Kulturarvet som dynamisk kraft

Nyhet: 2016-10-14

Den 12 oktober gick Kulturarvsakademins dag 2016 av stapeln. Kulturarvet som dynamisk kraft, delaktighet, ”heritage communities”, Faro-konventionen och mycket mer diskuterades intensivt av forskare och representanter från museer, arkiv och Västra Götalandsregionen.

Dagen inleddes med att Cathrine Mellander Backman från Riksantikvarieämbetet presenterade FARO-konventionen – Europarådets ramkonvention om kulturarvets värde för samhället. Därefter gav Daniel Brodén, forskare vid Göteborgs universitet, en sammanställning av SOM-rapporter med fokus på frågor som berör kulturarv i Västra Götaland.

− Det var väldigt intressant att höra Cathrine Mellander Backman sätta FARO-konventionen i sitt sammanhang och få veta mer om intentionerna med den, menar Monica Gustafsson koordinator för Kulturarvsakademin och Utvecklare på Västarvet. Det ska bli spännande att se hur vi kan arbeta med att ompröva kulturarvet i förhållande till förändringar i samhället och fundera över vad, varför och för vem vi bevarar. Det är en utmaning. De mönster som Daniel Brodén pekar på för museibesökande kontra uppfattningar om vad som är ”rätt” kulturarv är intressant att följa upp.

Cathrine Mellander Backman från Riksantikvarieämbetet presenterade FARO-konventionen.

Målet med dagen var att forma arbetsgrupper för ett fortsatt arbete inom ramen för Kulturarvsakademin och under eftermiddagen arrangerades en workshop för att sätta i gång det här arbetet. Arbetsgrupperna kommer att knytas till de forskningskluster som finns inom ramen för Centrum för kritiska kulturarvsstudier. Fokusområdena kommer att handla om:
   Hälsa, kulturarv och delaktighet
   Globalisering, kulturarv och delaktighet
   Stad och miljö, kulturarv och delaktighet
   Arkiv och digitalisering, kulturarv och delaktighet

Monica Gustafsson, koordinator för Kulturarvsakademin, summerar resultatet av eftermiddagens workshop.

− Jag är väldigt nöjd med dagen och ser många möjliga utvecklingsprojekt i de förslag och kreativa idéer som framkom under eftermiddagens workshop. Vi kommer nu sätta oss med allt material som producerades och sedan presentera en sammanfattning för vår styrgrupp i mitten av november. Vi har därefter ett möte för återkoppling den 30 november där samtliga deltagare i kulturarvsakademidagen, men även andra som inte hade möjlighet att komma den 12 oktober är välkomna att ansluta sig för att delta i kommande arbetsgrupper, säger Anita Synnestvedt, koordinatorer för Kulturarvsakademin och forskare vid Institutionen för historiska studier. Mer information om detta kommer på vår hemsida och i vårt kalendarium. En summering av dagens resultat kommer att publiceras i form av en folder som kommer tryckas och publiceras på Centrum för kritiska kulturarvsstudiers hemsida.

För mer information kontakta Anita Synnestvedt, anita.synnestvedt@archaeology.gu.se
eller Monica Gustafsson, monica.i.gustafsson@vgregion.se
Eller besök Kulturarvsakademins hemsida: http://criticalheritagestudies.gu.se/clusters+and+heritage+academy/heritage-academy

Fakta: Kulturarvsakademin (Heritage Academy) är ett samarbetsprojekt mellan olika kultur – och minnesinstitutioner, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen. Syftet är att Kulturarvsakademin ska fungera som en mötesplats där teori och praktik kan samverka och där akademin kan stödja kunskapsutvecklingen inom universiteten och kulturinstitutionerna. Kulturarvsakademins dag den 12 oktober var den första i raden av Kulturaravsakademins årligen återkommande större events där akademi och praktik sammanstrålar för gemensamt arbete med kulturarv i fokus.

Artikeln publicerades först på: criticalheritagestudies.gu.se