning som kulturarv erbjuder. Utifrån detta kommer projektet utarbeta riktlinjer för hur det praktiska kulturarvsarbetet kan verka för försoning. Projektet samlar forskare från kritiska kulturarvsstudier, sociologi, freds- och utvecklingsforskning, idéhistoria, teologi, juridik och stadsplanering, säger Feras Hammami vid institutionen för kulturvård.

Bild 1: Porträttbild av Katarina Saltzman

Blid 2: Porträttbild av Ingrid Martins Holmberg

Bild 3: Porträttbild av Feras Hammami

Ytterligare information här>>