• Vi söker professor i hantverksvetenskap

[2016-07-18] Vid Institutionen för kulturvård bedrivs professionsförberedande utbildningar och forskning med inriktning mot kulturarvsfrågor, landskap och kulturmiljöer, byggnader, trädgårdar och kulturhistoriska föremål och interiörer. I Mariestad ges utbildningar med inriktning mot bygghantverk samt trädgårdens och landskapsvårdens hantverk. I Göteborg utbildas bebyggelseantikvarier, konservatorer och ledare inom slöjd- och kulturhantverk.

• Projektassistent för projektet Traditionella takmaterial

[2016-06-20] 30% tjänst som projektassistent till Hantverkslaboratoriet tidsbegränsat till 2017-12-31.

• Kalkbruk på traditionellt vis vid Svenneby gamla kyrka

[2016-06-08] Nyligen hade press och allmänhet chansen att höra hantverkarna själva berätta om restaureringsarbetet i Svenneby gamla kyrka som är en av Sveriges äldsta och bäst bevarade. Se inslaget från Västnytt 9 minuter in i nyheterna.

• Pressträff om renoveringen av Svenneby gamla kyrka

[2016-05-30] Vill du veta mer om renoveringen av Svenneby gamla kyrka i Tanums kommun? Nu har du chansen att höra hantverkarna själva berätta om arbetet.

• Ny slöjdmässa ger lösningar på samtidsproblem

[2016-05-23] Handla med handen är en mässa som vill inspirera till hur slöjd och hantverk kan bidra med nya perspektiv på våra samtida problem kring hälsa och hållbarhet.

• Handla med handen

[2016-05-23] Studenter från programmet Ledarskap i slöjd och kulturhantverk arrangerar den 25 maj en slöjdig inspirationsmässa med titeln Handla med handen.

• Prestigefullt EU-bidrag till internationell forskarskola om kritiskt kulturarv

[2016-05-16] Centrum för kritiska kulturarvsstudier har ihop med flera universitet och kulturarvsinstitutioner i Europa beviljats bidrag från prestigefulla EU Marie Sklodowska-Curie Innovative Training Network.

• Södra Rådas systerkyrka avtäckt

[2016-05-12] Innanför väggarna på Hammarö kyrka döljer sig en medeltida kyrka, troligen byggd av samma arbetslag som byggde Södra Råda medeltida kyrka som brann ned 2001. I början av maj öppnades ena sidväggen för att synliggöra del av den ursprungliga kyrkan.

• Naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris till kulturvårdare

[2016-05-06] Universitetslektor Gunnar Almevik vid institutionen för kulturvård får fakultetens pedagogiska pris 2016 bland annat för sin att ha startat och utvecklat tre utbildningsprogram i traditionella hantverk i Mariestad.

• Ledig tjänst: Trädgårdslektorat i Mariestad

[2016-04-20] Vid Institutionen för kulturvård bedrivs professionsförberedande utbildningar och forskning med inriktning mot kulturarvsfrågor, landskap och kulturmiljöer, byggnader, trädgårdar, kulturhistoriska föremål och interiörer. I Göteborg utbildas bebyggelseantikvarier, konservatorer och ledare inom slöjd- och kulturhantverk. I Mariestad ges utbildningar med inriktning mot bygghantverk samt trädgårdens och landskapsvården hantverk.

• Doktorandtjänst i Kulturvård

[2016-04-18] Kulturvård utlyser en doktorandtjänst som blir knuten till forskningsprojektet Hur blev Svenska kyrkan ett nationellt kulturarv? och en tvärvetenskaplig forskargrupp som bedriver forskning om relationen mellan religiösa byggnader och kulturarvsprocesser. Gruppen bedriver olika projekt som belyser relaterade professionella kulturvårdande uppgifter, samhälleliga värdeprocesser och kulturarvsbildningen som sådan. (http://conservation.gu.se/forskning/rhit)

• Klonarkiv till Mariestad

[2016-04-04] POM-Programmet för odlad mångfald, har besökt Kulturvårds trädgårdskollegium och ledning för att diskutera formerna för ett nytt långsiktigt sammarbete där Kulturvård förvaltar ett av POM:s klonarkiv.

• Projektassistent sökes till Hantvekslaboratoriet

[2016-03-10] Vill du jobba med hantverksfrågor och kulturvård? Institutionen för kulturvård söker en projektassistent till Hantverkslaboratoriet i Mariestad.

• Gustav Adolfsmedaljen till Margareta Ekroth Edebo

[2016-02-22] Kungl. Vitterhetsakademien tilldelar Margareta Ekroth Edebo Gustaf Adolfsmedaljen för hennes betydande insatserer för utvecklingen av konserveringsvetenskapen och konservatorsutbildningen i Sverige.

• Fakultetstyrelsen på besök i Mariestad

[2016-02-03] Under den gångna veckan har Kulturvård i Mariestad fått besök av både Fakultetstyrelse och Lärarförslagsnämnd.