• Lyfter konstnärers betydelse för kvinnorörelsen

[2016-12-01] Kulturvårdaren Charlotta Hanner Nordstrand sätter strålarkastarljus på kvinnliga bildkonstnärers betydelse för kvinnorörelsen. Genom tiderna har konst och kultur spelat en viktig roll för kvinnorörelsen i Göteborg.

• 3 lediga tjänster inom Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk

[2016-11-22] Vi söker förstärkning inom utbildningen Trädgården och landskapsvårdens hantverk i Mariestad.

• Forskningsmedel till Ingrid Martins Holmberg

[2016-11-16] Ingrid Martins Holmberg, lektor vid Institutionen för Kulturvård och forskningskoordinator för Curating the City vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier, får totalt 7,4 miljoner från Vetenskapsrådet för det fyraåriga projektet Betydande bevarande. En undersökning av kulturarvsvärdering i vardagliga kontexter. Medforskare är Dr. Elena Bogdanova, ekonomisk sociologi.

• Miljoner i bidrag till kulturvård från Vetenskapsrådet

[2016-11-04] Vetenskapsrådet har nu fattat beslut om bidrag inom humaniora och samhällsvetenskap. Inom Projektbidrag för forskning inom kultur- och kulturarvsområdet får Göteborgs universitet fyra bidrag, två av dem går till institutionen för kulturvård.

• Forskare i podcast om fjällens betydelse för människan

[2016-11-03] Forskningssatsningen Storslagen fjällmiljö har som slutprodukt gjort en podcastserie om de tio ingående projekt som ingår i satsningen. Idag publiceras podcastavsnittet om "Kulturella ekosystemtjänster i fjällen", med bland andra professor Ingegärd Eliasson från Göteborgs universitet.

• Kulturarvet som dynamisk kraft

[2016-10-15] Den 12 oktober gick Kulturarvsakademins dag 2016 av stapeln. Kulturarvet som dynamisk kraft, delaktighet, "heritage communities", Faro-konventionen och mycket mer diskuterades intensivt av forskare och representanter från museer, arkiv och Västra Götalandsregionen.

• Vi söker professor i hantverksvetenskap

[2016-07-18] Vid Institutionen för kulturvård bedrivs professionsförberedande utbildningar och forskning med inriktning mot kulturarvsfrågor, landskap och kulturmiljöer, byggnader, trädgårdar och kulturhistoriska föremål och interiörer. I Mariestad ges utbildningar med inriktning mot bygghantverk samt trädgårdens och landskapsvårdens hantverk. I Göteborg utbildas bebyggelseantikvarier, konservatorer och ledare inom slöjd- och kulturhantverk.

• Projektassistent för projektet Traditionella takmaterial

[2016-06-20] 30% tjänst som projektassistent till Hantverkslaboratoriet tidsbegränsat till 2017-12-31.

• Kalkbruk på traditionellt vis vid Svenneby gamla kyrka

[2016-06-08] Nyligen hade press och allmänhet chansen att höra hantverkarna själva berätta om restaureringsarbetet i Svenneby gamla kyrka som är en av Sveriges äldsta och bäst bevarade. Se inslaget från Västnytt 9 minuter in i nyheterna.

• Pressträff om renoveringen av Svenneby gamla kyrka

[2016-05-30] Vill du veta mer om renoveringen av Svenneby gamla kyrka i Tanums kommun? Nu har du chansen att höra hantverkarna själva berätta om arbetet.

• Ny slöjdmässa ger lösningar på samtidsproblem

[2016-05-23] Handla med handen är en mässa som vill inspirera till hur slöjd och hantverk kan bidra med nya perspektiv på våra samtida problem kring hälsa och hållbarhet.

• Handla med handen

[2016-05-23] Studenter från programmet Ledarskap i slöjd och kulturhantverk arrangerar den 25 maj en slöjdig inspirationsmässa med titeln Handla med handen.

• Prestigefullt EU-bidrag till internationell forskarskola om kritiskt kulturarv

[2016-05-16] Centrum för kritiska kulturarvsstudier har ihop med flera universitet och kulturarvsinstitutioner i Europa beviljats bidrag från prestigefulla EU Marie Sklodowska-Curie Innovative Training Network.

• Södra Rådas systerkyrka avtäckt

[2016-05-12] Innanför väggarna på Hammarö kyrka döljer sig en medeltida kyrka, troligen byggd av samma arbetslag som byggde Södra Råda medeltida kyrka som brann ned 2001. I början av maj öppnades ena sidväggen för att synliggöra del av den ursprungliga kyrkan.

• Naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris till kulturvårdare

[2016-05-06] Universitetslektor Gunnar Almevik vid institutionen för kulturvård får fakultetens pedagogiska pris 2016 bland annat för sin att ha startat och utvecklat tre utbildningsprogram i traditionella hantverk i Mariestad.