• Ledig tjänst: Trädgårdslektorat i Mariestad

[2016-04-20] Vid Institutionen för kulturvård bedrivs professionsförberedande utbildningar och forskning med inriktning mot kulturarvsfrågor, landskap och kulturmiljöer, byggnader, trädgårdar, kulturhistoriska föremål och interiörer. I Göteborg utbildas bebyggelseantikvarier, konservatorer och ledare inom slöjd- och kulturhantverk. I Mariestad ges utbildningar med inriktning mot bygghantverk samt trädgårdens och landskapsvården hantverk.

• Doktorandtjänst i Kulturvård

[2016-04-18] Kulturvård utlyser en doktorandtjänst som blir knuten till forskningsprojektet Hur blev Svenska kyrkan ett nationellt kulturarv? och en tvärvetenskaplig forskargrupp som bedriver forskning om relationen mellan religiösa byggnader och kulturarvsprocesser. Gruppen bedriver olika projekt som belyser relaterade professionella kulturvårdande uppgifter, samhälleliga värdeprocesser och kulturarvsbildningen som sådan. (http://conservation.gu.se/forskning/rhit)

• Klonarkiv till Mariestad

[2016-04-04] POM-Programmet för odlad mångfald, har besökt Kulturvårds trädgårdskollegium och ledning för att diskutera formerna för ett nytt långsiktigt sammarbete där Kulturvård förvaltar ett av POM:s klonarkiv.

• Projektassistent sökes till Hantvekslaboratoriet

[2016-03-10] Vill du jobba med hantverksfrågor och kulturvård? Institutionen för kulturvård söker en projektassistent till Hantverkslaboratoriet i Mariestad.

• Gustav Adolfsmedaljen till Margareta Ekroth Edebo

[2016-02-22] Kungl. Vitterhetsakademien tilldelar Margareta Ekroth Edebo Gustaf Adolfsmedaljen för hennes betydande insatserer för utvecklingen av konserveringsvetenskapen och konservatorsutbildningen i Sverige.

• Fakultetstyrelsen på besök i Mariestad

[2016-02-03] Under den gångna veckan har Kulturvård i Mariestad fått besök av både Fakultetstyrelse och Lärarförslagsnämnd.

• Målerilärare fick pedagogiskt pris av Göta studentkår

[2015-12-22] Tom Granath som utformat och undervisar i kurserna för traditionellt måleri är en av 6 som tagit emot Göta studentkårs pedagogiska pris 2015.

• UGOT Challenges-anslag ger nytt Centrum för kritiska kulturarvsstudier!

[2015-11-24] Styrkeområdet Critical Heritage Studies (CHS) har beviljats anslag i GU:s forskningssatsning UGOT Challenges, och bildar Center for Critical Heritage Studies (CCHS) från januari 2016. Institutionen för kulturvård är en av de ingående parterna, framförallt genom forskningsklustret Curating the City. Den nya centrumbildningen ger bland annat möjlighet att utvidga samarbetet med University College London (UCL). Klicka på rubriken för att läsa mer om detta. Mer om styrkeområdet finns på http://criticalheritagestudies.gu.se/.

• DISPUTATION Johanna Nilsson

[2015-10-12] Avhandlingens titel: "Ageing and Conservation of Silk: Evaluation of Three Support Methods Using Artificially Aged Silk" Opponent: Associate Professor Emerita Joy Boutrup, Kolding School of Design, Kolding, Danmark Betygsnämnd: Dr Jonathan Ashley-Smith, Wolfson College, Cambridge, UK Conservator Katia Johansen, Royal Danish Collections, Rosenborg Slot, København, Danmark Dr Lars G. Strömberg, Sektionen för företagsekonomi och textilt management, Högskolan i Borås Ersättare i betygsnämnden: Dr Charlotta Hanner Nordstrand, institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet Ordförande: Prof. Ola Wetterberg, institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet.

• Slutkonferens för kulturarvsatsningen

[2015-10-08] Den 14-15 oktober hålls två avslutande seminariedagar för kulturarvsatsningen. Institutionen för kulturvård deltar genom forskningsklustret Curating the city, och har bjudit in välrenommerade forskare som presenterar på temat Curating overflow. Välkommen!

• Skogsek fälld med medeltida yxa

[2015-09-14] Återuppbyggnaden av Södra Råda medeltida kyrka fortskrider och nu är tiden kommen för tillverkning av den 85 cm breda kyrkdörren. Då alla moment utförs med tidsenliga metoder har även eken som ska ge material till dörren, fällts med yxa. Yxan i sin tur är en nyuppsmidd kopia från ett original före år 1350 från Lödöse museum. Anna Johansson, alumn från Institutionen för kulturvård berättar.

• Alumnporträtt - yrkeslivet efter studier för kulturvård

[2015-07-16] Vad jobbar man med efter studier på Kulturvård? Läs om några av våra före detta studenter och hur de brinner för sina yrken.

• Utlysta tjänster på Kulturvård

[2015-07-14] 4 utlysta tjänster på Institutionen för kulturvård

• Bilden av det förgångna utmanas

[2015-03-16] Fem frågor... ...till kulturvårdaren Jonathan Westin vid Göteborgs universitet, som arrangerar en internationell konferens på Lindholmen 19-21 mars. Konferensen fokuserar på historieförmedling i bland annat film, dataspel och litteratur.

• Svenska romers historia lyfts fram i ny bok

[2015-03-10] Under hundratals år har romer levt i Sverige, trots detta är deras historia hittills dåligt belyst. I nya boken Vägskälens kulturarv- kulturarv vid vägskäl träder romerna fram i det svenska kulturlandskapet. - Det här är en viktig dokumentation för att synliggöra romerna och de platser de bott på i Sverige, säger Ingrid Martins Holmberg vid Göteborgs universitet som är redaktör för boken.